Copilul s-a lovit la dinti: ce avem de facut pentru a-i proteja dantura definitiva

Chiar daca sunt temporari, dintii de lapte necesita si ei o ingrijire corespunzatoare si vizite periodice la stomatolog. Si asta pentru a preveni atat cariile, abcesele si durerea, cat mai ales problemele ulterioare, ale dentitiei definitive. De asemenea, daca are loc un accident, in care copilul s-a lovit la gura, traumatismul dintilor la copii nu trebuie trecut cu vederea. Se recomanda o consultatie, in cel mai scurt timp, la medicului stomatolog. In caz contrar, iata care sunt riscurile.

Caria dintilor de lapte: netratata, poate afecta dantura definitiva

Caria dintilor de lapte este cea mai frecventa problema stomatologica in randul copiilor. Spre deosebire de adulti, in cazul celor mici, o carie evolueaza rapid. De cele mai multe ori, este insotita de durere. Pe langa durerea in sine, o carie poate genera si abcese.

Pentru a preveni astfel de probleme, este important ca parintii sa-si aduca copilul la controlul stomatologic, de cel putin doua ori pe an.

Chiar daca dintii de lapte sunt inlocuiti de cei permanenti, este important sa fie ingrijiti corespunzator. Si asta deoarece, de exemplu, o mica carie netratata a dintelui temporar poate duce la disfunctia acelui dinte, dar si sa-l afecteze pe cel permanent.

Dintele permanent poate fi afectat, ulterior, de o hipoplazie de smalt. Aceasta este un defect al smaltului. De asemenea, dintele permanent poate sa apara prea devreme. O aparitie timpurie ar putea necesita, ulterior, tratamente mult mai complicate, cu costuri ridicate, pe perioade mari de timp.

Traumatismul dintilor la copii necesita o vizita la stomatolog

Vizita la medic este cu atat mai importanta cu cat dincolo de durerea pe care o poate provoca o carie, pot aparea si avulsiile. Acestea sunt fracturile dentare, aparute prin traumatismul dintilor la copii. Si asta mai ales pentru ca cei mici se impiedica si se lovesc destul de des.

In acest caz, ideal ar fi ca cel mic sa fie adus la medic cat mai repede dupa ce s-a lovit la gura.

Stomatologul verfica astfel daca s-a intamplat ceva la nivelul danturii, daca dintii sunt intr-o pozitie corecta, daca este sau nu vorba despre fractura.

Pastreaza bucatica de dinte dupa traumatismul dintilor la copii

De retinut este ca, in cazul in care s-a produs o fractura, bucatica de dinte trebuie sa fie pastrata si adusa la stomatolog, odata cu copilul. Pentru o buna conservare a ei, ideal este ca bucatica de dinte sa fie tinuta in lapte.

Dintii temporari, in special cei frontali, sunt de cele mai multe ori supusi traumatismelor. Acest lucru se intampla atunci cand copiii incep sa mearga, sa alerge, sau in momentul in care practica diferite sporturi. Cand copilul este supus unei lovituri accidentale la nivelul capului, trebuie cercetat daca nu prezinta si leziuni la nivelul dintilor, respectiv traumatismul dintilor temporari. Sunt situatii cand dintele este vizibil afectat. El poate prezenta mobilitate, fractura de coronara sau chiar radiculara.

Schimbarea culorii, dupa traumatismul dintilor temporari

Ca un raspuns initial al dintelui la lovitura suferita, pulpa dentara prezinta o dilatare a capilarelor. Acest lucru se numeste hiperemie pulpara. Ea se manifesta in timp, prin schimbarea culorii. Concret, dintele capata o tenta rozalie.

urgenta dentara la copii

Daca traumatismul este mai puternic si capilarele prezinta si o hemoragie pulpara, atunci pigmentii sanguini se depun in canaliculele dentinare, iar dintele se coloreaza in roz sau rosu. Culoarea rosie poate reprezenta si o resorbtie inflamatorie la nivelul dintelui. Dupa un traumatism, osteoclastele ajung sa creeze un spatiu in interiorul dintelui. Acest lucru se intampla prin marirea pulpei dentare care transpare prin tesuturile dure, destul de subtiate. Acest proces poate duce, in final, la o fractura a dintelui.

Colorarea in neagru sau gri a dintelui, in urma unui traumatism, poate insemna ca pulpa dentara sau “nervul” din interiorul dintelui nu mai este vital. Atunci, pe langa culoarea dintelui, mai trebuie urmarite si alte simptome. Acestea ar fi durerea pe care o acuza copilul, umflarea zonei sau chiar formarea abcesului. In acest caz, inca de la inceput este necesar controlul stomatologic.

Traumatismul dintilor temporari si metamorfoza calcica

Metamorfoza calcica reprezinta o alta reactie a pulpei la traumatismul dintilor de lapte. Aceasta functioneaza anormal, depunand in exces dentina secundara pana cand camera pulpara ajunge sa fie complet calcificata. In acest caz, dintele se coloreaza in galben. Trebuie urmarit de catre medicul dentist tocmai pentru a preintampina eventuale complicatii.

Exista studii care au evidentiat ca un numar de pacienti prezinta de asemenea anchiloza dentara. In urma acestui proces, cementul radicular se uneste cu osul alveolar prin disparitia ligamentelor parodontale. Acest lucru poate avea consecinte in ceea ce priveste eruptia dintelui permanent.

Traumatismul dintilor de lapte, efecte asupra dentitiei permanente

Consecintele traumatismului dintilor de lapte asupra celor permanenti sunt influentate de varsta la care se produce accidentarea, precum si de cum este traumatismul dintilor la copii. Cu cat copilul are o varsta mai mica (1-3 ani), cu atat ingrijorarile asupra afectarii mugurelui dintelui permanent sunt mai mari.

solutii traumatismul dintilor la copii

Studii efectuate au evidentiat ca cea mai frecventa afectarea a dintelui permanent este hipoplazia smaltului. Aceasta reprezinta o lipsa de mineralizare la nivelul smaltului, insotita de o modificare galben-bruna a zonei precum si o rezistenta scazuta la atacul cariei dentare.

Modificarea axului de eruptie a dintelui permanent este o alta consecinta a traumatismelor dintilor temporari. In acest caz, consultul stomatologic si ortodontic este absolut necesar.

In cazul in care dintele temporar a fost deplasat in timpul traumatismului si prin pozitia sa a influentat mugurele dentar, fiind intruzat, atunci se poate produce o angulatie intre coroana si radacina dintelui permanent.

Fiecare traumatism si sechelele pe care acesta le poate avea asupra dintilor temporari sau permanenti sunt diferite. Este important ca de fiecare data cand se intampla, copilul sa fie evaluat in cadrul unui consult de specialitate, de preferat de catre un medic specialist in pedodontie. In clinicile ABC Eurodent avem astfel de specialisti. Ei se pot ocupa de traumatisme ale dintilor de lapte, aparute in urma accidentarilor, dar si de orice alta problema stomatologica care poate afecta dantura copilului tau. Programeaza-te chiar acum la 021 9924 si scapa de grijile legate de sanatatea orala a copilului tau.

Autor: Dr. Buganu Elena

surse: www.libraryonline.wiley.com,www.sciencedirect.com sursa foto: www.kathleenbernstein.com

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x