CAND SE PRIMESTE

Indicatia de aparat dentar

Purtarea unui aparat dentar este indicata doar de catre medicul ortodont, tot el este cel care propune si tipul de aparat, estimeaza durata pentru un tratament reusit si face indicatiile necesare.

Intr-o prima faza, dupa aparitia dintilor temporari (de lapte), parintii trebuie sa aiba o atentie deosebita la cavitatea orala a copilului.

Anumite pozitii vicioase pot duce la aparitia anomaliilor dentomaxilare. De exemplu, dormitul cu capul in extensie – prea pe spate sau in hiperflexie – cu barbia in piept. De asemenea, trebuie observat copilul daca respira preponderent pe nas sau pe gura (respiratie orala).

In acest ultim caz, trebuie cautata cauza (polipi nazali, deviatie de sept). Este indicat sa fie rezolvata pana la aparitia dintilor permanenti (pana la 5-6 ani), caci altfel acestia vor erupe in pozitii anormale.

O alta cauza a respiratiei orale este suptul degetului sau a buzei inferioare. Provoaca mari dizarmonii atat in dezvoltarea oaselor fetei, cat si in aranjarea dintilor pe arcada. De aceste ticuri copilul trebuie cat mai repede dezvatat.

Pe tot parcursul perioadei de alaptare si dupa, medicul stomatolog va poate da indicatii cu privire la importanta alaptatului natural in evolutia dentara, influenta suzetei, timpul de utilizare a acesteia si influentele utilizarii excesive.