Molar de 6 ani, cat este de important

Molar de 6 ani – primul molar definitiv ce erupe in spatele molarilor temporari, in jurul varstei de 6 ani. Formarea acestui molar incepe din momentul nasterii si post-natal. Astfel, orice modificari in primul an de viata au repercursiuni asupra structurilor dure ale acestuia.

Deseori, primul molar este confundat cu un dinte de lapte, temporar. Trebuie retinut faptul ca eruptia completa a dintilor temporari se incheie in jurul varstei de 2 ani si 6 luni. In jurul varstei de 6 ani, copilul are o dentitie mixta, prin eruptia primilor molari definitivi si a incisivilor centrali.

Importanta molarului de 6 ani este datorata pozitiei sale pe arcada dentara. Suporta cele mai mari presiuni, fiind singurul ce le poate dispersa armonios la nivelul intregului aparat dento-maxilar.

Edward Angle, “parintele” ortodontiei, a numit molarul de 6 ani “cheia ocluziei dentare”. Primul molar definitiv este responsabil de intreaga ocluzie dentara a adultului in devenire.

Prin eruptia timpurie este considerat si cel mai vulnerabil dinte. Daca nu este ingrijit corespunzator, prin periaj corect si sigilare, va fi primul dinte din dentitia definitiva ce va fi pierdut.

Sigilarea molarului presupune derentivizarea suprafetei ocluzale, adica etansarea santurilor si fosetelor prin aplicarea unui material compozit, compomer sau glasionomer. Este recomandat ca sigilarea sa fie facuta dupa eruptia coronara completa a molarului de 6 ani.

Conduita generala inainte si dupa molar de 6 ani

Ingrijirea sanatatii orale incepe inainte de eruptia primului dinte, din momentul in care mama curata cavitatea bucala a nou-nascutului pentru indepartarea resturilor de lapte. Primii dinti se curata in mod similar, pana la posibilitatea utilizarii periutei. Este chiar indicata o vizita la stomatolog imediat ce avem dintisori, pentru a le observa pozitia si pentru a stabili un grafic de monitorizare. Calendarul vizitelor la dentist – pedodontie – depinde de necesitatile fiecarui copil. Totusi, este de mentionat ca o vizita anuala este obligatorie, la fel si o curatare profesionala. Aceasta din urma este mult mai usoara decat cele cu care suntem obisnuita ca adulti.

Autor: Dr. Tatiana Trifan, medic dentist ABC Eurodent; Sursa: A.M. Stancu, Pedodontie vol.1; Sursa foto: Pinterest, www.newhealthadvisor.com

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x