CAND ESTE INDICAT UN

Control periodic

Indiferent daca ati avut motiv sau nu, este bine sa stiti despre necesitatea unui control periodic la stomatolog.

Odata la 6 luni este indicat un control de rutina, in care se verifica starea danturii si daca aveti sau nu nevoie de detartraj.

Tartrul se depune la unele persoane chiar mai repede de 6 luni. Va trebui sa tineti cont de indicatiile medicului stomatolog in sedinta cu detartrajul anterior.

Daca ati beneficiat de lucrari protetice (coroane, punti), este de asemenea indicat un control la 6 luni pentru a vi se verifica corectitudinea igienizarii la domiciliu.

In cazul in care ati beneficiat de implanturi dentare, medicul stomatolog va va indica controale regulate. Mai exact, in prima luna, la trei luni, la 6 luni, la 1 an.

Radiografiile cerute vor fi de mare folos, indicand gradul de osteointegrare. Lucrarile protetice realizate pe implanturi vor trebui si ele verificate, dar si igiena in zona lucrarilor. Medicul stomatolog va va instrui cu privire la folosirea metodelor speciale de igienizare pentru astfel de lucrari. Amintim superflos, dusuri bucale, periute interdentare.

Trebuie sa intelegeti ca igiena este esentiala pentru viata pe arcada a implanturilor si a lucrarilor protetice. Despre intretinerea lor, cititi AICI.

Control periodic la stomatolog pentru copii

Dentitia copiilor trebuie controlata de medicul dentist, mai ales in perioada dintilor temporari si a dentitiei mixte (2 ani – 12 ani). Pana in momentul schimbarii complete a danturii, este indicat un control periodic la stomatolog la 3 luni. Trebuie verificat si vizualizat momentul aparitiei dintilor definitivi. Copiii trebuie sa-si insuseasca un periaj corect, insa de cele mai multe ori nu se intampla acest lucru.

La controale, se masoara gradul de depunere al placii bacteriene cu indicatori de placa (tablete care coloreaza placa). Se instruieste din nou copilul sa execute un periaj corect si parintele sa-l verifice. Se pot depista din timp inghesuiri, dentitii intarziate, compresii de maxilar, toate putand duce cu usurinta la aparitia anomaliilor dento-maxilare si la necesitatea unui aparat dentar. Despre tipurile de aparat dentar, gasiti mai multe informatii AICI.

Toate aceste controale pot depista si preveni aceasta problema.