Recomandari de pasta de dinti

Este o intrebare frecventa intr-o clinica de stomatologie. Raspunsul este deseori acelasi: “Nu conteaza ce pasta de dinti folositi, important este sa va spalati pe dinti!”. Bineinteles, in functie de problemele dentare ale pacientilor, medicul face anumite recomandari de pasta de dinti.

Importanta periajului

Periajul are rolul de a indeparta de pe dinti si gingii placa microbiana, si previne acumularea ei, mentinand astfel sanatatea gingivala si parodontala. De aceea, acest obicei trebuie sa faca parte din rutina fiecarei persoane. Periajul trebuie sa se realizeze dimineata si seara, dar si in timpul zilei, dupa masa, daca avem aceasta posibilitate.

Periajul de seara, inainte de culcare, este obligatoriu, avand rolul de a indeparta resturile alimentare acumulate in timpul zilei si care, in conditii constante de temperatura si umiditate, favorizeaza dezvoltarea placii bacteriene.

Periajul de dimineata este un masaj al gingiei si, bineinteles, improspateaza respiratia.

Periajul din timpul zilei se realizeaza atunci cand exista aceasta posibilitate (in special dupa masa de pranz). In caz contrar, se recomanda clatirea energica a gurii, folosirea gumei de mestecat (timp de 20 de minute) sau consumul de fructe (mere) ori legume (morcovi).

Recomandari de pasta de dinti. Cu ce se realizeaza periajul?

Periajul de realizeaza cu periuta (manuala sau electrica, in functie de preferinte) si pasta de dinti. Putem spune chiar ca pasta de dinti este indispensabila, asa cum sunt sapunul, samponul, deodorantul etc.

sursa: Itsy Bitsy

Pasta de dinti contine:

  • substante usor abrazive (care indeparteaza placa);
  • detergent;
  • fluoruri;
  • saruri;
  • coloranti si aromatizanti;
  • diversi excipienti.

Recomandari de pasta de dinti – tipuri

Odata cu trecerea timpului, pe piata au aparut mai multe tipuri de paste de dinti. Cele mai populare categorii sunt:

Paste de dinti cu fluor. Exista o controversa legata de fluor, multe persoane considerand ca este nociv. In realitate, ca orice alta substanta in exces, este intr-adevar daunator. Dar in cantitati normale, fluorul are rolul de a intari dintele, prevenind aparitia cariilor.

Paste de dinti pentru copii. Acestea contin diferite cantitati de fluor, in functie de varsta careia i se adreseaza. In primii ani de viata, cantitatea de fluor este aproape inexistenta, deoarece exista riscul ingerarii si aparitia fluorozei. Odata cu inaintarea in varsta, copiii invata sa o scuipe si cantitatea creste.

Paste de dinti pentru albire. Acestea contin substante mai abrazive decat cele clasice. Nu albesc dintii, ci indepartaza petele produse de cafea si tutun. Mai multe detalii despre procedurile de albire.

Paste pentru dinti sensibili. Tot mai multe persoane vin in clinici cu sensibilitate dentara, iar aceasta pasta formeaza o bariera impotriva factorilor iritanti pentru dinte. Efectul apare dupa o utilizare zilnica si de lunga durata.

Paste de dinti pentru boala parodontala. Acestea nu vindeca, ci previn depunerea placii, a tartrului si reduc sangerarea gingivala. Dar pentru ca ele sa aiba acest efect, vizitele in cabinetul stomatologic, periajul si detartrajul la 6 luni sunt absolut necesare.

De retinut!

  • Periajul dentar si pasta de dinti nu indeparteaza tartrul!
  • Nu se recomanda folosirea bicarbonatului alimentar, a lamaiei, a carbunelui si a altor produse naturiste pentru periajul dintilor. Folosirea lor pot dauna danturii.
  • Periajul dentar nu garanteaza absenta cariilor. Sunt necesare si alte mijloace secundare: apa de gura, ata dentara, dusul bucal si vizitele periodice la dentist.
  • Periuta de dinti se schimba dupa maximum 2 luni, iar pasta de dinti se alege in functie de nevoi si gusturi.

Autor: Dr. Cucoli Adriana Teodora, medic dentist ABC Eurodent; Surse text: Parodontologie –Horia Traian Dumitriu; www.medici-stomatologi.ro; Surse foto: www.toothcorner.com

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x