CE ESTE

Supraprotezarea pe implanturi

Pacientii edentati total – fara niciun dinte pe arcadele dentare – pot opta in reconstruirea danturii pentru proteze totale acrilice sau pentru proteze fixe pe implanturi.

Proteza pe implanturi este solutia optima pentru refacerea completa si eficienta a functiilor aparatului dento-maxilar: masticatie, deglutitie, fonatie si estetica.

Proteza pe implanturi: ce este si cum se realizeaza

Supraprotezarea pe implant este o procedura stomatologica prin care se inlocuieste cu succes dentitia de pe maxilar sau mandibula si tesutul gingiilor lipsa. Proteza pe implanturi este un dispozitiv medical personalizat, realizat in functie de trasaturile si nevoile fiecarui pacient in parte. Aceasta imita perfect forma si culoarea dintilor naturali. Acest tip de proteze se ancoreaza prin intermediul unor sisteme speciale de implanturile anterior inserate la nivelul oaselor maxilare.

Exista doua variante de realizare a procedurii:

  1. Rigidizarea implanturilor din segmentul anterior cu o bara speciala (bara Dolder), care serveste ca retentie (suport) pentru proteza totala.
  2. Sprijinul direct pe implanturi al supraprotezei. Implanturile vor avea in capatul dinspre proteza fie o bila, o capsa, un magnet sau un alt sistem special, in functie de nevoile pacientului.

Datorita tehnologiilor si materialelor moderne folosite, supraprotezarea pe implanturi este cea mai buna varianta pentru inlocuirea protezei clasice acrilice. Principalul beneficiu este cresterea confortului si a calitatii vietii pacientului.

proteza pe implanturi

In general, o proteza pe implanturi este formata din:

  • implanturi (4-6 elemente) inserate in os, cu rolul de a substitui radacinile dintilor;
  • bonturi protetice insurubate pe implanturi, cu rolul de a sustine lucrarea protetica;
  • proteza dentara temporara sau provizorie, atasata pe bonturi (utilizata pe perioada osteointegrarii implanturilor);
  • proteza dentara definitiva. Aceasta este alcatuita din: coroane dentare artificiale, o baza acrilica „roz” care imita gingia naturala si un schelet metalic, in interior. Acesta din urma ofera rezistenta protezei si contine spatiile in care se fixeaza sistemele speciale prin care proteza se ancoreaza de implanturi.

Pasi in realizarea procedurii

Supraprotezarea pe implanturi este o procedura complexa, care presupune mai multi pasi:

  1. Etapa consultatiei primare cuprinde investigatiile medicale si planul de tratament.
  2. Etapa de inserare a implanturilor si a sistemelor speciale de prindere. In cadrul unei interventii chirurgicale, sub anestezie, se introduc implanturile in osul maxilar. In functie de caz, pot fi inserate 4 sau 6 implanturi de-a lungul crestei edentate. Se stabilesc si sistemele speciale de prindere, care vor fixa si sustine lucrarea protetica finala.
  3. Etapa protetica in cadrul careia se instaleaza o proteza provizorie pe care pacientul o foloseste pana la vindecarea implanturilor. Urmeaza apoi protezarea definitiva, care include: amprentarea, realizarea ramforsarii metalice, proba machetei si realizarea supraprotezei finale.

Candidatul ideal pentru proteza pe implanturi

In functie de istoricul medical al pacientului, de complexitatea cazului, de gradul de resorbtie osoasa, de varsta si de buget, se poate opta pentru proteza pe implanturi ca solutie moderna si eficienta in reabilitarea danturii.

proteza dentara fixa-2

In general, candidatii la aceasta procedura stomatologica sunt:

  • pacienti care au pierdut dintii cu mai mult timp in urma si la care osul maxilar este diminuat. In acesta situatie, sansa ca o proteza clasica sa stea fixa este foarte mica.
  • persoane care sunt deja purtatoare de proteze mobile clasice si care au un disconfort crescut in masticatie si in vorbire. Nu se pot obisnui cu acestea sau, in timp, protezele au devenit incomode, instabile si trebuie ajustate in permanenta cu adeziv.
  • orice pacient clinic sanatos, care nu a suportat recent radioterapie, care nu prezinta boli asociate precum diabetul zaharat necontrolat. Pacienti care nu urmeaza tratamente medicamentoase imunosupresive sau anticoagulante. Pacienti care nu fac abuz de anumite substante precum droguri sau alcool.

Avantajele unei supraprotezari pe implant dentar

Proteza pe implanturi imita perfect contururile si nuanta dintilor naturali si poate inlocui cu succes dentitia naturala a pacientului.

Desi presupune un cost mai ridicat si o interventie mai complexa, beneficiile acestui tratament stomatologic versus proteza dentara clasica sunt incontestabile. Printre principalele avantaje putem enumera:

  • stabilitate – este net superioara protezei clasice. Sprijinul se face atat pe implanturi, cat si pe gingii. Datorita fixarii prin sisteme speciale, proteza pe implant nu risca sa se deplaseze in timpul vorbirii sau al masticatiei.
  • eficienta functionala – prin ancorarea de implanturi este crescuta forta masticatorie cu pana la 50%. Totodata, pacientul redobandeste vorbirea clara, corecta.
  • estetica si naturalete – imita perfect dintii naturali, imbunatateste aspectul estetic al fetei si increderea in sine a pacientului.
  • confort – proteza pe implanturi este 100% personalizata si adaptata nevoilor pacientului. De aceea este usor de purtat.
  • rezistenta – are o durabilitate excelenta in timp, daca sunt respectate regulile de igiena orala si de ingrijire.

Ingrijirea protezei pe implanturi

Succesul reconstruirii danturii prin proteza pe implanturi depinde de o serie de factori, dintre care, de importanta majora, este corectitudinea cu care pacientul reuseste sa-si efectueze igiena orala zilnica.

Atat placa bacteriana, cat si tartrul dentar se acumuleaza mult mai rapid la nivelul implantului dentar, comparativ cu cele de la nivelul dintilor naturali. Proteza pe implanturi are nevoie de o ingrijire atenta, dar relativ simpla. La fel ca dintii naturali, si dantura artificiala trebuie periata de doua ori pe zi. In cazul protezelor pe implant care pot fi detasate de catre pacient, se recomanda pastrarea protezei in apa de gura sau in solutii dezinfectante, obligatoriu o data pe zi, pentru cel putin 15-20 de minute.

ingrijire proteza dentara

In plus, atunci cand se scoate proteza, trebuie igienizate prin periaj si bonturile protetice. Este foarte important sa se evite acumularea de placa bacteriana sau a resturilor de mancare pe suprafata lor. Bacteriile pot migra de pe bonturi catre implanturi si pot duce, in timp, la infectii sau la distructia osului din jurul acestora, afectand stabilitatea implanturilor dentare.

Pe langa ingrijirea individuala, este necesara o igienizare profesionala in cabinetul stomatologic, la un interval regulat de aproximativ 6 luni.

In clinicile ABC Eurodent, te asteptam cu tehnologie de top, materiale de ultima generatie si specialisti cu experienta in proceduri stomatologice de la cele mai simple la cele mai complexe. Totodata, iti oferim un excelent raport calitate-pret. Intra aici si vezi cu ce pachete si preturi speciale te surprindem in aceasta perioada.