Abcesul dentar, de la disconfort, la sepsis: de ce e important sa mergi la doctor chiar daca nu te mai doare

Abcesul dentar este o inflamatie, cu puroi, cauzata de o infectie bacteriana. In functie de zona in care se manifesta, acesta poate fi un abces periapical, aparut la varful radacinii, sau parodontal, la nivelul gingiilor, la baza dintelui, zona numita colet. Lasat netratat, un abces dentar poate duce la complicatii grave si chiar pune viata in pericol. Iata care sunt cauzele care duc la aparitia abcesului, simptomele pe care le vei experimenta, dar si care sunt solutiile de tratament.

Abcesul dentar: simptome

Un abces dentar nu va disparea de la sine, chiar daca durerea va inceta. Abcesul dentar apare la un dinte al carui nerv s-a necrozat, iar in lipsa tratamentului stomatologic, necroza se complica, devenind gangrena. De asemenea, poate sa apara in cazul unui dinte care a primit in antecedente un tratament endodontic.

abces dentar la copii

In prima faza, pacientul simte un disconfort, respectiv durere la nivelul gingiei dintelui respectiv. Si asta mai ales la atingerea sau masarea zonei. Intr-un timp relativ scurt, in acel loc, gingia va deveni mai intensa la culoare, respectiv rosie, urmand ca apoi sa se umfle si sa capete o culoare albicioasa, galbuie, moment in care inseamna ca s-a format abcesul dentar.

In cazul aparitiei unui abces dentar, vei avea o durere resimtita ca:

  • pulsatila;
  • cu mancarime;
  • continua sau doar la masticatie;
  • iradianta, catre maxilar, gat sau ureche.

Alte simptome ale abcesului dentar pot fi si:

  • roseata si umflare a gingiilor;
  • zona umflata a maxilarului superior sau inferior;
  • gust amar in gura;
  • respiratie urat mirositoare (halitoza).

In plus, este posibil sa te confrunti si cu:

  • febra;
  • noduli limfatici umflati;
  • disconfort general sau senzatie de rau.

Daca prezinti astfel de simptome, mergi cat mai repede la stomatolog. In cazul in care semnele sunt insotite de febra, umflarea fetei, probleme respiratorii sau de deglutitie, prezinta-te la urgente. Aceste manifestari pot indica faptul ca infectia s-a raspandit mai profund in maxilar, gat sau chiar in alte zone ale corpului.

Abcesul dentar: cauze

Un abces dentar poate fi cauzat de orice lucru ce creeaza o deschidere ce permite bacteriilor sa patrunda in dinte sau in tesuturile din jur. Astfel, aparitia unui infectii poate avea drept cauza urmatoarele:

  • cariile severe: caria reprezinta distructia tesuturilor dure dentare (smalt, dentina). O carie severa presupune ca distructia tesuturilor dentare sa fie atat de mare incat sa fie afectata pulpa dintelui (nervul).
  • Dinti fracturati, ciobiti sau cu fisuri: bacteriile se pot infiltra prin orice deschidere a unui astfel de dinte si se pot raspandi in pulpa.
  • Boala parodontala: este o infectie si o inflamatie a tesuturilor din jurul dintilor. Pe masura ce boala parodontala se agraveaza, bacteriile patrund mai adanc in tesuturi. Despre aceasta, poti afla mai multe din articolul Boala parodontala, parodontoza, “paradontoza”: oricum i-am spune, e boala dintilor sanatosi.
  • Leziuni ale dintelui: trauma unui dinte poate rani pulpa chiar daca nu exista nicio fisura vizibila. Leziunea il predispune la necroza pulpara.

Factori de risc

Exista mai multi factori care pot creste riscul de abces dentar, printre care:

  • obiceiuri nesanatoase si ingrijire dentara precara a dintilor si a gingiilor, cum ar fi: sa nu te spali pe dinti, de doua ori pe zi, si sa nu folosesti ata dentara. Acestea iti pot creste riscul de probleme dentare. Problemele pot include carii, boli ale gingiilor, abcese dentare si alte complicatii orale.
  • O dieta bogata in zahar: consumul frecvent de alimente bogate in zahar, cum ar fi dulciurile si sucurile, pot contribui la aparitia cariilor dentare. Acestea pot duce la aparitia abcesului dentar. Despre caria dentara, am vorbit, pe larg, in articolul Caria dentara.
  • Gura uscata: o cantitate redusa de saliva, cauzata de consumul anumitor medicamente sau de imbatranire, poate creste riscul aparitiei de carii dentare.

Complicatii

Daca abcesul se sparge, durerea se poate ameliora. Ai putea crede astfel ca problema a disparut. Cu toate acestea, chiar si in aceasta faza, ai nevoie de un tratament stomatologic, pentru a evita complicatiile. Daca abcesul nu se sparge, infectia se poate raspandi la maxilar si in alte zone ale capului si gatului.

In cazul in care dintele este situat in apropierea sinusului maxilar, poate aparea chiar si o comunicare intre abcesul dentar si sinus. Acest lucru poate provoca o infectie in cavitatea sinusurilor, fiind necesar, ulterior, si un consult ORL, cu tratament specific. S-ar putea chiar sa apara sepsisul, o infectie care pune viata in pericol si care se raspandeste in tot corpul.

Riscul de raspandire a infectiei este si mai crescut daca sistemul tau imunitar este slabit, iar abcesul dentar este lasat netratat.

Abcesul dentar: prevenire

Poti reduce riscul aparitiei unui abces dentar daca mergi regulat la controlul stomatolog, respectiv o data la 6 luni. De asemenea, este important sa iti consulti medicul stomatolog de fiecare data cand apare vreo problema. Despre importanta controlului stomatologic, poti afla mai multe din Cand este indicat un control periodic.

tratament abces dentar

Pe langa importanta controlului de rutina, igiena orala adecvata este esentiala pentru sanatatea dentara. In acest scop, periaza-ti dintii de doua ori pe zi si foloseste ata dentara.

Durerea de dinti este primul semn ca ar trebui sa mergi la stomatolog. Pana ajungi la medic, poti apela la analgezice. Despre alte cauze ale durerii, am vorbit in articolul De ce ne dor dintii si ce facem ca sa scapam de durere. Retine insa ca nu exista un remediu pe care sa il aplici la domiciliu pentru a vindeca permanent un abces dentar.

Abcesul dentar: diagnosticare

Pe langa examinarea dintilor si a tesutului inconjurator, pentru a depista semne ale infectiei, medicul dentist poate sa:

  • sa realizeze test de percutie: un dinte cu abces este sensibil la atingere sau presiune;
  • recomande o radiografie dentara: aceasta poate identifica sursa bolii dentare, care ar fi putut duce la abces. De asemenea, medicul dentist poate folosi radiografia pentru a vedea daca infectia s-a raspandit si in alte zone;
  • recomande o scanare CT: daca infectia s-a raspandit in alte zone ale gatului, investigatia va ajuta la evaluarea amplorii infectiei.

Tratament pentru un abces dentar

Scopul tratamentului abcesului dentar este eliminarea infectiei si prevenirea complicatiilor. Variantele de tratament pentru abcesul dentar includ:

  • Incizie si drenaj: stomatologul face o mica incizie in abces pentru a drena puroiul.
  • Tratament endodontic: aceasta optiune ajuta la eliminarea infectiei si la salvarea dintilor. Procedura indeparteaza pulpa infectata a dintelui si umple spatiul, cu material, pentru a preveni o alta infectie. Dupa procedura, dintele ar trebui sa revina la normal, desi este posibil sa ai nevoie de o coroana dentara pentru a-l proteja. Daca ingrijesti corect dintele restaurat, il poti pastra pentru toata viata. Iata cateva informatii in acest sens: Ingrijirea lucrarilor dentare fixe: cum faci sa pastrezi coroana dentara cat mai mult timp.
  • Extractia dintelui: uneori, un dinte cu abces nu mai este restaurabil si se va opta pentru extractie. Extractia se poate realiza doar dupa ce va trece puseul acut, acest lucru rezolvandu-se cu ajutorul medicatiei, respectiv antibiotic.
  • Antibiotice: medicul iti poate recomanda administrarea unui antibiotic. Acest lucru va ajuta la remiterea simptomatologiei, insa nu va trata infectia respectiva. In cazul in care nu se instituie un tratament stomatologic adecvat, abcesul poate reveni si va fi necesara o alta cura de antibiotic.
infectie in gingie

Un abces dentar ar trebui sa dispara dupa tratament. Sensibilitatea temporara mai poate insa dura cateva zile pana cand revii la situatia initiala. Timpul de vindecare pot varia de la caz la caz.

Daca si tu ai simptome de abces dentar sau alta problema stomatologica care iti creeaza disconfort, nu astepta sa treaca de la sine. Programeaza-te la stomatolog pentru a evita complicatiile. Specialistii ABC Eurodent iti stau la dispozitie in oricare dintre clinicile noastre pe care le poti vedea aici. Programeaza-te chiar acum la 021 9924.

surse: my.clevelandclinic.org; mayoclinic.org

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x