Caria Ascunsa, o provocare pentru medic si pacient: ce ai de facut

In majoritatea cazurilor, caria ascunsa este depistata atunci cand mergi la stomatolog. Si asta fie ca ai o problema care te deranjeaza, fie ca mergi la un control de rutina. Sunt insa si situatii in care medicul doar suspecteaza existenta cariei interdentare si atunci, recomanda efectuarea unei radiografii. Iata de ce apare caria ascunsa si daca o poti preveni.

Caria ascunsa: diagnosticare

Cariile ascunse sunt mai greu de depistat, atat de pacient, acasa, cat si de medic, in cadrul cabinetului stomatologic. Si aceasta deoarece, in mare parte, sunt localizate interdentar. De asemenea, ele pot aparea sub tartrul dentar si sa fie observate, de medic, in urma unei igienizari.

O alta situatie de aparitie a cariei interdentare este aceea cand este ascunsa sub plombele vechi, iar obturatiile prezinta infiltratie marginala. Aceasta apare de jur imprejurul plombei. Concret, daca la interfata dintre dinte si plomba, apare un sant negricios sau maroniu, atunci, sub plomba respectiva, ar putea fi o carie ascunsa. In schimb, daca plomba arata la fel ca in prima zi in care a fost facuta, medicul va sti daca sub obturatie exista sau nu o carie doar in urma:

  • realizarii unei radiografii;
  • simptomatologiei pe care o ai, respectiv durerea.
dentist bun luica 176

In anumite situatii, diagnosticarea cariilor ascunse este dificila printr-o simpla consultatie. De aceea, medicul recomanda sa iti faci o radiografie dentara simpla, pentru un singur dinte. Acest tip de radiografie poarta numele de bite-wing. Este o radiografie retroalveolara, pe care medicul poate vedea totul in detaliu, inclusiv existenta unei carii ascunse.

Necesitatea radiografiei panoramice si planul de tratament

Recomandam ca atunci cand vii la consultatie, sa aduci cu tine, radiografia panoramica, daca ai facut o astfel de investigatie de curand. Medicul va vedea astfel, cu exactitate, starea dintilor tai, din punct de vedere osos. De asemenea, poate vedea ce alte probleme exista si sa iti propuna un plan de tratament. Despre cum te ajuta acesta, poti afla mai multe din articolul Plan de tratament stomatologic: pas cu pas, spre o dantura sanatoasa, la cele mai bune costuri.

Clinicile ABC Eurodent conteaza pe medici cu pregatire solida, in toate domeniile stomatologice, astfel ca poti beneficia de un consult interdisciplinar. In marea parte a cazurilor, medicii se sfatuiesc intre ei si aleg varianta optima pentru fiecare pacient in parte, dupa cum explica, in videoul de mai jos, dr. Irina Chivulescu, medic stomatolog in cadrul clinicii ABC Eurodent Luica 176.

Mai multe videouri legate de sanatatea ta orala, dar si tratamentele disponibile, poti urmari pe canalul nostru de Youtube, pe care il poti accesa aici.

Caria ascunsa: prevenire

Aparitia unei carii ascunse poate fi prevenita prin utilizarea de mijloace auxiliare, dupa periajul dentar, si anume, prin folosirea:

  • atei dentare;
  • a irigatorului bucal;
  • a periutelor interdentare;
  • a apei de gura.

Exista carii care nu pot fi prevenite

Cariile dentare care nu pot fi prevenite de catre pacient sunt cele aflate sub obturatii. De cele mai multe ori, ele apar in urma necuratarii, in totalitate, a cariei si realizarii unei plombe peste caria respectiva. Pacientul nu are de unde sa stie acest lucru, astfel ca nu poate preveni aparitia unei carii ascunse. In schimb, acest lucru poate fi facut de medicul stomatolog, cu ajutorul unui tratament corect.

In aceste conditii, pentru prevenirea cariilor ascunse este recomandata mentinerea unei bune igiene orale, in special a celor doua periaje zilnice. Medicii atentioneaza ca este foarte important periajul de seara, deoarece, pe timpul noptii scade secretia de saliva si atunci, dintii sunt mai expusi la a dezvolta carii.

Importanta alimentatiei in prevenirea cariilor ascunse

Totodata, pentru a limita aparitia de carii dentare, o importanta deosebita o are si alimentatia. Ea trebuie sa fie una echilibrata. O alimentatie echilibrata presupune un consum redus de zaharuri. De asemenea, se recomanda sa iti clatesti gura cu apa dupa ce consumi dulciuri. In acelasi timp, iti recomandam sa consumi legume si fructe crude, pentru ca acestea te ajuta la autocuratarea dentara.

alimentatia si cariile ascunse

In cazul in care apare, totusi, o carie ascunsa, este important ca ea sa nu devina foarte mare si sa creeze probleme din punct de vedere al vitalitatii dintelui. Pentru acest lucru, este important sa vii la control odata la 6 luni. In acest fel, medicul reuseste sa depisteze orice problema din timp si sa intervina cu solutia terapeutica potrivita. Despre importanta vizitelor regulate la medicul dentist, poti afla mai multe din articolul Controlui periodic la stomatolog.

Caria ascunsa: tratament

Tratamentul unei carii ascunse se face la fel ca in cazul oricarei alte carii. Astfel, medicul curata caria, iar apoi realizeaza obturatia. In schimb, daca te-ai prezentat prea tarziu la medic, iar caria respectiva devine prea mare, ajungand la nervul dintelui, atunci, solutia terapeutica este realizarea unui tratament endodontic. Ulterior, pe acel dinte, ideal ar fi sa se realizeze o coroana de invelis sau o obturatie, dupa caz.

In cadrul unui consult in clinicile ABC Eurodent, pacientul primeste toate informatiile necesare cu privire la starea danturii lui, dar si despre posibilitatile terapeutice existente. Programeaza-te chiar acum la 021 9924 si vino in cea mai apropiata clinica. Adresele clinicilor noastre le poti vedea aici.

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x