Vindecare dupa extractie dentara

Extractia dentara este interventia chirurgicala prin care un dinte este extras din cavitatea orala. Procedura se poate realiza intr-un cabinet stomatologic obisnuit sau, atunci cand se impune, in clinicile chirurgicale oro-maxilare, de catre un medic chirurg. Ulterior, procesul de vindecare dupa extractie dentara se face sub supraveghere.

Inaintea extractiei se va efectua o anestezie loco-regionala, de aceea pacientul va fi interogat de catre medic cu privire la antecedentele medicale ale acestuia: prezenta unor boli cronice generale, interventii chirurgicale mai vechi, alergii medicamentoase.

Extractia propriu-zisa consta in slabirea ligamentelor din jurul dintelui cu un instrument specific. Apoi, extragerea lui cu un cleste adaptat, dupa care se inchide alveola cu o sutura, daca este necesar. Imediat, medicul pune o compresa sterila pe locul respectiv, indicand pacientului sa tina strans timp de 40-60 de minute. Se faciliteaza oprirea completa a hemoragiei si formarea cheagului de sange.

Ce nu ai voie in procesul de vindecare dupa extractie dentara

Pentru o vindecare dupa extractie dentara mai rapida si formarea rapida a cheagului de sange, compresa sterila trebuie muscata timp de 40-60 de minute. Pacientul trebuie sa respecte cateva puncte importante timp de 24 de ore.

  1. Nu clati cu apa sau alte lichide, cum ar fi ceai sau apa de gura, in ziua extractiei;
  2. Nu te spala pe dinti si nu scuipa pentru a nu declansa hemoragia. Este extrem de important ca acel cheag sa nu fie deplasat din plaga;
  3. Nu consuma bauturi accidulate, fierbinti sau alcoolice pentru ca duc la dilatarea vaselor de sange. Este preferabil sa consumi bauturi si alimente la temperatura camerei. Aceste recomandari sunt tot pentru a proteja plaga postoperatorie;
  4. Nu consuma lactate 2-3 zile si nu mesteca pe partea extractiei;
  5. Nu manca alimente alimente lipicoase pentru a nu fermenta si a se dizolva cheagul;

Sfaturi pentru grabirea procesului de vindecare dupa extractie dentara

Evita fumatul timp de 48-72 de ore pentru ca substantele nocive din fumul de tigara pot interfera cu procesul de vindecare dupa extractie dentara si pot provoca procesul de fibrinoliza, in care sunt distruse depunerile de fibrina, cu rol in coagularea sangelui si cicatrizarea rapida a locului de extractie. De asemenea, procesul duce la hemoragia continua a alveolei sau la suprainfectia locului de extractie cu o alveolita post extractionala dupa cateva zile.

Redu activitatile fizice si efortul pentru ca iti pun sangele in miscare si declanseaza sangerarea.

Dupa 24 de ore poti sa reiei igiena bucala normala, mai ales in zona extractiei, cu periuta si pasta de dinti, si sa clatesti cu apa de gura ce contine clorhexidina.

Se recomanda administrarea antiiflamatoarelor obligatoriu in primele 2 zile, chiar daca locul nu este dureros. Ajuta la diminuarea edemului aparut si ajuta la vindecaredupa extractie dentara.

In caz de durere sau disconfort, poti lua analgezice (antialgice) la recomandarea medicului si sa respecti medicatia prescrisa de acesta.

Daca se declanseaza hemoragia din nou si nu reusesti sa ajungi la cabinet in momentul respectiv, poti folosi compresa din tifon imbibata cu o fiola de Vitamina K (Fitomenadion). Acopera rana in totalitate si musca strans timp de 60 de minute.

Control dupa interventie

Obligatoriu! Trebuie sa revii la cabinetul stomatologic a doua zi, pentru un control, si mai ales daca apar alte complicatii. In timpul acestui control, medicul poate observa cum decurge vindecarea, in ce stadiu se afla alveola, daca mai este prezent cheagul si ce aspect are. Vedem daca firele de sutura mai sunt prezente si, foarte important, poate interveni rapid pentru a remedia eventualele complicatii.

Toate cele prezentate mai sus, desi par multe pentru pacienti sau nu atat de importante, sunt esentiale pentru protejarea cheagului de sange. Acest cheag face trecerea dintre tesut moale si tesut dur, protejeaza alveola postextractionala de bacterii, alimente, gudroni (la fumatori).

Statistic vorbind, mai mult de 90% din complicatiile postextractionale sunt cauzate de factori externi cabinetului. Vorbim fie de neprezentarea la controlul de a doua zi, fie de nerespectarea acestor recomandari date imediat dupa extractie. De aceea, medicii intotdeauna vor insista sa povesteasca pacientilor aceste recomandari si sa puna accent pe respectarea lor. Consecintele vor afecta, in primul rand, pacientul, prin dureri mari si reinterventii.

Autor: Dr. Rawan Al-Jbour Al-Majali, medic dentist ABC Eurodent; Sursa: www.webmd.com, www.mawdoo3.com; Sursa foto: www.oralix.ro, www4dent.ro, www.advancedfamilydentist.com