Implantul dentar din zirconiu, cel mai apropiat de dantura naturala: estetic, chiar si cand gingia se retrage

Popularitatea in crestere a implanturilor dentare se datoreaza cercetarilor continue in domeniul biomaterialelor. Ele au permis dezvoltarea unor sisteme/produse tot mai performante, asa cum este si implant dentar din zirconiu. Pentru a fi insa incorporat si tolerat cat mai bine de pacient, implantul trebuie sa aiba o serie de proprietati specifice, care sigur ca influenteaza calitatea si costul.

Utilizarea biomaterialelor pentru implantare in tesuturile dure capata o amploare tot mai mare odata cu trecerea timpului. Fiind vorba despre material heterolog – strain de tesutul uman- este foarte important ca inainte de utilizarea oricarui material de implant, el sa fie minutios testat din mai multe puncte de vedere. Implantul trebuie sa aiba calitati speciale. Si asta pentru ca el sa fie tolerat de organism, chiar daca el este perceput ca un corp strain.

In acelasi timp, implantul trebuie sa permita proliferarea corespunzatoare a tesuturilor reparatorii in jurul sau, pana la incorporarea lui totala in tesutul dur, respectiv in os. Incorporarea trebuie sa fie atat de bine facuta incat sa-i asigure implantului stabilitate/rezistenta la solicitarile la care urmeaza sa fie supusa zona in care este el inserat.

Dupa cum spuneam, pentru ca organismul sa-l tolereze cat mai bine si sa-l incorporeze cat mai solid in tesutul dur, materialul implantului trebuie sa aiba o serie de proprietati specifice. Aceste proprietati se refera in special la aspectele de:

  • biocompatibilitate;
  • constructie implant;
  • biomecanica.

Implantul dentar din zirconiu, introdus in Europa de 15 ani

Acum15 ani, in Europa a fost introdus pe piata implantul din zirconiu sau, mai bine spus oxidul de zirconiu (ZrO2). El este o alternativa pentru pacientii cu alergii la titan sau pentru cei care nu doresc metale in corp. Trebuie retinut insa ca nici oxidul de zirconiu nu este pur. El contine urme de hafnium (Hf) si yttrium (YI), acestea fiind elemente metalice.

Dincolo de materialul utilizat, o atentie deosebita trebuie acordata procesului de realizare a legaturii structurale si functionale intre os si suprafata implantului. El este unul complex si poarta numele de osteointegrare. Ea se deruleaza pe o perioada relativ lunga.

Poti afla mai multe informatii, urmarindu-l pe Dr. Cristian Irimia, medic stomatolog cu competenta in implantologie, in video de mai sus. Vrei sa vezi un caz de succes realizat de Dr. Cristian Irimia? Afla povestea domnului Adrian Celea.

O importanta deosebita in acest proces o are si utilizarea biomaterialelor pentru implantare in tesuturile dure. O data cu trecerea timpului, osteointegrarea capata o amploare tot mai mare. Clinicile ABC Eurodent pun la dispozitia pacientilor o varietate de implanturi dentare. Poti consulta oferta aici. La noi, medici cu experienta iti pot recomanda cele mai bune solutii pentru dantura ta. Programeaza-te chiar acum la 021 9924.

Implant dentar din zirconiu, viteze diferite de osteointegrarea

Viteza cu care osteointegrarea se deruleaza este destul de lenta, dar nu este aceeasi pe toata perioada. Exista diferente uneori mari de la o perioada la alta. Mai mult, aceasta viteza poate fi influentata in masura foarte mare de calitatile implantului utilizat.

Termenul de osteointegrare, utilizat prima data de Branemark, in 1985, se refera la procesul de prindere a osului de suprafata implantului, care sa reziste la fortele de forfecare si tractiune. Osteointegrarea este unul dintre cele mai importante criterii pentru aprecierea succesului tratamentului implantar. Ea depinde in mod esential de rugozitatea suprafetei acestuia.

Motivele pentru care sa alegi un implant dentar din zirconiu

Din cauza problemelor estetice a implanturilor metalice, si a faptului ca tot mai multi pacienti solicita reconstructii dentare realizate integral din materiale nemetalice, cercetarile s-au concentrat pe gasirea unei alternative superioare din punct de vedere estetic. In principal, s-au cautat variante ca alternativa sa aiba culoarea dintilor, dar care sa fie in acelasi timp biocompatibile si capabile sa reziste la fortele din cavitatea orala.

Avantajele unui implant dentar din zirconiu

In ceea ce priveste avantajele unui implant dentar din zirconiu, acestea sunt:

  • este cel mai estetic (chiar si cand gingia se retrage);
  • este biocompatibil;
  • nu este alergenic;
  • nu corodeaza;
  • nu atrage placa bacteriana;
  • nu este termoconductiv;
  • elimina riscul de a aparea curenti electrici sau gust metalic daca pacientul are lucrari dentare din metale diferite.
rezistenta implant dentar din zirconiu

De asemenea, studiile arata o inglobare buna in masa osoasa a celor doua tipuri de implanturi cercetate, respectiv titan si zirconiu.

Pe de alta parte, studiul comparativ prin microscopie electronica evidentiaza ca implantul de zirconiu se fixeaza mult mai bine in masa osoasa neoformata, in raport cu cel de titan. Concret, implantul din zirconiu contribuie la o stabilitate mai buna pe termen lung.

Dezavantaje ale implanturilor metalice

Dincolo de nenumaratele avantaje, implanturile metalice prezinta si dezavantaje. Printre acestea, se numara:

  • rezistenta limitata la uzura;
  • grad diferit de elasticitate al osului;
  • potential de coroziune si radiodensitatea, care poate impiedica vizualizarea radiografica corecta;
  • culoarea gri inchis, care poate transpare prin mucoasa acoperitoare, atunci cand grosimea acesteia este mica, afectand estetica, in special in zona incisivilor maxilari.

Implant dentar din zirconiu versus titan

In concluzie, pe baza datelor existente la acest moment referitoare la comportamentul mecanic, biologic si clinic al celor mai utilizate tipuri de implanturi dentare, se poate spune ca:

  • Implanturile din titan si-au demonstrat in timp proprietatile mecanice si fizice. Desi acest material este recunoscut ca fiind unul biocompatibil, o serie de studii clinice asupra dermatitelor de contact sau a reactiilor granulomatoase la dispozitivele din titan pun in discutie o eventuala alergie sau hipersensibilitate la titan.
  • Implanturile din zirconiu au proprietati potrivite pentru un implant dentar, biocompatibilitate, osteoconductivitate, raspuns favorabil din partea tesuturilor moi si estetica, datorita culorii sale si a transmisiei luminii.
pret implant zirconiu

In ceea ce priveste producatorii de implanturi din zirconiu, trebuie sa stii ca marea majoritate sunt de origine elvetiana si germana. Despre propunerile ABC Eurodent in materie de implanturi dentare si costuri avantajoase, vezi detalii in Oferta implanturi dentare.

Daca si tu ai nevoie de implant dentar, poti face o programare intr-una dintre clinicile ABC Eurodent. Impreuna cu specialistii nostri, vei putea alege cea mai buna solutie pentru ca dantura ta sa arate impecabil. Programeaza-te chiar acum la 021 9924.

Articol realizat de Dr. Roxana Tite, medic stomatolog la ABC Eurodent.

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x