CE ESTE

Boala parodontala

Cunoscuta si ca parodontoza ori paradontoza, boala parodontala este o consecinta directa a lipsei de igiena. Factorul genetic ereditar exista, insa manifestarea agresiva se datoreaza tot igienei absente sau incorecte.

Ca o complicatie a parodontitelor netratate, osul subiacent se retrage , isi pierde din inaltime, de multe ori pe toata suprafata unei arcade.

Dintii isi pierd implantarea, devin mobili. Medicul va decide daca dintii necesita extractia sau tratamentul adjuvant al parodontiului.

Daca boala parodontala evolueaza in ciuda unei igiene corespunzatoare se pot incerca tratamente de regenerare a parodontiului: vaccinuri, seruri injectabile local cu efect trofic, de imbunatatire a circulatiei.

Tratamentele sunt de lunga durata, iar efectele sale sunt vizibile: oprirea mobilitatii dentare, tratarea inflamatiei gingivale si parodontale, realipirea gingiei pe dinti. Chiar daca boala este stopata, gingia nu creste. Retractia va exista, intr-un grad mai mic decat inainte.

Cheia succesului pe termen lung este igiena corecta de acasa si controalele regulate la stomatolog o data la 6 luni. Medicul stomatolog va va ajuta sa va insusiti tehnicile corecte de periaj si alte metode de igienizare (ata dentara, dus bucal). Va trebui sa tineti cont si de contraindicatia de a fuma.