Fractura de coroana dentara: ce faci acasa pana ajungi intr-un cabinet stomatologic

Fractura dintelui poate constitui o urgenta stomatologica, potrivit protocoalelor de specialitate. In special atunci cand dintele este vital, deci are nerv, si linia de fractura deschide camera pulpara, ceea ce duce la aparitia unei dureri acute, intense. Daca si tu ai suferit o fractura de coroana dentara si nu poti ajunge intr-un timp scurt la stomatolog, afla din acest articol ce ai de facut acasa.

Spre deosebire de fractura dintelui, decimentarea unei coroane dentare nu reprezinta o urgenta stomatologica. Ar putea deveni urgenta doar daca este insotita de durere, sangerare sau infectie. Nepurtarea unei coroane dentare duce, pe termen lung, la o serie de probleme. Printre ele se numara dezechilibre dentare, migrari ale dintilor, inflamatii gingivale sau fracturi ale bonturilor protetice. Prin urmare, este indicat sa te programezi cat se poate de repede la un medic stomatolog pentru a evita aceste neplaceri.

coroana dentara dezlipita

Decimentarea si fractura de coroana dentara reprezinta un disconfort. De aceea, poti incerca sa gasesti o solutie temporara, care sa poata fi aplicata rapid, acasa. In masura in care este posibil, este de preferat sa pastrezi coroana dentara pe dinte. Deoarece solutiile propuse mai jos pentru fractura de coroana dentara sunt temporare, iti recomandam sa te programezi la cabinetul medicului stomatolog cat mai curand posibil.

Ne poti contacta la 021 9924, pe chat sau pe pagina de Facebook, sa discuti cu unul dintre specialistii nostri. Sau sa stabilesti o programare in oricare din clinicile ABC Eurodent din Bucuresti.

Solutii in caz de decimentare si de fractura de coroana dentara

Exista cazuri in care coroana doar s-a decimentat, adica s-a detasat de la locul ei, dar dintele a ramas intact. Intr-o astfel de situatie, coroana poate fi pusa la loc cu ajutorul unui adeziv de proteze. Adezivul nu va fixa foarte bine coroana si este posibil sa fie nevoie sa repeti procedura la un interval de timp.

Atentie! Nu folosi niciun alt adeziv, cu exceptia celui special pentru proteze. Dupa repozitionarea coroanei, evita sa mananci alimente lipicioase pe partea respectiva, deoarece va duce la dezlipirea rapida a coroanei dentare.

decimentare si fractura de coroana dentara

De fiecare data cand apare decimentarea unei coroane dentare, adezivul folosit anterior trebuie curatat din interiorul lucrarii dentare. Acest lucru se poate face cu o periuta de dinti. Nu lasa adezivul vechi in interior! Este posibil ca lucrarea dentara sa nu se mai fixeze pe pozitia corecta si dintele sa se simta mai inalt. De aceea, inainte de refixarea coroanei dentare este necesar sa realizezi cu atentie un periaj dentar.

Decimentarea coroanei dentare cu pivot

In cazul in care a avut loc decimentarea coroanei cu pivot, atunci nu o vei mai putea pune la loc. Deoarece pivotul nu sta fix in dinte, nu mai poti folosi adeziv de proteze ca in situatia descrisa mai sus. Totodata, este foarte posibil sa apara si fractura radiculara.

De aceea, este recomandat sa pastrezi coroana si pivotul si sa mergi cat mai curand la un cabinet stomatologic. Medicul va putea interveni si recimenta lucrarea, daca acesta considera ca mai este posibil din punct de vedere medical. Cel mai probabil vei primi si indicatie pentru efectuarea unei radiografii dentare.

dinte spart

Daca ne confruntam si cu o fractura radiculara, de obicei dintele devine irecuperabil. In locul coroanei si al pivotului, va ramane o cavitate – radacina cu canalul radicular expus. Daca nu poti ajunge rapid la stomatolog, iti recomandam sa urmezi aceiasi pasi ca in cazul unui abces dentar, in ceea ce priveste igiena si incercarea de a nu permite alimentelor sa patrunda in canalul radicular.

Adeziv de proteze pentru fractura de coroana dentara

Daca lucrarea dentara este fracturata, dar fractura nu este adanca si nu are neregularitati (anfractuoasa), ea poate fi fixata la loc folosind un adeziv de proteze. Inainte de asta, trebuie sa te asiguri insa ca fractura de coroana dentara nu iti creeaza leziuni gingivale, ale limbii sau ale obrazului.

Daca lucrarea fracturata nu mai poate fi refixata, daca marginile sunt anfractuoase si zgarie sau taie, iti recomandam sa mananci alimente lipicioase pentru a facilita indepartarea fragmentului de lucrare ramas pe dinte. Daca nu reusesti in acest mod, poti incerca sa indepartezi cu mana restul de coroana ramas lipit pe dinte.

Atentie! Daca fragmentul nu poate fi indepartat si apar sangerari, leziuni sau ulceratii, inseamna ca te confrunti cu o urgenta dentara. Pentru rezolvarea ei este nevoie de interventia medicului stomatolog.

Iti recomandam sa nu recurgi la aceste metode inainte de a discuta cu unul dintre medicii nostri. Specialistii ABC Eurodent iti stau la dispozitie pentru orice informatie. Ne poti adresa intrebarea ta si in comentarii.

oferte speciale

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x