CE ESTE

Remodelarea smaltului

Obstacolele ocluzale dus, in timp, la o presiune mare pe dintele cauzator. Remodelarea smaltului este o interventie non-invaziva care poate rezolva problema.Un specialist poate estima cu certitudine daca este solutia potrivita si in cazul tau.

Toate obstacolele ocluzale duc in timp la exercitarea unei presiuni exagerate pe dintele cauzator. Apoi duc la aparitia leziunilor cuneiforme, a cariilor, retractie gingivala, mobilitate dentara, durere in articulatia temporo-mandibulara, sensibilitate dentara etc. Cauza trebuie depistata de catre medicul stomatolog si tratata prin slefuirea smaltului (remodelarea smaltului) pana se ajunge la nivelul ideal.

Exista situatii in care mici modificari ale formei dintilor ar rezolva un disconfort estetic resimtit de pacient. Este cazul unor dinti cu cuspizi prea accentuati (dinti ca de vampir), muchii prea evidente, mici asimetrii frontale. In aceste cazuri se poate recurge la mici slefuiri de smalt – remodelarea smaltului – care rezolva rapid problema. Zona slefuita este apoi protejata cu substante fluorurate, pentru a nu fi vulnerabila la carii.

Desi destul de rare, anodontiile de incisiv lateral superior (lipsa mugurelui si implicit a dintelui pe arcada) se pot rezolva usor prin slefuiri selective. Acest lucru este posibil deoarece locul incisivului este in general luat de catre canin, care devine vecin cu incisivul central. Aspectul estetic este afectat, caci linia incizala (care trece prin marginile dintilor) este brusc intrerupta de cuspidul proeminent al caninului.

Pentru a nu recurge la metode invazive (de denervare si slefuire a cel putin patru dinti frontali), se poate face urmatorul lucru: cuspidul caninului este slefuit cu grija, transformandu-l intr-o panta ascedenta catre distal, semanand cu un incisiv lateral. Premolarul (dintele ce urmeaza dupa canin) are incizal aceeasi forma ca a unui canin, deci linia incizala reproduce usor situatia ideala.