CE ESTE

Boala parodontala

Cunoscuta si sub denumirea de parodontoza, boala parodontala este o consecinta directa a lipsei de igiena. Factorul genetic exista, insa agravarea afectiunii se datoreaza tot igienei absente sau incorect realizate. 

Parodontoza este o complicatie a parodontitelor marginale netratate. Osul subiacent se retrage, isi pierde din inaltime, de multe ori pe toata suprafata unei arcade. Dintii isi pierd implantarea, devin mobili.

boala parodontala

Solutii de tratament pentru parodontoza

Medicul stomatolog este cel care decide daca dintii necesita extractie sau daca apeleaza doar la un tratament adjuvant al parodontiului.

Pentru a incetini sau stopa evolutia afectiunii, medicul poate incerca tratamente de regenerare a parodontiului: vaccinuri sau seruri injectabile local, cu efect trofic, de imbunatatire a circulatiei. Uneori, este necesara si chirurgia parodontala.

Tratamentele sunt de lunga durata, iar efectele sunt: oprirea mobilitatii dentare, tratarea inflamatiei, realipirea gingiei pe dinti. Chiar daca boala nu mai inainteaza, gingia nu va creste la loc. Retractia gingivala ramane, dar intr-un grad mai mic decat inainte de tratament.

Atunci cand boala evolueaza in ciuda realizarii unei igiene corespunzatoare si a tratamentelor specifice si pacientul ajunge sa isi piarda dintii, medicul poate recomanda implantul dentar sau proteza, in functie de caz.

Pe termen lung, un rol important in tratarea parodontitei este igiena corecta realizata acasa si controalele regulate la stomatolog, la interval de aproximativ 3-6 luni, in functie de recomandarile medicului. Este esential ca pacientul sa cunoasca si sa respecte tehnica de periaj corecta. Utilizarea atei dentare, a dusului bucal si a apei de gura contribuie in mod benefic la sanatatea orala a pacientului.