Inhalosedare in cabinetul stomatologic

Inhalosedarea este o metoda sigura de sedare a pacientului, utilizata in paralel cu tratamentele stomatologice in anumite situatii. Aceasta confera un grad important de relaxare, ce contribuie la linistirea pacientului pe parcursul manoperelor stomatologice. Prin inhalosedare, actiunea este imediata, nivelul de sedare poate fi controlat de medic, iar recuperarea finala este foarte rapida (intre 3 si 5 minute).

Avantajele inhalosedarii

Confortul consta in reducerea anxietatii si agitatiei, in analgezie partiala (lipsa durerii intr-un anumit grad), in amnezia partiala a evenimentelor traumatizante (injectie, incizie, extractie) si in reducerea stresului. Inhalosedarea este o sedare constienta. Pacientul poate comunica verbal cu medicul, iar reflexele protective sunt pastrate si respiratia este eficienta. De asemenea, durata totala, procentul gazelor si debitul sunt controlate de catre medic si individualizate fiecarui pacient.

Cum functioneaza inhalosedarea

Inhalosedarea actioneaza prin intermediul unei amestec de gaze, protoxid de azot si oxigen, in procente controlate de catre medic. Istoric vorbind, protoxidul de azot a fost descoperit inca din 1772, iar in 1800, Humphry Davy a constatat efectele recreative ale protoxidului pur. Abia in 1844 Horace Wells a descoperit si efectul analgezic, testand extractia unui de molar de minte. William Morton a fost cel care a popularizat metoda de inhalosedare pentru efectul analgezic in actul terapeutic stomatologic, prin 1890, utilizandu-se efectiv in combinatia procentuala cu oxigen.

Aspectul aparatului de inhalosedare Master Flux Plus

Gazele sunt amestecate intr-o camera speciala a aparatului, iar acest amestec este inspirat de catre pacient printr-o masca nazala. Protoxidul de azot nu se metabolieaza in organism si nu circula legat in sange. Este un gaz netoxic, usor dulceag si bland. Efectul se instaleaza rapid. Gazul se elimina complet din plamani la final de tratament, in 3-5 minute, datorita solubilitatii reduse.

Masca nazala pentru inhalosedare

Pe langa efectul de relaxare, inhalosedarea confera si analgezie (absenta senzatiei de durere), insa nu poate substitui anestezia locala.

De ce este nevoie de inhalosedare

Copiii, in mod special, dar si multi adulti, sunt stresati inaintea sedintei la medicul stomatolog. Fie ca este vorba despre experiente neplacute din trecut, de sunetul turbinei, de lumina puternica, dar mai ales de teama de durere. Pacientii devin agitati si stresati la sosirea in cabinetul stomatologic. Inhalosedarea ajuta enorm la eliminarea aceastei stari. Relaxeaza pacientul si ii da un confort aparte, ba chiar si o stare de bine, euforica. Astfel, pe viitor nu va asocia tratamentul stomatologic cu o experienta neplacuta.

Indicatii pentru inhalosedare

Tuturor pacientilor care sunt sanatosi, cooperanti si fara afectiuni cronice sau tratamente ce ar putea face metoda ineficienta. Copiii cu varsta de peste 3 ani sunt cei ce beneficiaza cel mai mult de aceasta metoda. Inhalosedarea permite anestezia locala fara a resimti acul, tratarea cariilor profunde cu senzatie dureroasa absenta sau extrem de mica, realizarea tratamentelor de canal sau a extractiilor.

Copiii nu raman astfel cu amintirea actului stomatologic ca fiind una neplacuta, cu teama, durere si traume psihice. Copiii mici, in special (sub 6 ani), colaboreaza mai dificil cu medicul stomatolog in ceea ce priveste intelegerea actului terapeutic, a necesitatii anumitor instrumente sau manopere. In aceste cazuri se incearca intai abordarea clasica de lucru, iar daca nu este posibila, se indica asocierea inhalosedarii.

Inhalosedarea este indicata persoanelor anxioase, stresate, panicate, ce au insa discernamant, pacientilor ce prezinta fobii legate de stomatologie, ace sau carora nu li se poate efectua, din diverse motive, punctie venoasa.

De asemenea, este indicata atat pacientilor ce sufera de hipertensiune arteriala (prin absenta durerii, pacientul nu mai descarca adrenalina proprie si astfel tensiunea arteriala nu va creste mai mult), de astm bronsic (nu determina criza de astm), cat si celor ce au reflex exagerat de voma. Reducand stresul si durerea asociate cu tratamentele stomatologice, protoxidul de azot previne hipertensiunea cauzata de stres si eventualele incidente.

Exista multiple situatii in care metoda este mai putin eficienta, ineficienta sau poate interactiona cu anumite medicatii. Toate acestea se discuta cu medicul specialist. Exista o serie de recomandari ce trebuie respectate inainte si dupa interventie. Acestea sunt incluse intr-un acord special pe care pacientul trebuie sa il discute cu medicul specialist, cu o sedinta inaintea inhalosedarii.

Autor: Dr. Letitia Raiciu, medic dentist, competenta in Implantologie si Inhalosedare; Surse articol: www.tecnogaz.com, www.grcc.edu, surse extrase din cadrul Competentei de Inhalosedare si surse proprii; Surse foto: www.medicalexpo.com, www.tecnogaz.com