Dintii si alimentatia

Stim ca sanatatea dintilor inseamna, in primul rand, o igiena orala buna. Insa si alimentatia are un rol esential in pastrarea unei danturi fara probleme. Unele alimente si combinatii de alimente influenteaza nivelul crescut de bacterii cauzatoare de boli, precum cariile si paradontozele, cele mai comune afectiuni orale din societatea moderna. Citeste articolul nostru si afla cum interactioneaza dintii si alimentatia si cum poti evita aparitia problemelor dentare.

Cum iti poti planifica mesele principale si gustarile pentru a imbunatati sanatatea orala

  • Consuma cat mai multe alimente din cele cinci grupe majore: fructe, legume, paine, cereale, lapte, produse din lapte si carne, incluzandu puiul si pestele.
  • Evita alimentatia bogata in grasimi!
  • Pastreaza gura umeda prin consumul mare de apa! Saliva protejeaza dintii.
  • Alimentele care iau contact cu dintii influenteaza sanatatea acestora. Astfel, la gustare, trebuie sa eviti prajiturile, bomboanele sau fructele uscate. In locul acestora, poti consuma nuci, legume, iaurt, branza sau bomboane fara zahar.

dintii si alimentatia 1

Dintii si alimentatia – obiceiuri care ameninta integritatea dentara

  • Alimentele prea reci sau prea fierbinti
  • Biberoanele folosite la culcare. Copilul se poate obisnui sa adoarma cu biberonul in gura, astfel ca zaharurile raman in gura acestuia pe tot parcursul noptii. Cariile pot aparea de la varste foarte mici, respectiv 18 luni-2 ani, iar tratamentul cariilor de acest gen este extrem de dificil, daca nu imposibil, in mod clasic. Se ajunge de multe ori la anestezie generala (copii sub 3 ani) sau inhalosedare.
  • Piercing-urile din limba. Lovind tot timpul metalul de dinti, cu timpul se poate distruge smaltul, prin avansarea unor microfisuri. La fel se poate intampla si cu piercing-urile atasate de buza. Cand metalul interactioneaza cu gingia, o poate distruge si se poate ajunge la pierderea dintilor.
  • Scrasnitul dintilor sau bruxismul este cel mai adesea cauzat de stres si de tulburarile de somn. Aceasta actiune poate duce, de asemenea, la fisurarea dintilor.

caria de biberon

Sucurile si fructele pot afecta dintii

  • Sucurile carbogazoase. Aceastea reprezinta combinatia “optima” pentru dezvoltarea cariilor pe suprafata dintilor.
  • Folosirea dintilor pentru a deschide/desface anumite capace, sticle etc. Aceste obiceiuri creeaza un stres in plus din punct de vedere mecanic pe dinti, in sensuri si directii deloc anatomice. Obiceiurile de acest gen au consecinte in timp, insa ele pot fi majore: fracturi de smalt cu sau fara interesarea nervului, fracturi mari coronare si necesitatea extirparii nervului.
  • Sucul de fructe. Acesta este plin de vitamine si antioxidanti, insa, din pacate, cele mai multe dintre ele contin si foarte mult zahar. Recomandam sucuriloe naturale, facute in casa. Atentie, insa, la frecventa si cantitatea de sucuri bauta zilnic. 1 litru de suc, de exemplu, zilnic, este foarte mult! Sucurile de fructe mai contin si multi acizi. Acestia, in contact direct si cu o frecventa mare, pot ataca direct smaltul, ducand la leziuni necarioase lenticulare, ce pot da senzatii dureroase, asemenea nevralgiilor.
  • Guma de mestecat fara zahar este o alternativa mai buna, daca nu poti renunta definitv la acest obicei. Va declansa curgerea salivei apoase, care poate face dintii mai puternici si ii poate proteja impotriva acizilor care degradeaza smaltul.

sursa: Antena 1

Cafeaua si tutunul lasa urme

  • Cafeaua. Culoarea inchisa a cafelei si aciditatea sa pot cauza ingalbenirea dintilor. Pentru marii bautori de cafea recomandam rarirea frecventei consumului zilnic si/sau diluarea cafelei. Deasemenea, este de mentionat aici ca este indicat consumul de cafea naturala (facuta la ibric sau espresor), decat cea de tip nes, care este mult mai aderenta de dinti si cu efecte mai rapide si mai persistente.
  • Fumatul. Tigarile clasice, la fel ca toate produsele ce contin tutun, pot pata dintii si pot cauza pierderea dintilor ca rezultat al problemelor legate de gingie. Gudronii actioneaza direct si inhiba vindecarea tesuturilor, iar nicotina actioneaza pe cale generala, facand vasoconstrictie. Mentionam aici si efectul negativ asupra partilor moi, mai ales la pacientii ce au sau isi doresc implanturi dentare si lucrari pe implanturi. Efectul fumatului clasic se observa in timp, nu imediat. Ca alternativa pentru marii fumatori, ce nu pot renunta, recomandam tigarile electronice moderne, unde utilizatorii isi pot alege concentratia de nicotina si, mai ales, nu exista ardere directa si, implicit, nu exista produsi de ardere (gudroni) ce pot afecta direct mucoasele.
fumatul si dintii

Dintii si alimentatia – vinul rosu

  • Vinul rosu: petele care fac dintii mai vulnerabili la decolorare. Pentru cei ce cosnuma frecvent vin rosu recomandam reducerea frecventei (nu in fiecare zi ) si utilizarea unui pai, ce face ca vinul sa nu mai ia contact direct cu frontalii superiori.
  • Excesul consumului de alimente presupune cantitati mari de zaharuri, care duc, in timp, la probleme ale sanatatii orale. In aceasta categorie intra toate alimentele de tip carbohidrati (paste, biscuiti, prajituri, tarte, inghetata, jeleuri, stixuri, cipsuri, paine).
  • Acizii puternici din combinatia regurgitata pot eroda dintii, facandu-i casanti, delicati si fragile.

Bulimia si anorexia influenteaza sanatatea dintilor

Bolile care exprima tulburari de alimentatie, bulimia si anorexia, sunt alte cauze de distrugere a structurii dure ale dintilor si smaltului. Astfel, un consum foarte mare de alimente, urmat de producerea varsaturilor (acizii de la nivelul stomacului ajung pe suprafata dintilor, distrugand smaltul acestora), cum este cazul bulimiei, consumul exagerat de laxative sau diuretice, altereaza vizibil sanatatea orala a acestor pacienti.

alimentatia si dintii

Asa cum spuneam la inceputul articolului, exista alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii orale, cum ar fi: painea neagra si cerealele fara zahar, alimentele fara zahar care nu sunt mentinute mult timp in gura, fructele, legumele, carnea, pestele, produsele lactate, biscuitii integrali, ceaiul negru si verde, care, datorita antioxidantilor, impiedica depunerea tartrului.

Recomandam un control profilactic, la interval de aproximativ 6 luni, pentru a te asigura ca dantura si partile moi sunt in stare optima. Poti discuta cu medicul stomatolog despre obiceiurile tale alimentare si poti imbunatati sau modifica anumite lucruri pentru a sustine sanatatea dintilor.

Autor: Dr. Scurtu Doinita, medic dentist ABC Eurodent; Surse: www.library.usmf.md; www.sfatulmedicului.ro; www.ziarullumina.ro; Surse foto: www.reportplus.gr; www.pinterest.com

oferte speciale

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x