Compozite dentare

In ciuda faptului ca sunt structuri dure, dintii pot fi afectati usor de aparitia cariilor sau de diverse traumatisme. De aceea, asupra unui dinte cariat trebuie sa se intervina cat mai repede. Fie prin metoda directa, adica prin cea realizata de catre medic, in cabinet – prin compozite dentare, fie prin cea indirecta, realizata in laborator.

Metoda directa presupune restaurarea dintelui in cabinetul de medicina dentara, iar cea mai frecventa este obturatia coronara, cunoscuta ca plomba. Acestea pot fi realizate din mai multe materiale – compozite dentare, in functie de fiecare situatie, de preferintele pacientilor, dar si de dotarea cabinetului.

Tehnologia rasinilor compozite

Tehnologia rasinilor compozite a fost introdusa pentru prima data in 1958, cu elaborarea unui monomer cu masa moleculara crescuta, numit bisfenol A-glicidil-metacrilat sau Bis-GMA. Alaturi de dezvoltarea gravarii acide, in 1955, aceste doua descoperiri au reprezentat avantul pentru tehnologiile rasinilor compozite utilizate in prezent.

Materialele compozite dentare

Materialele compozite dentare sunt formate dintr-o matrice organic-rasinica si umplutura anorganica. Umplutura poate fi formata din: masa de cuart, oxidul de alumina, zincul, zirconiul, etc. Substantele de umplutura pot varia in dimensiuni, in functie de procesul de fabricatie. Astfel, exista mai multe tipuri de compozite si anume: hibride, microhibride, compozite cu microumplutura si cele mai noi cu nanoumplutura sau nanocompozite.

Avantaje compozite dentare

In practica de zi cu zi, rasinile compozite ofera beneficii deosebite. Sunt materiale versatile, care pot oferi rezultate asemanatoare cu restaurarile ceramice, daca sunt utilizate corect. Un alt beneficiu este acela ca, pentru a le folosi la restaurari directe, este suficient sa se indeparteze smaltul si dentina afectate de carie, acestea avand adeziune chimica.

Pentru finalizarea obturatiei cu materiale compozite este necesara o singura sedinta, iar la finalul acesteia, obturatia este intarita. Polimerizarea (intarirea) se realizeaza cu o lampa speciala, ce emite o lumina de tip UV.

Restaurarile directe din rasini compozite sunt rezistente, durabile si create pentru un zambet cat mai natural.
In clinicile ABC Eurodent, sunt folosite materiale compozite de cea mai buna calitate, atat hibride, cat si nanocompozite.

Autor: Dr. Andreea Florescu, medic dentist ABC Eurodent; Surse: www.romedic.ro; Buonocore MG. A simple method of increasing the adhesion of acrylic materials to enamel surfaces. J Dent Res. 1955;34(6):849-853. Actualitati stomatologice; Sursa foto: kayana.ro; dentstore.ro

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x