Tratamentul de canal sau scoaterea nervului: cum se realizeaza procedura

Tratamentul endodontic sau tratamentul de canal este o procedura stomatologica ce are ca scop pastrarea dintelui cat mai mult timp pe arcada. El este necesar in situatia in care nervul nu mai poate fi salvat ca urmare a afectarii dintelui de catre carie. Concret, tratamentul de canal consta in scoaterea nervului sau omorarea lui, asa cum i se pune popular, astfel incat dintele sa poata fi tratat. Iata care sunt modalitatile de extirpare si cum se face ingrijirea dintelui care nu mai are nerv.

Modalitatile de extirpare a nervului in tratamentul de canal

Extirparea nervului se realizeaza sub anestezie, astfel incat nu vei simti durere in timpul procedurii. De asemenea, scoaterea nervului cu scopul de a trata caria dentara se poate face printr-una din urmatoarele modalitati, respectiv vitala, devitala si extirpare non-vitala.

Extirparea vitala reprezinta procedura stomatologica prin care nervul este indepartat din interiorul dintelui in cadrul unei singure sedinte de tratament, sub anestezie. Asadar, pacientul nu simte deloc durere.

Extirparea vitala se realizeaza atunci cand nervul nu mai poate fi salvat in urma unei carii profunde, care a progresat foarte mult. Este cea mai frecvent intalnita situatie in care se apeleaza la extirparea vitala.

Afla mai multe despre tratamentul de canal din video-ul urmator:

In urma indepartarii tesutului dentar afectat de carie, se ajunge la camera pulpara. De asemenea, exista si proceduri care pot preveni extirparea vitala, precum coafajul indirect. In cadrul acestuia, camera pulpara nu este deschisa, insa stratul de dentina este atat de subtire incat nervul se vede prin transparenta.

Tratamentul de canal si coafajul direct

Totodata, se poate apela si la coafajul direct, respectiv atunci cand camera pulpara este deschisa punctiform. Procedura nu functioneaza insa la toti pacientii si de cele mai multe ori, dupa o perioada de 3-6 luni, acestia se prezinta cu durere (pulpita), fiind necesara in cele din urma tot extirparea.

O alta situatie in care este necesara extirparea vitala o reprezinta scopul protetic. Cand un dinte urmeaza sa fie acoperit de o coroana, este recomandat ca acesta sa fie devital deoarece in procesul slefuirii bontului protetic se poate ajunge la nerv sau acesta poate fi afectat (pulpita), aparand ulterior dureri sub lucrarile protetice. Despre acest tip de tratament, poti afla mai multe din articolul Coroana dentara, optiunea ideala pentru un dinte estetic si functional.

Totodata, se poate apela la extirpare vitala si in cazul in care este vorba despre un traumatism dentar. De exemplu, fracturile coronare penetrante, care ajung la nerv, sau fracturile corono-radiculare reprezinta urgente stomatologice care necesita tratament de canal.

Tratamentul de canal si extirparea devitala

In ceea ce priveste extirparea devitala, aceasta reprezinta procedura stomatologica prin care nervul este indepartat din interiorul dintelui, atunci cand el este devital sau necrozat. Indepartarea se realizeaza prin aplicarea unui pansament devitalizant. In cazul extirparii devitale, este necesar ca pacientul sa faca o vizita suplimentara la cabinetul stomatologic. Astfel, in prima sedinta se aplica pansamentul devitalizant. El are rolul de a necroza nervul. Ulterior, dupa 5-7 zile, pacientul vine la cabinet pentru extirpare, fara a mai fi necesara anestezia.

Extirparea devitala se realizeaza in toate situatiile in care nu se poate efectua sau nu este indicata anestezia dentara. Cea mai frecventa situatie este intalnita in cazul copiilor. De obicei, ei au anxietate fata medicul stomatolog si implicit fata de anestezie. Astfel, in prima sedinta la stomatolog, copilului i se aplica un pansament devitalizant care necrozeaza nervul. Ulterior, se realizeaza extirparea fara durere si fara anestezie.

Tratamentul de canal si extirparea devitala

O alta situatie in care se aplica extirpare devitala este si atunci cand este vorba despre o femeie insarcinata. In cazul gravidelor, este de preferat a se evita pe cat posibil anestezia. Dupa ce nervul este necrozat, pacienta nu va mai simti durere in momentul extirparii. Asadar, se poate face astfel tratamentul de canal fara anestezie.

tratament endodontic

Referitor la extirparea non-vitala, aceasta reprezinta procedura stomatologica prin care se indeparteaza nervul care este deja necrozat. Totusi, in acest caz nu mai vorbim despre necroza, care este aseptica, ci despre gangrena, respectiv mortificare septica. Astfel, pacientul se prezinta cu o infectie, aflata in diferite stadii de evolutie la nivelul radacinii dintelui, numita parodontita apicala.

Indiferent ca vorbim despre extirpare vitala, devitala sau non-vitala este necesara indepartarea nervului din canalele radiculare.

tratament de canal

De retinut ca tratamentul de canal sau endodontic clasic se realizeaza in doua sedinte. In timpul acestora are loc extirparea si obturatia de canal.

Tratamentul de canal si extirparea non-vitala

In cazul extirparii non-vitale, lucrurile se complica deoarece trebuie tratata mai intai infectia din jurul radacinii. Ulterior, se realizeaza obturatia de canal. Astfel, sunt necesare sedinte suplimentare pentru aplicarea de antibiotic sau antiseptice pe canalele radiculare. Ele au rolul de a vindeca infectia. Uneori este necesar si antibiotic cu administrare orala.

Situatii in care anestezia nu isi face efectul

Exista situatii in care anestezia nu isi face efectul. In astfel de cazuri, este indicat ca mai intai sa se aplice un pansament devitalizant, urmat de extirpare in a doua sedinta. De obicei, in aceste cazuri, pacientii se prezinta la urgenta, cu pulpita acuta. Nervul este foarte inflamat, durerea este foarte intensa si iradiaza. In cazul infectiei sau inflamatiei, pH-ul local devine acid. Anestezia are nevoie de un pH neutru-alcalin. Prin urmare, substanta anestezica nu isi face efectul. Asadar, este important sa te prezinti din timp la medicul stomatolog, la vizitele periodice o data la 6 luni pentru a te asigura ca nu vei simti nicio durere.

Tratamentul de canal, realizat cu ajutorul microscopului endodontic

In tratamentul de canal, stomatologul utilizeaza microscopul endodontic. El ajuta medicul, prin sistemul de iluminare. Acesta nu creeaza umbre si este orientat in directia in care priveste medicul. Cu ajutorul camerei incorporate, imaginile sunt proiectate pe un monitor si astfel pacientul va putea vizualiza si intelege mult mai bine etapele tratamentului.

microscop endodontic

Folosit in manopera mai multor tratamente stomatologice, utilizarea microscopului endodontic a luat o mai mare amploare in endodontie. De aceea, denumirea de microscop operator s-a transformat in microscop endodontic.

Cu ajutorul microscopului endodontic, medicul poate vizualiza detalii care nu se pot observa cu ochiul liber. Datorita acestui lucru, pacientul poate beneficia de salvarea unor dinti care in mod normal ar fi putut fi pierduti, prin extractie.

Puterea de marire a imaginii cu ajutorul microscopului endodontic este de peste 20 ori. Datorita acestui fapt, tratamentul de canal va putea fi efectuat rapid si corect. Se reda astfel functionalitatea dintelui respectiv, iar pacientul este scutit de suferinta, in cazul unor viitoare complicatii. Ca o complicatie, de exemplu, se poate forma un chist radicular, pentru a carei indepartare este necesara o rezectie aplicala.

Rezectia apicala este procedura stomatologica aplicata atunci cand infectia persista in ciuda aplicarii tratamentului de canal. Cu ajutorul rezectiei apicale, varful radacinii, respectiv apexul, este indepartat. Ulterior procedurii, sunt curatate canalele. De precizat este faptul ca scopul rezectiei apicale este salvarea dintelui afectat de infectie, astfel incat sa se evite extractia.

Retratamentul endodontic

Tratament de canal corect trebuie sa fie complet, respectiv pana la varful radacinii. Totodata, el trebuie sa fie omogen si etans.

Apoi, este foarte importanta etapa de curatare a canalelor radiculare, care se realizeaza foarte bine cu ajutorul acelor rotative.

De retinut este ca izolarea dintelui este foarte importanta pentru succesul tratamentului endodontic. In acest scop, se utilizeaza diga dentara. In cazul nerespectarii protocolului tratamentului endodontic, dintele nu prezinta un prognostic foarte bun, fiind necesar retratamentul endodontic.

dentist sector 4

De cele mai multe ori, pacientii considera ca dintele devital nu mai doare. Aceasta presupunere este falsa in cazul unui tratament incorect. Aceasta durere se instaleaza din cauza infectiei, in diferite stadia, de la nivelul radacinii dintelui si apare in urma unui tratament endodontic incorect, iar bacteriile ce au ramas pe canal se multiplica. In cadrul retratamentului endodontic, canalele radiculare sunt curatate din nou. Infectia trebuie tratata prin sedinte suplimentare de aplicare de antiseptic sau antibiotic pe canal. Dupa tratarea infectiei se realizeaza obturatia de canal si pacientul poate pleca, fara durere, acasa.

Ingrijirea dintelui fara nerv

In cazul unui dinte devital, este necesara acoperirea acestuia cu o coroana deoarece acesta devine mult mai fragil, avand o rezistenta mai redusa si se poate fractura cu usurinta.

Dintele devital se poate identifica foarte usor deoarece in timp acesta sufera modificari coloristice, spre gri, si isi pierde transluciditatea.

De retinut este ca dintele devital poate fi complet functional chiar daca nu mai prezinta acelasi aspect ca in cazul unui dinte vital, cu conditia de a fi tratat protetic, corespunzator ulterior obturatiei de canal.
De obicei, stomatologii apeleaza la extirparea vitala in situatiile in care nervul nu mai poate fi salvat.

Pentru a preveni problemele legate de dantura, dar mai ales pentru a iti pastra pentru cat mai mult timp dintii naturali, mergi periodic la control. Indiferent de problema stomatologica cu care te confrunti, medicii ABC Eurodent o pot rezolva, rapid si fara durere. Programeaza-te chiar acum la 021 9924.

Articol realizat cu sprijinul medicului stomatolog, dr. Roxana Tite.

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x