CE ESTE O

Albire dentara

Daca exista mai multi dinti modificati de culoare – de la alimente, medicamente etc. – este indicata o albire dentara. Aceasta poate fi efectuata in cabinet  – chairside bleaching sau acasa – home bleaching.

O albire dentara in cabinet este realizata cu substante de tipul peroxid de carbamida cu concentratii mari (35%, 40%) a caror actiune este declansata de lumina lampii fotopolimerizante. Este necesara protectia gingiei pe toata perioada de albire dentara (dental dam).

Este posibila aparitia sensibilitatii dentare nu pe parcursul interventiei, ci dupa aceasta. Numarul de nuante cu care se deschid dintii este relativ pentru fiecare individ. Albul dintilor unei persoane nu va fi la fel cu al alteia. Trebuie sa stii ca in urmatoarele 2 saptamani nu ai voie cafea, vin rosu, bauturi colorate, ceai verde, ceai negru, tutun.

Chiar si dupa aceasta perioada, este recomandat sa nu consumi foarte multe alimente de acest tip. Culoare obtinuta dupa albire dentara nu se mentine pentru totdeauna. Puteti repeta albirea, dar nu mai mult de doua ori pe an, deoarece smaltul ar deveni friabil (casant, sfaramicios), cu aparitia fisurilor si fracturilor.

O albire la domiciliu se realizeaza cu substante de concentratie mult mai mica (10-15%) in gutiere. Acestea se realizeaza de catre tehnician dupa ce medicul v-a luat amprente. Gutierele sunt realizate din folii transparente speciale mulate perfect pe dintii dumneavoastra, decupate cu grija la nivelul gingiei. In aceste gutiere veti pune acasa gelul respectiv in fiecare zi timp de 10-14 zile, in functie de produsul folosit. Trebuie sa le folosesti cu atentie si, mai ales, sa alegi produse de calitate. Metodele neatestate, recunoscute – sa spunem istoric – ca avand rol de albire, pot distruge elemente esentiale ale sanatatii orale, cum ar fi smaltul. Asadar, alege o cale sigura, pentru a nu avea de suferit mai tarziu!