CE ESTE

Fluorizarea

Cea mai frecventa afectiune a dintilor nostri este caria dentara. Intr-o prima faza, caria dentara se prezinta sub forma unei demineralizari a smaltului, mai greu de detectat vizual. Pentru a intelege mai bine afectiunile dentare, trebuie insusita notiunea complexa a patologiei dentare.

Fluorul este un element cariopreventiv, adica prin impregnare in smaltul dentar il face mai rezistent la atacul cariilor. Ca orice element din natura sau din viata noastra cotidiana, lipsa ori excesul nu sunt de dorit.

Din dorinta de a administra mai mult fluor, societatea noastra a inventat o serie de metode: paste cu fluor, ape de gura cu fluor, tablete pentru administrare orala, fluorizarea apei potabile, a sarii de bucatarie, fluorizare laptelui sau a painii.

Dintre aceste metode, unele au fost realizate in exces in unele tari. Astfel, prin concentratii prea mari de fluor s-a ajuns la afectarea smaltului, devenind friabil (se sfarama usor) si sensibil la carie. Iata cum fluorul poate fi si cariogen (poate determina aparitia cariei).

Concentratiile mari de fluor duc la fluoroze. Acestea afecteaza smaltul in principal, care apare cu zone distruse, brune sau chiar maro, sau cu zone foarte albicioase, mate, cretoase.

Din aceleasi motive copiilor nu le sunt recomandate pastele de dinti pentru adulti, cu prea mult fluor. Pastele de dinti pentru copii sunt ideale, ele avand concentratia optima indicata lor.

Administrarea de fluor

Din aceleasi motive copiilor nu le sunt recomandate pastele de dinti pentru adulti, cu prea mult fluor. Pastele de dinti pentru copii sunt ideale, ele avand concentratia optima indicata lor.

Ca masura cariopreventiva, parintii pot da copiilor fluor pe cale orala (tablete de Zymafluor ex) o anumita perioada. Insa daca perioada sau cantitatea nu sunt respectate, efectul poate fi cel opus, de cariogenitate.

Administrarea fluorului pe cale orala este recomandat de la 3-4 ani pana la 12 ani (pana apare ultimul dinte definitiv pe arcada) sau chiar pana la 18 ani. Dozele recomandate depind de medicament si va vor fi prescise de medic.

Parintii trebuie sa inteleaga ca cresterea dozei nu va imbunatati efectul fluorului, chiar se va ajunge in cealalta extrema (din exces de zel unii parinti cresc sau chiar tripleaza doza luata odata sau scad intervalele de administrare).

Ca masuri permanente de imbunatarire a smaltului, oricine poate utiliza ape de gura cu fluor, paste de dinti cu fluor. Fluorul se utilizeaza si in cazurile de dinti sensibili, sub forma de geluri aplicate acasa sau in cabinet, paste de dinti, ape de gura.

In alimentatia de zi cu zi, gasim fluor in cacao, ceai, carne de peste, fructe de mare, lapte dulce, branza, cascaval.