Solutii de tratament pentru un zambet perfect: cum se poate imbunatati aspectul dintilor din fata

Estetica este una dintre specialitatile medicale tot mai solicitate. Intr-o lume asaltata de imaginea tineretii si a frumusetii perpetue, oamenii vor cauta tot timpul solutii pentru a obtine imaginea perfecta. Ea este data, in special, de lipsa de afectiuni ale dintilor din fata. In clinicile noastre, zilnic avem pacienti care solicita proceduri care sa le faca dantura cat mai frumoasa, cu un aspect cat mai natural. Iata ce variante le oferim pentru ca ei sa obtina acest lucru.

Studiile au demonstrat deja efectul atractivitatii in relatiile interumane. Atractivitatea generala este cel mai des corelata cu fizionomia. Ochii si dintii constituie polii atractivi in timpul comunicarii.

De aceea, tratamentul stomatologic aplicat pentru diferite afectiuni ale dintilor din fata detine o mare importanta pentru siguranta de sine si personalitatea pacientului. Cu toate acestea, punctul central al tratamentului ramane totusi sanatatea orala.

Adesea, pacientii se prezinta in cabinet cu diferite probleme ale dintilor frontali si nu numai. Afectiunile stomatologice pot varia de la simple discromii dentare (coloratia dintilor), la carii simple sau profunde. Ele pot ajunge pana la fracturi ale coroanelor dentare, distructia integrala sau chiar lipsa unuia sau a mai multor dinti din grupul frontal superior/inferior.

probleme dinti din fata

In functie de gravitatea afectarii dentare, tinand cont de dorintele pacientului, si in mod obligatoriu la indrumarea medicului stomatolog, se va realiza un plan de tratament. El are ca scop sa rezolve aceste afectiuni ale dintilor din fata. Si asta atat din punct de vedere estetic, cat si functional.

Planul de tratament pentru afectiuni ale dintilor din fata

In primul rand, pacientul va fi consultat. Ulterior, i se recomanda realizarea unei radiografii dentare. Pacientul este intrebat ce isi doreste si cum isi imagineaza rezultatul tratamentului, respectiv aspectul final. Parerea sa este extrem de importanta. Medicii dentisti se ghideaza spre alegerea variantei optime de tratament.

Poti urmari in videoul urmator care sunt recomandarile specialistilor referitoare la un zambet perfect.

In estetica si tratamentul dintilor frontali se poate opta pentru restaurari directe sau indirecte. Realizarea unei restaurari include, pe langa actul terapeutic propriu-zis, urmatoarele:

  • stabilirea unui diagnostic si a unui plan terapeutic corect;
  • o eventuala terapie parodontala adecvata intretinerii unor tesuturi, cu alte tratamente decat in cazul dintilor naturali (piese protetice din diferite materiale sau restaurari directe din materiale rasinice);
  • prevenirea aparitiei ulterioare a unor afectiuni ale dintilor frontali.

Restaurarile directe in afectiuni ale dintilor din fata

In cazul in care dintii sunt afectati de carii simple, leziuni de uzura, leziuni traumatice (fara afectarea vitalitatii dintelui) se recomanda tehnici adezive directe. Ele constau in utilizarea de materiale bazate pe rasini compozite. Este o metoda de tratament realizata intr-o singura sedinta sau maximum doua. Aceasta nu implica participarea laboratorului de tehnica dentara.

In cazul coloratiei dentare sau unei carii extinse in suprafata, dar nu si in profunzime, se poate apela la fatetarea directa a dintelui cu material rasinic.

Restaurari indirecte in afectiuni ale dintilor din fata

Restaurarile indirecte pentru afectiuni ale dintilor pot fi:

  • unidentare (restaureaza morfologia si functiile unui element dentar);
  • pluridentare (restaureaza morfologia si functiile a 1-4 dinti lipsa).

Restaurare prin fatete ceramice

O prima varianta de restaurare indirecta este cea prin fatete ceramice. Ele au indicatii clinice variate. Cele mai dese sunt:

  • tulburari usoare de pozitie (rotatii/versiuni);
  • tulburari de forma sau volum (nanici/conici);
  • anomalii de structura a smaltului;
  • inchiderea de spatii interdentare de dimensiuni reduse;
  • fracturi in 1/3 incizala/medie, discromii dentare.
fateta dentara bucuresti

Fatetele au indicatii nenumarate si aparent rezolva orice fel de afectiune a dintilor frontali. Trebuie avut in vedere faptul ca acestea sunt contraindicate in anumite situatii clinice din cauza limitelor maselor ceramice.

In modificarile grave de pozitie, singurul tratament corect este cel ortodontic, prin aparate dentare.

In cazul unor discromii severe, cele ce nu pot fi mascate printr-o fateta ceramica. O contraindicatie relativa este cea a pacientului ce sufera de bruxim. Pana la rezolvarea si deconditionarea acestui obicei vicios, nu se poate opta pentru varianta de fatete ceramice.

Restaurari prin coroane si punti dentare

A doua varianta de restaurare indirecta este cea prin coroane dentare/punti dentare. De ce coroane si nu fatete? Din pacate exista situatii in care stomatologia minim invaziva este depasita de situatia clinica. Printre ele se intalnesc:

  • dinti cu pierderi masive de structura dentara;
  • dinti devitali cu o cantitate minima de smalt remanenta;
  • dinti care au fost deja preparati anterior pentru coroane.

In cazul afectarii unui singur element dentar prin distructia coroanei dintelui, se poate realiza o coroana de acoperire sau o coroana de substitutie. Diferenta dintre cele doua este ca cea de substitutie necesita agregarea intraradiculara a unui pivot, atunci cand ditructia coronara este totala, prin specializarea protetica. Protetica include totalitatea manoperelor prin care se restaureaza dintii ce nu au putut fi tratati prin alte metode mai putin neinvazive. Despre tipurile de tratament poti afla mai multe din Protetica dentara: cum faci cea mai buna alegere pentru zambetul tau. De asemenea, se poate reface intreaga dantura a pacientilor in cazuri de edentatii totale sau partiale (pierderea dintilor). In clinicile ABC, medici cu experienta ofera solutii personalizate de protetica. Tipurile de tratament le poti consulta aici.

Afectiuni ale dintilor din fata si indicatia de extractie

Problema se pune in momentul in care avem unul sau mai multi dinti cu indicatie de extractie. Exigentele estetice din zona frontala fiind mari, se poate opta, in primul rand, pentru inserarea de implanturi dentare. Ulterior acestea se vor incarca protetic cu coroane dentare individuale ceramica pe zirconiu sau metalo-ceramice.

dentist sector 4 bucuresti

A doua varianta este cea prin restaurari indirecte pluriradiculare. Acestea sunt puntile dentare. In acest caz, estetica nu este intotdeuna satisfacatoare. Si asta tocmai din cauza corpului de punte. Aceasta problema nu apare in cazul inserarii de implanturi dentare. Cu ajutorul artificiilor realizate de medicul stomatolog, in colaborare cu tehnicianul dentar, se poate realiza o restaurare functionala, dar si estetica.

Restaurarile protetice pot fi facute cu ajutorul:

  • coroanelor nemetalice sau integral ceramice. Ele sunt restaurari protetice care se elaboreaza exclusiv din ceramica fara o infrastructura metalica;
  • coroanelor mixte. Acestea prezinta o componenta metalica si un placaj ceramic. Varianta mixta cu o estetica excelenta este cea prin coroane pe suport de zirconiu. Despre acest material poti afla mai multe din articolul Zirconiu, material stomatologic al viitorului.

De retinut este ca nu exista stomatologie fara estetica. Medicul dentist este cel ce te poate indruma spre a obtine un zambet cat mai natural. Daca si tu ai nevoie de tratamente ca sa obtii un aspect placut al danturii, te poti programa intr-una din clinicile ABC Eurodent, la 021 9924. Medici cu experienta si empatie iti vor propune cea mai buna solutie pentru tine.

Autor: Dr. Narcisa Bancu, medic stomatolog ABC Eurodent; Surse: Bazele clinice si tehnice ale protezarii fixe, Sorin Bratu si Robert Nussbaum, Tratat de Estetica Dentara, editia 2013; Surse foto: surse proprii, www.pascdental.wordpress.com, www.esteticadentarabrasov.ro

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x