Fatete dentare din compozit, sinonime cu un zambet perfect, la un pret mai mic | De ce DA si de ce NU

Daca ai o dantura sanatoasa, dar cu o estetica care te nemultumeste, exista o solutie simpla pentru ca zambetul tau sa devina perfect. Si asta rapid, respectiv doua sedinte la stomatolog, in cazul in care ai rabdare sa stai pe scaun aproximativ doua ore, de fiecare data. Solutia: fatete dentare din compozit.

Fatetele dentare reprezinta o lucrare protetica ce consta in imbracarea dintilor intr-un produs subtire si fin. Grosimea acesteia este asemenatoare unei coji de ou, pentru a face o comparatie cu ceva cunoscut tuturor. Efectul estetic obtinut este unul deosebit. Fatetele dentare se aplica peste partea din fata a dintilor existenti, la nivel superior si inferior, obtinandu-se un tot unitar.

Tipuri de fatete dentare

Principale tipuri de fatete sunt din ceramica/portelan si din compozit. De obicei, fateta dentara ceramica reface partea vestibulara a dintilor frontali. In clinicile ABC Eurodent, poti opta pentru fatete dentare No-Prep si Prep. Primele se aplica direct pe suprafata smaltului sanatos, fara slefuire cu freza, in timp ce pentru cele Prep, suprafata smaltului este slefuita de medicul dentist aproximativ 0,3 – 0,5 mm. Acestea din urma pot fi realizate doar din ceramica (E-max), din ceramica pe suport de zirconiu sau integral din zirconiu (acesta din urma neavand transparenta sau tonuri graduale de culoare).

fatete dentare din compozit

Fatetele dentare din compozit sunt realizate dintr-o rasina de culoarea dintelui. Acelasi tip de material se foloseste si pentru obturatii – plombe, insa cu optiuni de culoare cu utilitate estetica. Procesul de aplicare este rapid si minim invaziv. In imaginea de mai sus, Dr. Bilal Takouzli se pregateste pentru a realiza fatete dentare din compozit, in clinica ABC Eurodent Decebal.

Fatete dentare din compozit: cum se aplica

Inainte de aplicarea fatetelor directe, dentistul va grava chimic smaltul dintilor, pentru a ajuta la aderenta. Apoi, va aplica strat de adeziv, pentru a ajuta materialul compozit de rasina sa se lipeasca de dinti. In cele din urma, pe suprafata dintilor tai sunt adaugate straturi foarte subtiri de material compozit.

In ultima faza, medicul va intari rapid straturile de rasina compozita cu ajutorul lampii de fotopolizare cu LED.

Fatetele din compozit, la recomandarea medicului

In functie de recomandarile medicului tau, veti alege impreuna nuanta/culoarea dorita pentru fatete. Stomatologul poate mixa culori de rasina compozita, pentru a face fatetele sa arate natural. Procedura de aplicare a fatetelor dentare din compozit se realizeaza fara anestezie. Cei mai multi dintre pacienti isi pot relua imediat activitatea de zi cu zi.

Avantaje și dezavantaje ale fatetelor dentare din compozit

Fatetele dentare din compozit sunt considerate mai durabile in prezent decat in trecut. Ele rezista, in medie, 5 pana la 7 ani. Dupa aceasta perioada, ai putea avea nevoie de inlocuirea lor. Perioada de 5-7 ani este o durata de viata semnificativ mai scurta decat un set de fatete din ceramica, care ar putea rezista cel putin 10 sau 15 ani.

In acelasi timp, fatetele dentare din compozit au un cost scazut, comparativ cu alte tratamente de imbunatatire a esteticii dentare.

Totodata, timpul de aplicare este mult mai scurt fata de alte fatete sau solutii.

Un dezavantaj al fatetelor dentare din compozit este faptul ca materialul este mai slab calitativ decat ceramica/portelanul. Din aceasta cauza, vor trebui inlocuite sau restaurate mai frecvent decat alte tipuri de fatete.

Fatete dentare din compozit: ingrijire

Poti prelungi durata de viata a fatetelor dentare din compozit avand grija de ele. Astfel, spala-te pe dinti de doua ori pe zi. Foloseste o pasta de dinti neabraziva.

fatete dentare din compozit ieftine

Rezista oricarei tentatii de a musca cu dintii din fata, din alimente tari, precum migdale sau miez de nuca, ori alte obiecte dure.

De asemenea, ai grija la consumul de bauturi precum cafea, ceai sau vin care ti-ar putea pata fatetele. Despre legatura dintre consumul de bauturi si alimente si sanatatea orala, poti afla mai multe din articolul Dintii si alimentatia.

Fatete dentare din compozit: recomandari si costuri

Fatetele dentare din compozit pot acoperi multe probleme estetice. Printre acestea se regasesc
dintii deformati, decolorari, pete, inegalitati, ciobituri sau alte defecte.

In ciuda numeroaselor defecte pe care le acopera, costul este un factor important de luat in calcul atunci cand te gandesti la tratamentul cu fatete dentare. Desi fatetele dentare nu sunt ieftine, cele din material compozit sunt mai avantajoase din punct de vedere al pretului, comparativ cu cele ceramice sau din portelan.

Fatete dentare din compozit

Pe de alta parte, experienta medicului si calitatea materialelor folosite sunt alte variabile care intra in componenta pretului fatetelor. Investitia merita din plin, pentru ca rezultatul se va vedea imediat ce zambesti sau vorbesti.

In concluzie, costul fatetelor din compozit variaza, in functie de cabinetul pe care il alegi, experienta medicului stomatolog si materialele auxiliare folosite. Clinicile ABC Eurodent vin in intampinarea pacientilor cu oferte periodice la tratamentele dentare. Oferta actuala o poti consulta aici. Indiferent de problema dentara cu care te confrunti, poti apela cu incredere la serviciile specialistilor nostri, sunand chiar acum la 021 9924.

surse: webmd.com; healthline.com

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x