Candidoza bucala, infectie ce se poate extinde la alte organe. Care sunt factorii ce o favorizeaza

Daca te confrunti cu o senzatie de arsura la nivelul cavitatii bucale, simti un gust neplacut si observi ca limba ta este albicioasa, este posibil sa suferi de candidoza bucala. Boala poate afecta atat adultii, cat si copiii si nou-nascutii. Vorbim in acest articol despre cauzele ce duc la aparitia afectiunii, care sunt factorii ce o favorizeaza, dar si care sunt solutiile pentru combaterea ei.

Candidoza bucala, o infectie fungica

Candidoza bucala reprezinta o infectie fungica a cavitatii orale cauzata de microorganismul fungic numit Candida Albicans. Candida albicans este un fung comun ce se gaseste in mod obisnuit in flora gastro-intestinala. Acesta poate deveni patogen in momentul in care apare o dereglare a florei microbiene cauzata de factori locali sau generali. Printre acesti factori se numara dezechilibre ale florei saprofite de cauza metabolica sau administrarea antibioticelor. Antibioticele distrug selectiv flora saprofita si pot favoriza inmultirea levurilor.

Diagnosticul de certitudine se pune numai dupa examenul histopatologic, ce consta in investigatii paraclinice reprezentate de cultura raclatului lingual (test pentru identificarea culturilor fungice), examenul bacteriologic al sputei sau al exsudatului faringian.

Cauze ale candidozei bucale

Principalele cauze ce duc la aparitia candidozelor bucale sunt reprezentate de:

  • igiena orala deficitara, in special a purtatorilor de proteze dentare;
  • administrarea de antibiotice;
  • deficiente imunitare la varstnici si copiii, pe parcursul primelor luni de viata;
  • deficit imunitar sever al pacientilor cu HIV sau al celor care urmeaza tratamente imunosupresoare;
  • diabetul zaharat- favorizeaza dezvoltarea infectiilor candidozice la nivelul gurii prin concentratiile serice crescute de glucoza;
  • sarcina.

Candidoza localizata la nivelul cavitatii orale se poate transmite prin contactul direct cu persoana afectata sau prin utilizarea in comun a veselei si tacamurilor incorect igienizate.

In mod normal, ciuperca ce provoaca afectiunea exista in cantitati mici, la nivelul gurii si a altor mucoase ale organismului si nu produce niciun fel de leziuni. In conditiile aparitiei unor factori favorizanti, ciuperca se inmulteste excesiv si necontrolat, invadand tesuturile din jur.

Simptome ale candidozei bucale la adulti

In general, simptomele specifice candidozei bucale sunt reprezentate de:

  • senzatia de arsura la nivelul cavitatii bucale si a faringelui (candidoza esofagiana);
  • prezenta depozitelor albicioase aderente la mucoasa limbii, obrajilor si gingiilor, care daca sunt indepartate atunci cand se face periajul dintilor devin dureroase si sangereaza.
  • eritem al mucoasei orale;
  • durere la nivelul leziunilor;
  • sangerari ale mucoasei orale in timpul periajului dentar;
  • prezenta unui gust neplacut persistent;
  • alterarea simtului gustativ.

De obicei, candidoza bucala este mai frecventa la nou-nascuti si sugari, dar poate sa apara la orice varsta.

Candidoza bucala la sugari

In cazul sugarilor, candidoza bucala poate sa fie usor confundata cu depozitele de lapte care raman dupa alaptare. Petele aparute in candidoza bucala sunt pete alb-branzoase, aderente la mucoasa si nu pot fi indepartate cu usurinta. Daca sunt inlaturate, pot sangera.

candidoza bucala la copii

Limba si mucoasa bucala devin dureroase si pot aparea dificultati la inghitire. In cazul sugarilor, acestia isi pierd pofta de mancare si devin agitati. Infectia orala a sugarului poate trece neobservata, in prima faza. Ulterior, un semnal de alarma il poate reprezenta o extindere a infectiei la alte organe.

Cauzele aparitiei candidozei bucale la nou-nascuti si sugari

Candidoza bucala apare adesea la nou nascuti si sugari deoarece ei au un sistem imunitar incomplet dezvoltat si atunci devin foarte vulnerabili la dezvoltarea infectiei.

De asemenea, se pot infecta si de la suzete sau biberoane nesterilizate corespunzator, de la sanul mamei sau chiar in momentul nasterii pe cale naturala.

Tratamentul candidozei bucale la sugari

Tratamentul candidozei orale este administrat in conformitate cu sensibilitatea germenului izolat la diverse antifungice testate in cadrul antifungigramei. Metoda de administrare a medicatiei antifungice depinde de severitatea infectiei si poate varia de la administrarea locala a tratamentului pana la cea de tip sistemic -administrare orala-, in special in cazul candidozelor recurente sau al celor extinse la nivel esofagian, pulmonar sau sistemic.

Tratamentul este, din fericire, destul de simplu, dar trebuie respectat cu strictete. Cavitatea bucala a nou-nascutului sau sugarului trebuie curatata de cateva ori pe zi cu o compresa sterila imbibata in solutie de apa cu bicarbonat de sodiu (o lingurita de bicarbonat la 250 ml de apa). Se vor curata toate zonele unde depozitele sunt evidente.

candidoza bebelusi de la suzeta

In cazul in care mama alapteaza, se va proceda la fel cu toaletarea areolelor mamare, cu solutia de bicarbonat de sodiu si apa.

De asemenea, se recomanda sterilizarea biberoanelor, suzetelor si a oricaror altor obiecte pe care bebelusul le baga in gura. Daca dupa trei zile nu se observa o imbunatatire, consultati medicul pediatru.

Factori de risc pentru candidoza bucala

In cazul adultilor, factorii ce cresc riscul de aparitie a candidozei bucale sunt:

  • un sistem imunitar deficitar (cei mai predispusi fiind nou-nascutii si batranii);
  • categoria de pacienti HIV pozitivi;
  • categoria de pacienti cu diabet zaharat;
  • administrarea de antibiotice;
  • categorie de pacienti care fac chimioterapie sau radioterapie pentru tratamentul cancerului;
  • atunci cand exista o igiena orala deficitara;
  • pe durata sarcinii;
  • xerostomia – senzatia de uscaciune a mucoasei bucale;
tratament candidoza bucala

De asemenea, se remarca o frecventa ridicata a candidozei la persoanele care folosesc corticosteroizi, dar si in cazul fumatorilor.

Solutii pentru candidoza bucala la adulti

In momentul in care se constata aparitia acestor depozite de culoare alba, este absolut necesara prezentarea la medicul stomatolog. Doar el poate sa realizeze diagnosticul diferential dintre candidoza bucala si alte afectiuni care pot aparea la nivelul cavitatii bucale si care pot avea implicatii mult mai grave.

Daca un pacient a mai prezentat in antecedente o infectie micotica, se recomanda tratamentul la domiciliu. In cazurile foarte usoare, candidoza bucala se poate remite spontan. Exceptand cazurile usoare, candidoza bucala necesita tratament pentru a impiedica raspandirea in organism.

Daca si tu prezinti simptomele acestei afectiuni, cel mai bine ar fi sa te adresezi unui specialist. Medicii ABC Eurodent sunt intotdeauna pregatiti sa ofere cele mai bune sfaturi in ceea ce priveste tratamentul acestei boli. Programeaza-te chiar acum la 0219924 si vino in cea mai apropiata clinica ABC Eurodent.

oferte speciale

4.3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
9 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Buna ziua , se pare m-am ales cu o candida bucala si nu stiu de unde, si mai ales cum pot sa o tratez.

Buna ziua! Pentru a putea stabili cauza problemei dumneavoastra si pentru a o trata corespunzator, este nevoie de un consult clinic. Va asteptam in clinica din Decebal, cu o programare in prealabil, la 021 9924. Multumim!

Buna dimineața ! Dacă un Bebeluș are candidoza bucala și din greșeală suzeta lui ajunge in gurița altui Bebeluș e ia?

Buna ziua. In general ar fi bine sa evitam astfel de situatii, obiectele personale ale micutilor sa fie atent monitorizate de adulti, deoarece nou nascutii si sugarii au un sistem imunitar incomplet dezvoltat si sunt foarte vulnerabili. In ceea ce priveste candidoza bucala, fiind o ciuperca, aceasta se poate transmite de pe suzete, biberoane si alte obiecte infectate care nu au fost dezinfectate sau au fost sterilizate necorespunzator. Multa sanatate va dorim!

[…] whattoexpect.com, dipoland.ro, abceurodent.ro, […]

Ce tratament trebuie pentru candidoza faringiana, pentru bebelusi de 11 luni?

Buna ziua. Recomandarea noastra este sa mergeti la un consult pediatric cu bebelusul. Este important ca medicul sa analizeze situatia concreta cu care va confruntati si sa va indice un tratament adaptat nevoilor reale ale copilului. In clinicile noastre, nu tratam astfel de cazuri. Multa sanatate!

Bună seara avem un nou născut și are bubițe albe pe limbuta la și pe gingie

Buna ziua. Avand in vedere varsta copilului, va recomandam sa va adresati medicului pediatru sau neonatolog pentru a analiza cazul si a-i oferi suportul medical necesar. Multa sanatate!

9
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x