Garantie pentru implant dentar: cat rezista si ce ai de facut pentru a-i prelungi viata

Implantul dentar este cea mai buna solutie pentru inlocuirea dintilor lipsa, indiferent de numarul lor. In termen de cost imediat, pretul unui implant dentar este mai mare decat al altor solutii disponibile in cabinetul stomatologic, cum ar fi proteza dentara. Pe termen lung, acesta este mai rentabil si cu riscuri minime de a necesita costuri suplimentare. In aceste conditii, trebuie sa stii exact ce garantie are un implant dentar si ce ai de facut ca sa nu o pierzi. Pentru a raspunde, am stat de vorba cu Dr. Cristian Irimia, medic stomatolog cu specializare in implantologie.

Un implant dentar este facut sa reziste pe viata. Ne referim aici la materialul din care este confectionat si la tehnica prin care a fost realizat, deci independent de cavitatea bucala. Atunci cand este inserat unui pacient, garantia lucrarii – si nu a implantului dentar ca dispozitiv – suporta cateva mentiuni. Poate sa reziste pe viata, 10 ani sau cateva luni.

Durata de viata a unui implant dentar depinde, in primul rand, de profesionalismul mediciului care realizeaza intervenita. Apoi, de calitatea materialelor si tehnicile folosite, dar si de starea de sanatate a pacientului. Nu in ultimul rand, rezistenta in timp a unui implant tine de felul in care implantul este intretinut. Vorbim pe rand despre fiecare factor.

implant dentar garantie
Dr. Cristian Irimia, Clinica ABC Eurodent Decebal

Tehnica de inserare a implantului

Rata de succes a implanturilor dentare in clinicile ABC Eurodent este de 99%. Asta inseamna ca doar 1% din pacientii care au urmat aceasta interventie in clinicile noastre, in ultimii 13 ani, au avut probleme cu integrarea implantului. Acestia din urma nu au respectat intocmai indicatiile medicului pentru intretinerea implanturilor dentare acasa. Drept urmare, au aparut infectiile la nivelul gingiei si retragerea osului in care a fost inserat surubul.

Evolutia a presupus mobilitatea implantului si respingerea acestuia de catre organism. In situatiile de fata, implantul dentar a rezistat doar cateva luni. Deci nu inserarea implantului este problema, daca alegi clinicile ABC Eurodent, ci modul in care ai grija de el dupa ce pleci din clinica.

Istoricul medical al pacientului

Problemele de sanatate sunt un alt factor care influenteaza rezistenta in timp a implantului. De exemplu, diabetul, angina pectorala, aritmia, bolile endocrine sau seropozivitatea influenteaza procesul normal de vindecare si pot compromite osteointegrarea implantului dentar. Cu toate acestea, existenta unei boli nu inseamna contraindicatie in inserarea implantului. Se modifica prognoza pe termen lung a acestuia doar in cazul in care boala nu este tinuta sub control, prin tratament si medicatie corespunzatoare.

factori risc implant dentar

Obiceiurile vicioase scap durata de viata a implantului

Fumatul si consumul excesiv de alcool cu siguranta dauneaza implanturilor dentare. Circulatia sangelui este influentata de aceste obiceiuri nesanatoase, iar osteointegrarea implantului necesita o circulatie buna. La fel si rezistenta lucrarii in timp.

Igiena orala influenteaza termenul de garantie a unui implant dentar

Nu te gandi ca pasii care trebuie urmati sunt ceva iesit din comun sau greu de realizat acasa. Dimpotriva, sunt aproape aceleasi reguli care trebuie respectate si in cazul dintilor naturali. De data aceasta, cu strictete.
In primul rand, periajul dentar dimineata si seara este obligatoriu. Poti folosi o periuta cu peri moi sau medii si o pasta de dinti antitartru si antiplaca, fara particule abrazive, pentru a nu zgaria coroana.

Dupa periaj, trebuie sa folosesti si ata dentara, pentru a te asigura ca ai eliminat toate resturile alimentare din zonele in care periuta de dinti nu a ajuns. Nu uita nici de apa de gura sau dusul bucal, care trebuie utilizat de cel putin 2 ori pe saptamana. Eliminarea resturilor alimentare interdentare si de la nivelul gingiei este obligatorie in cazul implanturilor pentru ca acestea aduna bacteriile care duc, ulterior, la aparitia infectiilor.

rezistenta implant dentar

Alimentatia corecta atunci cand ai un implant dentar

La fel ca in cazul dintilor naturali, este total interzis sa spargi alune, nuci, fistic sau sa iti rozi unghiile. La fel cum smaltul se poate fisura si crapa, la fel se poate intampla si cu coroanele dentare. De asemenea, bruxismul este o afectiune pe care trebuie sa o ai in vedere daca ai implant dentar. Aceasta poate fi tinuta sub control, insa este obligatoriu sa informezi medicul despre existenta acestei tulburari.

Atentie si la bauturile fierbinti! Metalul folosit pentru implanturi retine caldura mai mult timp, iar aceasta poate afecta osul care inconjoara surubul. Lucru care duce, in timp, la pierderea stabilitatii si, implicit, la pierderea implantului dentar. De asemenea, alternarea bauturilor calde cu cele reci poate duce la fisurarea materialului din care este realizata coroana dentara.

Controale periodice, rol important in garantie implant dentar

Controalele periodice, o data la 6 luni, sunt cheia succesului in cazul implantului. Medicul trebuie sa verifice daca gingiile si osul sunt sanatoase, si daca implantul este curatat corespunzator. Acesta realizeaza apoi igienizarea specifica.

Cu cat respecti mai strict regulile de mai sus, cu atat implantul dentar va rezista mai mult in timp. Asadar, asigura-te ca specialistul pe care l-ai ales iti da toate detaliile de care ai nevoie, respecta-le si cu siguranta nu vei avea probleme!

Vino in clinicile ABC Eurodent pentru un plan de tratament personalizat, cele mai bune costuri raport calitate-pret si o rata de succes pentru implant dentar aproape de perfectiune!

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x