Dinti lipsa din nastere. Anodontia.

Fig 1. Anodontia de incisiv lateral superior

Anodontia este o boala genetica ce se manifesta prin lipsa congenitala a unuia sau a mai multor dinti – dinti lipsa din nastere, ajungand in cazuri exceptionale, la lipsa tuturor dintilor. In ceea ce priveste distributia dintilor lipsa, s-a constatat ca acest gen de afectiune se regaseste frecvent la nivelul maxilarului superior si apare mult mai des la populatia europeana.

Anodontia poate aparea doar la nivelul dentitiei temporare, dentitia permanenta evoluand normal. Afectiunea poate aparea si la ambele dentitii sau pot aparea chiar elemente dentare in plus, in cazul dentitiei permanente, chiar daca in dentitia temporara au fost in minus.

Lipsa unuia sau a mai multor dinti este explicata fie prin absenta formarii mugurelui dentar, fie prin lipsa de dezvoltare a acestuia sau chiar pin atrofiere.

Factorii generali care actioneaza in timpul organogenezei pentru dinti lipsa din nastere

  • bolile infecto-contagioase ale mamei;
  • carente vitaminice sau dezechilibre minerale;
  • traumatisme intrauterine;
  • consumul de tutun sau alcool;
  • medicamente, radiatii;
  • nasterea traumatizanta (folosirea forcepsului).

Factorii locali pentru dinti lipsa

  • extractia brutala a dintilor temporari;
  • necroza intinsa a maxilarelor, tumori ale maxilarelor;
  • procesele supurative de la nivelul dintilor temporari care pot afecta si dintii permaneti;
  • iradierile loco-regionale;
  • despicaturile labio-maxilo-palatine.

La copii, diagnosticul de anodontie a dintilor permaneti se face printr-un examen clinic atent, dar si printr-un examen radiologic complet. In timpul consultului clinic se poate observa: absenta dintilor permanenti la o varsta la care ar fi trebuit sa erupa, persistenta dintilor temporari mult peste termenul permutarii dentare, tulburari in procesul de eruptie al dintilor. Anodontia poate fi redusa sau intinsa.

Anodontia redusa – dinti lipsa din nastere

Anodontia redusa reprezinta lipsa a 1-2 dinti de pe o hemiarcada. Aceasta afecteaza de regula molarii de minte, incisivii laterali superiori, premolarii secunzi sau incisivii centrali inferiori.

Anodontia intinsa

Fig 2. Pastrarea dintilor temporari pe arcada

Anodontia intinsa reprezinta situatia in care lipsesc de la 2 pana la 4-6 dinti de pe o hemiarcada, mergand pana la situatiile in care lipsesc toti dintii. Aceasta afecteaza frecvent ambele maxilare, simetric. Pacientul prezinta modificari faciale evidente, avand etajul inferior micsorat, profil concav, precum si buza inferioara rasfranta.

Depistarea precoce a afectiunilor este indispensabila pentru a preintampina complicatiile. Chiar daca diagnosticarea precoce nu presupune implicarea unui aparat dentar, trebuie tratate cariile dintilor temporari, daca se presupune ca trebuie pastrat dintele. Pastrarea dintilor este posibila daca dintele temporar nu prezinta resorbtia radacinii sau leziuni carioase intinse.

Daca totusi starea dintelui implica extractia, este necesara inchiderea spatiilor prin dirijarea ortodontica a dintilor permanenti sau mentinerea spatiilor si rezolvarea acestora ulterior, prin mijloace protetice si chirugicale.

Autor: Dr. Buganu Elena, medic dentist ABC Eurodent; Surse: Ionescu Ecaterina: Anomaliile dentare; Surse foto: www.scielo.br, www.dental4u.ba

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x