CE ESTE

Bruxismul

Termenul de bruxism apare relationat deseori cu mobilitate dentara, tocirea dintilor, retractii gingivale si chiar migrari dentare. Acestea sunt consecinte ale bruxismului, acest sindrom de necontrolat care se traduce prin strangerea arcadelor in mod involuntar.

In mod patologic, atritia se poate manifesta ca bruxism.

Acesta este un sindrom complex neuro-musculo-articular avand cauze variate: stres, afectiuni nervoase sau idiopatice. Bruxismul poate fi nocturn (doar pe timpul noptii) sau diurn (doar pe timpul zilei).

Se manifesta prin strangerea involuntara a arcadelor dentare intre ele, prin miscari stanga-dreapta sau fata-spate. In acest mod rezulta adevarate zone plate, platouri pe suprafetelor dintilor, in locul anatomiei cu santuri, fosete si cuspizi.

Pe langa durerile articulare, bruxismul mai poate fi resimtit si altfel. Este vorba despre mobilitatea dintilor cu afectarea parodontiului, retractii gingivale, migrari dentare etc.

Pentru tratarea bruxismului, se confectioneaza gutiere de bruxism. Dupa amprentarea arcadelor, tehnicianul modeleaza din folii transparente, gutierele care vor fi purtate de pacient in timpul noptii. Se evita astfel contactele dento-dentare.