INDICATIA DE IMPLANT DENTAR

Cand ai nevoie de implant dentar

Medicul specialist iti poate spune exact cand ai nevoie de implant dentar si daca poti apela la acesta. Pe baza analizelor si a documentatiei specifice (radiografii panoramice, radioviziografii, analiza densitate osoasa, analize de sange etc.), analizand si starea actuala a danturii, medicul specialist stabileste planul de reabilitare orala.

Implantul dentar este indicat in cazul lipsei unuia sau a mai multor dinti (edentatie partiala sau totala). Acesta reprezinta solutia moderna recomandata pentru inlocuirea eficienta, estetica si pe termen lung a dintilor naturali.

implant dentar Bucuresti

Situatii concrete cand ai nevoie de implant dentar (I)

Lipsa dintilor poate avea mai multe cauze, directe sau indirecte. Este indicat sa apelezi la implant dentar in urmatoarele situatii:

1. Ai suferit recent o extractie dentara sau ai deja un dinte lipsa, de mai mult timp.

In acest caz, varianta ideala de tratament este coroana pe implant, care iti ofera un dinte nou, functional si estetic. Implantul se insereaza direct in os printr-o interventie chirurgicala nedureroasa. Procedura nu afecteaza in niciun fel dantura sanatoasa din jurul spatiului edentat. In cazul in care s-ar opta pentru o punte dentara, este necesara slefuirea celor doi dinti invecinati.

2. Sunt absenti mai multi dinti posteriori (molari si premolari), de o parte sau de ambele parti ale arcadei dentare.

In aceasta situatie, puntea dentara este dificil de realizat din cauza lipsei dintelui posterior de sprijin. Protezele mobilizabile au si ele diverse inconveniente: stabilitate precara, necesita si slefuirea altor dinti. Desi are un pret mai ridicat, puntea pe implanturi este solutia clinica cea mai indicata in acest caz.

3. Suferi de lipsa tuturor dintilor de pe o arcada (edentatie totala) 

Optiunea traditionala de restaurare orala completa este proteza totala. In general insa, aceasta are o stabilitate precara si nici din punct de vedere estetic nu exceleaza. Varianta optima este o lucrare pe implanturi dentare (fie ca este vorba de punte fixa sau de proteza pe impanturi). Aceasta permite pacientului:

  • sa aiba o masticatie mult mai eficienta
  • sa vorbeasca mai clar
  • sa aiba o dantura cu aspect 100% natural
cand ai nevoie de implant

Situatii concrete cand ai nevoie de implant dentar (II)

4. Ai o lucrare mobilizabila pe care nu o poti suporta
Acomodarea cu protezele dentare poate fi una anevoioasa si de lunga durata. Exista si posibilitatea ca unii pacienti sa nu o tolereze deloc. Argumente care te pot convinge sa inlocuiesti proteza cu implanturile dentare:

  • disconfortul in masticatie si in vorbire
  • dificultatea in mentinerea unei igiene orale corespunzatoare
  • aspectul nu tocmai estetic


5. Suferi de boala parodontala, care ti-a afectat intens dantura

Chiar daca nu ai pierdut inca dintii, dar suferi de probleme orale grave din cauza bolii parodontale generalizate, este indicat sa apelezi la implant.

6. Ai pretentii estetice ridicate

Orice pacient isi doreste un zambet impecabil, poate chiar mai frumos decat dintii originali pe care i-a pierdut. Acesta poate fi o situatie in care poti primi indicatie de implant dentar.

7. Iti doresti refacerea rapida a danturii

In acest caz, poti opta pentru implantul dentar cu incarcare imediata. Este o tehnica de ultima ora prin care pacientului i se insereaza implantul si i se construieste lucrarea provizorie in aceeasi sedinta. Practic, lucrarea permanenta se realizeaza tot dupa momentul in care implantul s-a integrat in os. Constructia temporara iti ofera insa, de la prima sedinta, o dantura completa. Iti permite sa reiei aproape imediat stilul de viata obisnuit.

In concluzie, putem spune ca implanturile dentare reprezinta o solutie eficienta, estetica, nedureroasa si usor de intretinut. Implantul nu afecteaza in niciun fel dintii invecinati si poate rezista o viata. Putem spune ca merita din plin investitia, desi la prima vedere poate parea ca pretul implantului este mai mare decat alte tratamente stomatologice.

implant dentar 2021

Efecte nedorite ale lipsei dintilor

Desi poate parea ca nu este chiar o problema, lipsa unui dinte poate avea numeroase efecte negative.  In cazul neprotezarii spatiului gol prin implant sau prin alte proceduri stomatologice, pot aparea fenomene care in timp iti vor afecta:

  • sanatatea osului si a dintilor invecinati
  • masticatia si vorbirea
  • estetica fetei si increderea in sine

Mai multe detalii efectele negative ale neinlocuirii dintilor lipsa gasesti in aceasta pagina.

interventie implant dentar

Candidati pentru implant dentar si cine NU poate urma procedura

Poate beneficia de implant dentar orice persoana care a pierdut unul sau mai multi dinti, din varii motive, sau are dinti foarte deteriorati, ce nu pot fi salvati printr-un alt tratament dentar conservativ. Putem recurge la implanturi atat timp cat nu exista conditii locale sau probleme de sanatate generala ce contraindica acest tip de interventie. In functie de nevoile specifice ale fiecarui pacient, se poate opta pentru variate tipuri de implant. Vezi aici costuri si ce optiuni ai la dispozitie!

Candidatii ideali pentru reabilitarea orala cu ajutorul implantului dentar sunt persoanele nefumatoare, cu o buna igiena orala si care apeleaza la procedura inainte de a pierde masa osoasa din spatiul dentar ramas liber.

La fel ca in cazul altor tratamente stomatologice, se pot insera implanturi la persoane aflate la orice varsta din momentul cand s-a incheiat cresterea scheletica (in adolescenta).  Nu exista limita de varsta superioara deoarece tehnicile moderne de implantologie sunt special tratate pe suprafata lor si au un design care le permite o ancorare ferma chiar si in oase maxilare cu densitate scazuta. 

Persoanele care prezinta probleme orale locale precum: cariile active, placa bacteriana si tartru, boala parodontala, inflamatii ori infectii, resorbtie osoasa, trebuie mai intai sa le solutioneze, pentru a putea beneficia ulterior de un implant dentar.

Exista si probleme medicale generale care pot fi considerate nefavorabile realizarii unui implant dentar sau care pot reprezenta contraindicatii absolute: 

  • sarcina si alaptarea
  • anumite afectiuni psihice si neurologice
  • unele maladii endocrine
  • unele afectiuni dermatologice si alergologice
  • diabetul insulinodependent
  • leucemia
  • reumatismul poliarticular
  • afectiuni oncologice
  • infectii specifice ca sifilis, TBC, SIDA
 

Pot aparea situatii nespecifice cand, in urma consultului detaliat si a efectuarii analizelor de specialitate, medicul stomatolog sa constate ca nu este indicat sa apeleze la implantologie si atunci se recurge la un tratament alternativ.