Periajul dentar la copii, esential chiar inainte de aparitia primului dinte

Se spune ca dintii temporari ai copiilor nu sunt asa importanti, caci ei oricum se vor schimba si nu conteaza daca cei mici se spala sau nu pe dinti. Acesta este doar un mit. Dintii de lapte au aceeasi structura ca dintii definitivi, prin urmare pot suferi de aceleasi afectiuni. In plus, cariile avanseaza mult mai repede pe dintii temporari, in comparatie cu cei definitivi. De aceea, periajul dentar la copii este foarte important si trebuie inceput cat mai devreme, respectand sfaturile medicilor. Ingrijirea lor este similara cu cea a danturii adultilor, dar sunt si aspecte specifice de care parintii trebuie sa tina cont.

Primii pasi in ingrijirea dentara a copiilor

Cariile dentare reprezinta una dintre cele mai frecvente infectii care apar la copii. Cariile netratate pot provoca dureri si infectii care duc inevitabil la probleme cu mancatul, vorbirea, jocul si invatarea. Conform studiilor, mai mult de jumatate dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 8 ani au avut carii la cel putin unul dintre dintii de lapte.

carie dinti lapte

Specialistii sunt de parere ca o igiena orala corecta si eficienta trebuie sa inceapa de la cea mai frageda varsta. Parintii sunt principalii responsabili si totodata reprezinta modelele copilului in viata. Asigura-te ca esti un exemplu bun de urmat. Poti incepe cu acesti pasi:

  • lasa-l pe cel mic sa te urmareasca atunci cand te speli pe dinti;
  • arata-i ca procesul este usor si distractiv;
  • ofera-i o periuta de copii cu dintii moi si invita-l sa-ti imite miscarile;
  • foloseste jucarii, aplicatii online sau carti de povesti pentru a-i explica de ce este important sa aiba grija de dintisori;
  • imprieteneste-l cu medicul stomatolog atunci cand mergi la cabinet pentru propriul control periodic sau proceduri stomatologice.

Periajul dentar la copii, chiar daca vorbim de dentitia temporara, este foarte important, in ciuda faptului ca dintii se vor schimba. Starea de sanatate a dintelui de lapte influenteaza sanatatea generala a organismului si dantura copilului, pe termen lung. De aceea, iti recomandam sa descoperi in continuare cateva reguli de baza, oferite de medici cu experienta.

Periajul dentar la copii: principalele arme in combaterea cariilor

Inca de la inceput, din primele luni de viata, trebuie sa ai grija de igiena orala a bebelusului, inainte de aparitia primului dintisor. Specialistii recomanda igienizarea gingiilor copilului cu o batista de tifon. Apoi, cand vor aparea dintisorii, poti trece la o periuta cu perii foarte moi, specifica varstei.

La inceput, periajul dentar la copii trebuie facut cu o pasta de dinti fara fluor. Apoi, in functie de varsta celui mic si de indicatiile medicului stomatolog curant, trebuie sa adaptezi pasta si periuta la necesitatile copilului tau.

Dr. Ana Maria Spoiala, medic stomatolog ABC Eurodent ofera in materialul de mai jos informatii utile pentru parinti si te invata cum sa realizezi un periaj dentar la copii. Urmareste video si ia cele mai bune decizii pentru piticul tau!

Periuta dentara pentru copii poate sa fie atat electrica, cat si manuala. In general, copiii o accepta mult mai usor pe cea electrica, datorita desenelor si sunetelor interesante, dar si a duratei mai mici a periajului. Ambele tipuri de periute sunt eficiente, atat timp cat igienizarea este efectuata corect si regulat. Iar capul periutei este cel indicat de catre medic, in concordanta cu varsta si nevoile copilului.

La fel ca in cazul adultilor, periuta celui mic trebuie inlocuita odata la 3-4 luni sau mai devreme, daca prezinta semne de uzura sau dupa raceli si alte afectiuni virale. Atentie! Nu-l lasa pe copil sa foloseasca aceeasi periuta cu alti membri ai familiei.

Periajul dentar la copii: durata corecta

Periajul dentar la copii trebuie realizat de 2 ori pe zi, la fel ca in cazul adultilor. Este important ca acesta sa devina un ritual, un obicei zilnic. Arata-i copilului miscarile exacte pe dantura ta sau folosind o jucarie. Il poti asista sa faca miscarile corecte si direct pe dintii lui.

Un periaj eficient, care curata cu adevarat dintii, trebuie sa dureze: 5 minute cel manual sau 2 minute, in cazul celui electric. Intr-adevar, pentru copii este mult mai greu sa aiba rabdare si sa respecte durata corecta. De aceea, parintii pot apela la diferite jocuri, aplicatii pe telefon, clepsidre sau orice alte trucuri pentru a le mentine treaz interesul.

periaj dentar la copii

Daca cel mic iti adreseaza intrebari, fii pregatit sa ii raspunzi cu calm si pe intelesul lui. Totodata, ajuta-l si monitorizeaza-l de fiecare data cand isi periaza dintii. Specialisitii recomanda parintilor sa ofere suport in realizarea unui periaj dentar la copii pana la varsta de 4-5 ani si, apoi, sa ii supravegheze pana la varsta de 8 ani, mai ales daca cel mic foloseste periuta clasica, manuala. Invata-l sa faca miscari usoare si circulare, de sus in jos si de jos in sus. Sa evite periajul dur si in directia gingiilor, pentru a nu provoca lezarea acestora.

Ata dentara si apa de gura, aliatii periajului dentar la copii

Folosirea atei dentare este la fel de importanta ca cea a periutei dentare. Aceasta ajuta la eliminarea resturilor din spatiile interdentare. La inceput, poti manevra tu ata dentara printre dintisorii copilului, o data sau de doua ori pe zi. Apoi, puteti realiza procedura impreuna, copilul fiind expert in imitarea parintilor. Dupa varsta de 8 ani se va descurca singur.

Apa de gura este indicata de la varsta de 6 ani, pentru ca atunci copilul incepe sa aiba deprinderea de a scuipa. Daca consideri ca cel mic reuseste sa nu inghita apa de gura, o poti folosi intr-adevar si mai devreme. Dar atentie, sa fie apa de gura cu un continut scazut de fluor, special conceputa pentru micii pacienti. Clatirea cu apa de gura dupa o masa va ajuta la eliminarea particulelor de alimente ramase intre dinti.

Medicul dentist, cel mai bun prieten al copiilor

Nu ezita sa il iei si pe cel mic impreuna cu tine atunci cand vizitezi cabinetul stomatologului! Obisnuieste-l cu locul, cu vizitele periodice, lasa-l sa vorbeasca cu medicul si sa ii raspunda la intrebari. Este important ca primul control al danturii copilului sa se faca cat mai devreme, ideal de la varsta de 1 an. Apoi, din sase in sase luni. Te invitam sa descoperi mai multe detalii in articolul nostru Educatia dentara la copii.

dentist copii Bucuresti

Astfel, medicul dentist poate:

  • urmari eruptia dintisorilor;
  • urmari cresterea corecta a danturii de lapte si, ulterior, a celei definitive;
  • identifica aparitia primelor pete si demineralizari dentare;
  • trata rapid si eficient cariile informa lor incipienta;
  • arata cum sa face un periaj dentar la copii;
  • oferi sfaturi de conduita alimentara sanatoasa;

Este bine ca prima vizita la stomatolog sa se faca inainte de aparitia complicatiilor, astfel incat copilul sa nu asocieze mersul la cabinet cu teama si durerea. In clinicile ABC Eurodent, te asteapta medici cu experienta in tratatarea copiilor, specializati in proceduri stomatologice specifice copiilor, precum si in inhalosedare.

Cu empatie si rabdare, ii ajutam pe cei mici sa scape de problemele dentare, sa invete pasii unei bune igiene orale, sa pretuiasca sanatatea dentara. Nu ezita sa ne contactezi la 021 9924 pentru a beneficia de servicii moderne, la preturi optime, adaptate tuturor membrilor familiei tale.

Surse: webmd.com; cdc.gov; mayoclinichealthsystem.org

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x