Nu te teme de extractia dentara: sfaturi utile pentru o vindecare usoara a gingiei

Extractia dentara este interventia chirurgicala prin care un dinte este scos din cavitatea orala. Procedura se poate realiza exclusiv intr-un cabinet stomatologic. Ulterior, procesul de vindecare dupa extractie dentara se face sub supraveghere medicala. Afla din acest articol cum te pregatesti pentru aceasta procedura si la ce trebuie sa te astepti dupa ce ai suferit o extractie dentara.

Inaintea extractiei dentare, se efectueaza o anestezie loco-regionala. Este motivul pentru care medicul trebuie sa cunoasca antecedentele medicale ale pacientului: prezenta unor boli cronice generale, interventii chirurgicale mai vechi, alergii medicamentoase, daca urmeaza un tratament medicamentos zilnic si daca ia anticoagulante/antiagregante, cum ar fi aspirina.

complicatii extractie dentara

Extractia propriu-zisa consta in slabirea ligamentelor din jurul dintelui cu un instrument specific. Urmatorul pas este extragerea lui cu un cleste adaptat. In final, daca este necesar, alveola se inchide cu o sutura. Imediat, medicul pune o compresa sterila pe locul respectiv, indicand pacientului sa tina strans timp de 40 pana la 60 de minute. Astfel, se faciliteaza oprirea completa a hemoragiei si formarea cheagului de sange. Afla mai multe detalii despre cum se desfasoara o extractie dentara din pagina dedicata acestei proceduri – Extractie dentara.

Ce nu ai voie in procesul de vindecare dupa o extractie dentara

Daca ai suferit o extractie dentara, atunci trebuie sa stii ca timp de una sau mai multe zile, dupa caz, nu ai voie sa faci urmatoarele lucruri:

  1. Nu clati cu apa sau alte lichide, cum ar fi ceai sau apa de gura.
  2. Nu te spala pe dinti si nu scuipa in primele 24 de ore, pentru a nu declansa hemoragia. Este extrem de important ca acel cheag format sa nu fie deplasat din plaga.
  3. Nu consuma bauturi acidulate, fierbinti sau alcoolice pentru ca duc la dilatarea vaselor de sange. Este preferabil sa consumi bauturi si alimente la temperatura camerei. Aceste recomandari sunt tot pentru a proteja plaga postoperatorie.
  4. Nu consuma lactate.
  5. Nu mesteca pe partea extractiei, mai ales alimente dure sau care contin seminte.

Sfaturi pentru grabirea procesului de vindecare

Pacientul are un rol important in urgentarea procesului de refacere dupa o extractie dentara. Iti prezentam cateva recomandari care te vor ajuta:

  • Evita fumatul timp de 48 pana la 72 de ore. Substantele nocive din fumul de tigara pot interfera cu procesul de vindecare dupa extractia dentara, putand provoca procesul de fibrinoliza, prin care sunt distruse depunerile de fibrina. Acestea au rol in coagularea sangelui si cicatrizarea rapida a locului de extractie. Acest proces poate genera si o hemoragie continua la nivelul alveolei sau poate duce la suprainfectarea locului de extractie (o alveolita post extractionala dupa cateva zile).
  • Redu activitatile fizice si efortul sustinut. Acestea iti pun sangele in miscare si pot declansa sangerarea.
extractie dentara Bucuresti
  • Dupa 24 de ore, este important sa reiei igiena bucala normala, mai ales in zona extractiei. Foloseste o periuta cu perii moi pentru a indeparta placa bacteriana printr-o miscare usoara, blanda, menajand astfel cheagul de fibrina. Clateste cu apa de gura ce contine clorhexidina.
  • Administreaza antiiflamatoare obligatoriu in primele 2 zile, chiar daca locul nu este dureros. Ajuta la diminuarea edemului aparut si la vindecare dupa extractia dentara.
  • In caz de durere sau disconfort, poti lua analgezice (antialgice), la recomandarea medicului stomatolog.
  • Daca se declanseaza hemoragia si nu reusesti sa ajungi la cabinet rapid, poti folosi o compresa din tifon imbibata cu o fiola de vitamina K (fitomenadion). Acopera zona in totalitate si tine maxilarul strans, timp de 60 de minute.

Control dupa extractie dentara

Este obligatoriu sa revii la cabinetul stomatologic a doua zi, pentru un control. Mai ales daca apar alte complicatii. In timpul acestuia, medicul poate observa:

  • cum decurge vindecarea;
  • in ce stadiu se afla alveola;
  • daca mai este prezent cheagul si ce aspect are;
  • daca firele de sutura mai sunt prezente (in cazul in care au fost folosite).

Astfel, specialistul poate observa si interveni rapid daca au aparut complicatii la nivelul zonei de extractie.

extractie dentara pacient

Toate recomandarile prezentate mai sus sunt esentiale pentru protejarea cheagului de sange format in locul edentat. Acest cheag are rolul de a face trecerea dintre tesutul moale si tesutul dur si protejeaza alveola postextractionala de bacterii, alimente sau gudroni, daca esti fumator.

In ceea ce priveste complicatiile postextractionale, statisticile arata ca peste 90% dintre ele sunt cauzate de factori externi cabinetului. Principalele cauze sunt: neprezentarea la controlul de a doua zi dupa extractie si nerespectarea recomandarilor facute de medic. Daca lucrurile se complica, pacientul poate suferi dureri foarte mari si poate fi necesara o noua interventie stomatologica.

Dupa o extractie dentara, iti recomandam sa inlocuiesti maseaua sau dintele lipsa, cat mai curand. Pentru a reveni la o dantura completa, functionala si estetica, specialistii ABC Eurodent iti propun solutii moderne, la preturi avantajoase.

Surse: webmd.co; mawdoo3.com

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x