Periuta de dinti electrica sau clasica: avantaje si dezavantaje

O igiena orala minutioasa te protejeaza de aparitia diferitelor afectiuni dentare. In zilele noastre, exista o multime de solutii care sustin sanatatea dintilor si a gingiilor. Printre ele se numara si periuta de dinti electrica. Iti prezentam in acest articol cum sa alegi periuta de dinti electrica sau clasica si care sunt avantajele si dezavantajele fiecareia dintre ele.

Periuta de dinti electrica sau clasica: un periaj corect pentru indepartarea placii bacteriene

Majoritatea problemelor cavitatii orale sunt cauzate de placa bacteriana. Aceasta poate fi eliminata printr-un periaj dentar corect, realizat cu periuta de dinti electrica sau clasica.

Periuta de dinti electrica este considerata mai performanta pentru indepartarea placii bacteriene, prevenirea cariilor si a afectiunilor gingivale. Acest fapt nu inseamna ca periutele de dinti manuale sunt mai putin eficiente. Trebuie doar folosite corect.

In realitate, majoritatea persoanelor nu acorda o atentie deosebita programului zilnic de igiena dentara. Folosirea unei periute electrice ajuta insa la imbunatatirea tehnicii de periaj si a duratei acestuia.

Folositi alternativ periuta de dinti electrica sau clasica

Periutele de dinti electrice au aparut ca o alternativa la periutele manuale. Principalul obiectiv al unei periute de dinti este de a indeparta placa bacteriana si de a stimula gingiile, rezultat ce il poti obtine folosind atat periuta manuala, cat si pe cea electrica.

pret periuta de dinti electrica

Specialistii recomanda folosirea alternativa a acestora. Periuta electrica poate fi mai eficienta in anumite zone dentare. De altfel, este recomandat sa apelezi si la alte mijloace auxiliare de igiena orala, precum ata dentara, apa de gura si dusul bucal.

Avantajele periutei de dinti manuale

Utilizarea fiecareia dintre cele doua tipuri de periute vine la pachet cu avantajele si dezavantajele proprii. Iata care sunt avantajele utilizarii periutei de dinti clasice:

  • diversitate de forme si modele ale capului cu peri;
  • mai usor de transportat in deplasari. Ocupa mai putin loc in bagaj in comparatie cu periutele electrice care sunt mai voluminoase;
  • un pret mult mai accesibil in raport cu cel al periutei electrice;
  • este disponibila aproape in orice magazin sau farmacie.

Dezavantajele periutei de dinti manuale

Pe de alta parte, utilizarea unei periute de dinti manuale are cateva minusuri. Acestea sunt:

  • Durata de 2-3 minute recomandata de specialisti pentru un periaj eficient este greu de monitorizat.
  • De cele mai multe ori, tehnica de periaj dentar este incorect efectuata, realizandu-se un periaj orizontal. Acest lucru nu este indicat.
  • Un efort mai mare depus pentru a efectua periajul pe toate suprafetele dentare;
reguli periaj corect
  • Necesita dexteritate, atentie si rabdare pentru efectuarea unei tehnici corecte de periaj.

Avantajele periutei electrice

In cazul in care vrei sa renunti la periuta de dinti clasica si sa incepi sa utilizezi una electrica, iata care sunt beneficiile:

  • efort mai mic depus in timpul periajului. Capatul activ al periutei se misca singur, trebuie doar sa-l pozitionezi pe suprafata care necesita a fi igienizata;
  • perii de diferite lungimi ai periutei electrice ofera acces facil in zonele mai greu accesibile;
  • se pot folosi anumite tipuri de capete si tehnici de curatare, in functie de nevoile tale;
  • permite sa faci aceleasi miscari rotative, de pendulare ca si periuta manuala, dar la viteze mult mai mari;
  • indeparteaza mai multa placa bacteriana;
  • unele modele au senzor de presiune, care detecteaza si semnalizeaza daca actionezi cu o presiune prea mare pe suprafetele dentare;
  • durata periajului este mai lunga, conform recomandarilor specialistilor. Un program de periaj complet dureaza aproximativ 3 minute;
  • imbunatateste sanatatea gingivala prin micromasaj;
  • este recomandata persoanelor cu aparate ortodontice, cu handicap si celor in varsta, deoarece curata foarte bine, cu un efort minim depus.

Capete interschimbabile ale periutei electrice

Periuta electrica are avantajul inlocuirii/schimbarii capatului activ, in functie de nevoi. Acestea pot fi utilizate in functie de scopul dorit : curatare profunda, albire, masaj gingival, capat pentru aparatul dentar sau capat floss action (acesta patrunde mai bine interdentar, dar nu inlocuieste ata dentara).

cea mai buna periuta de dinti

Perii unei periute electrice sunt colorati, astfel incat odata uzati isi schimba culoarea sau se decoloreaza. Daca acest lucru se intampla inseamna ca este momentul sa inlocuiesti capatul activ al periutei electrice (aproximativ o data la 3 luni).

Dezavantajele periutei electrice

Pe de alta parte, folosirea unei periute de dinti electrice vine la pachet si cu cateva minusuri:
● necesita periodic reincarcare sau inlocuirea bateriilor;
● costul semnificativ mai mare in comparatie cu cele manuale;
● spatiul mai mare care este ocupat in bagajele de calatorie;
● este mai predispusa la deteriorari. Daca este scapata pe suprafete dure, poate sa nu mai functioneze;
● te obliga sa aloci un timp mai mare periajului (cel recomadat de medici). Pentru a utiliza corect periuta electrica este necesar sa o mentii pe fiecare suprafata dentara timp de cateva secunde. Apoi sa o muti pe un alt dinte. La unele modele, exista indicatori sonori de avertizare. Pe fiecare arcada periajul dureaza aproximativ un minut si jumatate.

Tipuri de periute electrice

In ceea ce priveste alimentarea cu energie a periutei electrice, poti alege intre varianta cu acumulator sau cea pe baterii. Varianta cu acumulator are o putere mai mare si o durata de viata mult mai lunga decat periutele cu baterii. Totodata, in functie de modelul ales, poti avea posibilitatea de a seta diferite moduri de curatare a danturii.

avantaje periuta electrica

In functie de miscarile efectuate de capatul activ, retailerii comercializeaza mai multe tipuri de periute electrice, astfel incat, cu o scurta documentare prealabila o poti alege pe cea care ti se potriveste. Iti prezentam, pe scurt, ce variante de periute electrice exista:

  • periuta electrica rotativa – capatul de periaj are forma circulara. Aceasta se invarte intr-o singura directie, periile fiind inclinate in directia miscarii capatului.
  • periuta electrica oscilanta – asemantoare cu cele rotative, are un capat mic si rotund, care se misca rapid in ambele sensuri, oferind un periaj mult mai bun.
  • periuta electrica contra-oscilanta – are aceeasi forma ca cea oscilanta, diferenta este data de miscarea periilor. Sunt doua seturi de perii care executa miscari in ambele sensuri simultan;
  • periuta electrica cu capat dublu de periaj – este alcatuita din doua capete de periaj imbinate intr-unul singur. Un capat este rotativ, celalalt se misca dintr-o parte in alta, oferind un periaj sanatos si bine realizat.
  • periuta electrica cu miscari laterale – in loc de miscari rotative, aceasta periuta se misca dintr-o parte in alta, la viteza foarte mare incat creaza vibratii si indeparteaza depunerile de pe dinti. Procedeul se aseamana cu periajul manual, dar numarul de miscari este mult mai mare;
  • periuta electrica sonica – vibreaza cu o frecventa foarte mare si ajuta la indepartarea mai eficienta a placii bacteriene. Aceste periute au capacitatea de a antrena lichidele intre dinti pentru a spori eficienta aparatului sonic.

Periuta de dinti electrica sau clasica, folosita de cel putin doua ori pe zi

Cea mai buna periuta de dinti electrica sau clasica este cea pe care o folosim de cel putin doua ori, in fiecare zi. Indiferent daca folosesti o periuta de dinti electrica sau manuala, periajul zilnic al danturii este cel mai important lucru pentru a mentine sanatatea ta orala.

Chiar si cu un periaj zilnic realizat corect, iti recomandam sa vizitezi medicul stomatolog de doua ori pe an, pentru controale de rutina.

Specialistii ABC Eurodent iti stau la dispozitie cu materiale moderne si tehnologie de ultima generatie. Pentru o curatare corecta si ultra eficienta a danturii, indepartarea tartrului si a mirosurilor neplacute, trebuie sa apelezi periodic si la un detartraj si periaj profesional realizat in cabinetul dentar.

oferte speciale

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x