CE ESTE

Leziunea smaltului

Lipsa dentara are numeroase cauze si orice tratament riguros si responsabil are drept punct de plecare o diagnosticare corecta a acestor cauze. Propunerea unui tratament leziuni smalt are nevoie de experienta si expertiza unei echipe de profesionisti.

Pe langa leziunile carioase, lipsa dentara poate avea si alte cauze. Afectiunile de acest tip pot fi atritia, abraziunea, eroziuni, bruxism, lacune cuneiforme.
Acestea apar prin disparitia unui strat de smalt, prin actiunea de frecare a dintilor intre ei, care poate fi normala, fiziologica (atritia) sau exagerata, ducand la lipse majore ale substantei dentare si modificarea ocluziei si dimensiunii verticale (bruxism).

Eroziunile sunt lipse de substante aparute in urma unui atac acid, iar lacunele cuneiforme reprezinta lipsa smaltului la baza dintilor (la colet) aparute in urma unei forte excentrice sau exagerate pe dintele respectiv.

Pe toate aceste afectiuni se pot dezvolta cariile, dentina expusa nemaifiind protejata de smalt; de aceea toate aceste leziuni trebuie depistate din timp si tratate corespunzator.

Un tratament leziuni smalt presupune o curatare prealabila prin periaj bland si apoi obturarea (umplerea) cu material compozit, cum este cazul leziunilor cuneiforme.