CARE SUNT

Etapele implantului dentar

Implantul dentar este solutia optima pentru inlocuirea estetica, eficienta si rezistenta a unuia sau a mai multor dinti lipsa. Desi este o interventie putin invaziva si nedureroasa, totodata este o procedura complexa, de durata. De aceea este util sa cunosti etapele implantului dentar si pasii pe care ii ai de urmat. 

Implantul dentar este o interventie chirurgicala care trebuie facuta intr-o cavitate bucala fara probleme care pot compromite tratamentul.  Astfel, inainte de a demara procesul, pacientul trebuie sa se prezinte la cabinet pentru un examen obiectiv al cavitatii bucale. In cadrul acestuia, se analizeaza dintii ramasi, suportul osos, gingia, mucoasa bucala si eventualele lucrari preexistente. 

Medicul curant efectueaza si o anamneza a starii generale de sanatate si a stilului de viata, pentru a identifica orice factor cu potential de risc in realizarea implantului. In general, sunt necesare si investigatii medicale complementare (radiografie, tomografie, analize de sange).

indicatie implant dentar

Pe baza tuturor informatiilor obtinute, specialistul stabileste daca se poate face sau nu interventia. Apoi, va elabora un plan de tratament corect, adaptat particularitatilor fiecarui caz. Pentru a stabili etapele implantului dentar si tipul acestuia, pot fi implicati medici cu specializari diferite:

  • Medicul chirurg implantolog – efectueaza operatia de pozitionare a implanturilor si eventuale interventii chirurgicale pregatitoare (sinus lift, aditie de os, remodelare gingivala etc.).
  • Tehnicianul dentar – executa lucrarile protetice necesare implantului (coroane dentare, proteze).
  • Medicul protetician – realizeaza procedura clinica a implantului.
  • Medici de alte specialitati, in functie de complexitatea cazului.

Pasii implantului dentar sunt stricti, manopera necesita rabdare si timp de executie, dar rezultatul final aduce numeroase beneficii. Implantul permite pacientului sa se bucure de o masticatie confortabila si de o dantura estetica, cu potential de a rezista intreaga viata.

inserare implant dentar

Etapa de inserare, prima dintre etapele implantului dentar

Aceasta este prima dintre etapele implantului dentar si decurge aproape la fel ca o extractie. Se realizeaza sub anestezie locala si poate dura de la 10 minute pana la cateva ore, in functie de numarul dintilor lipsa si de alte elemente specifice cazului. Pacientul este constient pe tot parcursul interventiei si poate raspunde la indicatiile medicului.

Pentru a scurta timpul in care se pune implantul, inserarea se poate realiza in aceeasi sedinta cu cea de extractie a dintelui.  Aceasta abordare are insa o rata de succes mult mai mica.

In general, pozitionarea implantului se realizeaza la mai multe luni dupa edentatie (extractia dintilor naturali). In dreptul edentatiei se face o incizie, apoi o decolare a gingiei. In osul descoperit, se realizeaza o preparare cu freze speciale, de diferite marimi. Pentru a preveni leziunile cauzate de supraincalzire, osul va fi racit in continuu cu o solutie salina. Intreaga procedura este realizata cu un aparat special, numit fiziodispenser. In spatiul astfel creat (neoalveola), se insereaza implantul ales. Acesta, odata fixat pe locul sau, este acoperit cu gingia decolata, apoi se sutureaza (se coase).

Spatiul este lasat sa se vindece timp de 3-6 luni, urmand ca bontul si lucrarea protetica sa fie incarcate in cavitatea bucala ulterior.  Aceasta abordare este cea mai prudenta si cea mai frecvent folosita. Uneori, din motive estetice (implanturi pe zona frontala), medicul stomatolog poate opta pentru o incarcare imediata. Adica, in timpul operatiei de pozitionare a implantului sau imediat dupa, se ataseaza si lucrarea provizorie (bont protetic si coroana dentara).

Interventii suplimentare si indicatii postoperatorii

Uneori, pentru realizarea unui implant dentar de succes sunt necesare o serie de interventii suplimentare, precum aditia osoasa sau sinus lift. Procedura de sinus lift presupune o elevare a mucoasei sinusului, daca acesta a coborat foarte mult in locul dintelui lipsa. Prin ridicarea mucoasei si aditia de os sub aceasta, se asigura implantului o ancorare optima, de lunga durata.

Indicatiile postoperatorii difera de la caz la caz. Se pot prescrie medicamente antiinflamatoare, antialgice (pentru combaterea durerii), comprese cu apa rece si chiar antibiotice, la nevoie. Pentru a nu deranja zona si firele, este recomandat sa se evite: fumatul, bauturile foarte reci sau fierbinti, clatirile energice sau alimentele dure. Igiena orala este extrem de importanta, mai ales in aceasta perioada, pentru a asigura reusita implantului. Dupa aproximativ 7 zile, pot fi scoate firele de sutura. 

implant dentar ARDS

Etapa de integrare osoasa

Dupa ce am lamurit in cat timp se pune un implant in cavitatea bucala (etapa de inserare), vom prezenta in continuare ce se intampla cu acesta, fara a fi neaparat un proces pe care pacientul il constientizeaza.

Etapa de osteointegrare poarta dura intre 3 si 6 luni, in functie de particularitatile fiecarui caz.

In aceasta perioada, osul creste in jurul implantului, oferind sprijinul si stabilitatea necesara acestei radacini artificiale. Astfel, el va putea sustine constructia ulterioara. Stabilitatea implantului in os, imediat dupa inserare, este cruciala pentru reusita tratamentului. Aceasta este o stabilitate primara, de natura pur mecanica. Dupa cateva luni, pe suprafata de titan a implantului creste os, inglobandu-l in totalitate. Stabilitatea mecanica se transforma in stabilitate biologica, similara radacinii naturale a dintelui.

Etapa protetica, ultima dintre etapele implantului dentar

Este ultima din etapele implantului dentar. In cadrul acesteia, medicul curant impreuna cu tehnicianul realizeaza dintele propriu-zis al pacientului (coroana sau punte). Persoanele care sufera de lipsa tuturor dintilor pe arcada (edentatie totala) au nevoie de supraprotezari pe implant.

Iata principalii pasi urmati in mod normal, in cadrul etapei protetice:

  • Atasarea capei de vindecare

Dupa trecerea perioadei de osteointegrare se realizeaza o mica incizie in gingie. Se descopera implantul si se ataseaza o capa de vindecare pentru 1-2 saptamani. Aceasta va ajuta gingia sa ia forma capatului implantului, creand o bariera biologica in calea patrunderii bacteriilor in zona osului.

  • Atasarea bontului protetic

Dupa ce gingia ia forma dorita, se ataseaza bontul protetic, element artificial care va sustine viitoarea lucrare (coroana, punte dentara sau proteza mobilizabila).

  • Amprentarea

Este procesul prin care medicul ia amprenta bontului pe care se va atasa lucrarea protetica, a dintilor vecini, precum si a celor de pe arcada opusa. Mulajul rezultat este apoi trimis catre laboratorul de tehnica dentara. Acolo se executa lucrarea propriu-zisa, personalizata pe nevoile fiecarui pacient.

  • Finalizarea implantului

Inainte de fixarea definitiva a lucrarii pe implanturi, medicul stomatolog efectueaza una sau mai multe sedinte de proba. Scopul este de a verifica gradul de adaptare a lucrarii. Lucrarea poate suferi modificari, daca adaptarea nu este perfecta.

Odata terminata procedura, implantul devine un dinte nou, rezistent si estetic, care asigura pacientului confort si eficienta in masticatie si vorbire

In functie de calitatea materialelor folosite, pretul implantului dentar poate varia destul de mult, dar cu o ingrijire orala corecta, acestea pot rezista toata viata. 

In clinicile noastre, te asteptam cu tehnologie de top, materiale de ultima generatie si specialisti cu experienta in implant dentar. Totodata, te bucuri de un excelent raport calitate-pret. Intra aici si vezi cu ce oferte te surprindem in aceasta perioada!