CE ESTE O

Punte dentara

In cazul lipsei unui dinte prin extractie anterioara, exista varianta realizarii de punte dentara. Aceasta presupune realizarea unei lucrari ce se va ancora pe dintii adiacenti (ce limiteaza) edentatiei (locul unde lipseste dintele).

Dintii acestia vor trebui extirpati (li se scoate nervul) si apoi slefuiti. Ca exemplu, in cazul in care va lipseste un singur dinte, se slefuiesc vecinii (fata, spate) si se va face o punte dentara de 3 coroane (cei 2 dinti limitanti + dintele lipsa).

Daca va lipsesc 2 dinti, veti beneficia de o punte dentara de 4 elemente (cei 2 dinti limitanti + 2 dinti lipsa).

Pe parcursul etapelor de obtinere a coroanelor/puntilor, este posibil sa fie nevoie de coroane provizorii.

Motivul poate fi estetic (dintii frontali slefuiti sunt neatragatori, mai ales pentru persoanele de gen feminin), functional (in zonele laterale trebuie pastrata ocluzia, masticatia) si de testare (forma, culoare, dimensiunea) pentru coroanele finale.

Coroanele provizorii pot fi confectionate in cabinet de catre medicul stomatolog din acrilat sau de catre tehnician. In al doilea caz insa, nu le veti avea in aceeasi sedinta. Trebuie sa fie luata o amprenta si fiind necesar un timp pentru confectionarea lor in laboratorul dentar.

Avantajul coroanelor realizate in cabinet este faptul ca le aveti in aceeasi sedinta cu slefuirea. Totusi, cele din laborator sunt mai estetice, mai bine conturate.