Urgente ortodontice: sfatul medicului despre cum ai putea sa le rezolvi acasa

Tratamentul ortodontic poate fi o urgenta atat timp cat aparatul dentar provoaca leziuni si durere. Chiar daca nu este considerata o urgenta stomatologica in sensul strict, disconfortul poate fi major. Exista solutii pe care le poti aplica acasa pana ajungi in cabinetul medicului ortodont. Dr. Anca Axante, medic specialist ortodont, a realizat un ghid cu solutii accesibile oricarui pacient care intampina urgente ortodontice. Afla care este solutia potrivita pentru problema ta.

Dificultatile pe care pacientul ortodontic le poate intampina in timpul tratamentului difera in functie de tipul aparatului pe care il are si in functie de etapa terapeutica in care se gaseste.

Incercati sa identificati problema pe care o aveti dupa o igienizare temeinica. Folositi o oglinda pentru a evidentia zona afectata. Urmatoarele indicatii va pot ajuta sa rezolvati o problema folosind instrumente pe care le aveti la indemana.

Dr. Anca Axante, medic specialist ortodont

Probleme la purtatorii de aparate mobile

Pentru purtatorii de aparate mobile, cele mai frecvente urgente ortodontice intalnite sunt:

  • Stabilitate scazuta a dispozitivului. In acest caz, se recomanda inchiderea surubului de activare una sau doua curse. Se probeaza aparatul dupa fiecare inchidere.
  • Leziuni provocate de elementele de ancorare la nivelul gingiei. Se recomanda intreruperea purtarii pentru 24 de ore. Se aplica topice locale care sa grabeasca vindecarea, apoi se inchide aparatul o tura si se reaplica pe arcada.
rani cauzate de aparatul dentar
sursa: freepik.com

Urgente ortodontice la purtatorii de aparate fixe

Pentru purtatorii de aparate fixe – ceramice, metalice ori din safir, cele mai frecvente urgente ortodontice intalnite sunt:

  • ulceratii/rani la nivelul mucoasei, determinate de contactul cu bracketurile;
  • ulceratii determinate de un arc prea lung;
  • arc iesit complet din tubul distal;
  • desprinderea partiala a ligaturilor care fixeaza arcul in bracket;
  • dezlipirea unui bracket;
  • inflamatia generalizata sau partiala a gingiei;
  • durerea unidentara;
  • traumatismele dentare.

Ulceratii si rani la nivelul mucoasei, determinate de contactul cu bracketurile

Pentru rezolvarea acestor probleme se recomanda acoperirea bracketului cu ceara ortodontica si utilizarea substantelor topice pentru a grabi vindecarea. Substantele se aplica la nivelul ulceratiei.

Ulceratii determinate de un arc prea lung

Se incearca apropierea capatului arcului de dinte prin presarea acestuia cu capatul unui creion cu guma. Daca presarea spre dinte este insuficienta si capatul tot se simte prea lung, se poate incerca scurtarea acestuia cu un cleste de unghii bine ascutit. Acesta se sterilizeaza prin fierbere in prealabil. Pentru a preveni inghitirea fragmentului care se va detasa, plasati in spatele arcului un servetel impaturit si abia ulterior veti sectiona arcul.

Arcul iesit complet din tubul distal

Folosind o penseta, puteti incerca reintroducerea acestuia in tub. Daca nu reusiti, incercati sectionarea arcului cu un clestisor de unghii, respectand indicatiile anterioare.

dr. Anca Axante – Ghid pentru urgente ortodontice

Desprinderea partiala a ligaturilor care fixeaza arcul in bracket

Daca ligatura (modulul) este in continuare partial atasat de bracket, il puteti prinde cu o penseta fina, sterilizata prin fierbere, si incercati reatasarea ligaturii. Pierderea totala a ligaturii nu poate fi rezolvata decat in cabinetul stomatologic.

Dezlipirea unui bracket

Daca bracketul se dezlipeste, dar ramane pe pozitie si nu genereaza disconfort, trebuie doar sa acordati o atentie sporita igienizarii zonei respective. Riscul de incarcare cu resturi alimentare este crescut in acest caz. Dezlipirea bracketului si rotirea lui in jurul arcului va genera un disconfort la nivelul mucoasei si este de preferat sa incercati sa il reasezati pe pozitie.

Prindeti bracketul cu o penseta fina (sterilizata prin fierbere), culisati-l pana in spatiul dintre doi dinti si acolo rotiti-l astfel incat sa ajunga in aceeasi pozitie in care sunt si ceilati bracketi. Apoi culisati-l inapoi spre locul in care ar fi trebuit sa se gaseasca.

Inflamatia generalizata sau partiala a gingiei

Aceasta afectiune trebuie tratata mentinand un grad crescut de igiena si folosind apa de gura. In cazul in care aceasta nu dispare, apelati 021-9924, numarul nostru pentru urgente

Durerea unidentara

In general, este considerata normala in cazul tratamentelor ortodontice. Daca simtiti totusi ca ceva nu este in regula, apelati-ne la numarul pentru urgente.

urgente ortodontice
sursa: freepik.com

Traumatismele dentare

Acestea reprezinta o urgenta si pentru a gasi o solutie trebuie sa stam de vorba, asa ca ne auzim tot la 021 9924.

Indiferent de problema pe care o aveti, asigurati-va ca nu va faceti mai mult rau incercand sa reparati. Daca simtiti ca nu va descurcati, nu mergeti mai departe.

Inainte de a incerca sa rezolvati urgente ortodontice, sterilizati toate obiectele pe care le folositi.

Pentru alte urgente stomatologice, sunati la 021 9924. Sa ne auzim cu bine!

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x