DESPRE

Protetica fixa - pivot

Pivotul este un dispozitiv cu o parte radiculara si una coronara. Partea radiculara va ramane ancorata in canal, iar cea coronara va fi sub forma unui bont in locul coroanei initiale. Pivotii pot fi metalici sau din fibra de sticla.

Pivotii metalici sunt realizati de tehnician prin turnare in laborator, dupa o preliminara amprenta luata de medic. Un pivot se va cimenta in canalul radicular. Ca metal, se folosesc aliaje de Ni-Cr sau de Ag. Cei de Ag sunt superiori calitativ si au proprietati antiseptice, utilizandu-se la dintii ce au avut anterior afectiuni apicale.

Exista pivoti metalici ce pot fi pusi de catre medic, asa numitii Dentatus. Acestia arata ca niste mici suruburi. Dezavantajul lor este ca sunt de lungimi si grosimi standard. Un pivot realizat in laborator dupa o amprenta se muleaza perfect pe forma canalului radicular.
Pe bontul coronar se va realiza o coroana ce va restaura ca functie si fizionomie coroana initiala. Daca pivotul este metalic, se indica o coroana metalo-ceramica sau ceramica pe zirconiu, caci altfel pivotul metalic transpare prin coroana, afectand fizionomia finala.

Pivotii din fibra de sticla sunt utilizati de catre medic in cabinet. Acestia se cimenteaza in canal cu un ciment glasionomer, apoi medicul modeleaza din compozit bontul coronar. Astfel dintele poate fi slefuit si amprentat pentru o coroana. Se scurteaza astfel o faza de lucru (amprenta canalului).

Ca avantaj major, dintii reconstituiti cu pivot de fibra de sticla pot fi reconditionati cu coroane estetice superioare (integral ceramice), deoarece pivotul este transparent.

Pivotii metalici pot fi mascati de coroanele ceramice pe Zirconiu, acesta fiind alb opac.
Pe bontul coronar se va realiza o coroana ce va restaura ca functie si fizionomie coroana initiala.