De ce ne dor dintii si ce facem ca sa scapam de durere

Durerea de dinti este printre cele mai intense tipuri de durere pe care le poate simti o persoana. In mod cert, este un semn ca dintii au o problema. Fie ca vorbim despre carii sau alte afectiuni, o durere de dinti nu e ceva ce poti trece cu vederea.

Ce este o durere de dinti

O durere de dinti – descrisa ca orice durere, in sau in jurul unui dinte – poate fi o experienta frustranta si neplacuta. In plus, dintele poate fi sensibil la temperatura sau dureros atunci cand mestecam sau muscam.

Pentru a ajunge la sursa care genereaza o durere de dinti, medicul va lua in considerare mai multe diagnostice potentiale bazate pe istoricul medical, examenul stomatologic – consultatia – si uneori o investigatie imagistica, de obicei o radiografie.

durere de dinti
sursa: pixabay.com

De ce ne dor dintii

Iata cateva dintre cele mai frecvente cauze ale unei dureri de dinti, care variaza de la sensibilitatea dintilor si carii pana la infectii grave, precum formarea abcesului.

  1. Infectie gingivala – Gingivita. Prin aparitia gingivitei, gingiile se inflameaza si devin rosii si umflate. Cand infectia gingivala se cronicizeaza si se extinde la nivelul ligamentelor periodontale si a osului alveolar, apare parodontita. Cititi aici care sunt semnele ca aveti gingivita si cum trebuie sa procedati.
  2. Caria este caracterizata de distructia tesuturilor dure dentare sub actiunea anumitor bacterii din cavitatea orala. In urma distructiei, apar cavitati pe una sau mai multe suprafete dentare, iar dintele afectat este mult mai predispus aparitiei durerii. Mai multe, in acest articol.
  3. Dintii sensibili. Uneori este posibil sa aveti durere atunci cand dintii (sau un anumit dinte) sunt expusi brusc la temperaturi inalte ori joase si la anumite alimente, in special la dulce. Acest tip de durere este puternica, ascutita, fulguranta si trece dupa cateva secunde.
  4. Bruxismul este o afectiune a intregului aparat dento-maxilar care se traduce prin contractii puternice ale muschilor ridicatori ai mandibulei, contractii care apar de obicei in timpul somnului. Sunt afectati dintii, tesuturile periodontale, musculatura ridicatoare si coboratoare a mandibulei, articulatia temporo-mandibulara, durerile putand fi coplesitoare in stadiile avansate.
  5. Pulpita este o afectiune a pulpei dentare (nervului) caracterizata de inflamarea acesteia intr-un spatiu inextensibil. Cu cat inflamatia este mai mare, cu atat durerea este mai mare. Despre pulpita acuta ca urgenta stomatologica, afli tot ce trebuie sa stii aici.

Indiferent de motiv, singura modalitate de a primi un diagnostic corect este sa te prezinti in cabinetul medicului stomatolog pentru o consultatie si pentru tratament de specialitate.

Dr. Cristian Irimia raspunde astazi celor mai frecvente intrebari legate de consultatia stomatologica.

Consultatia stomatologica cu sau fara durere de dinti

O consultatie stomatologica este o discutie normala, fireasca, in care pacientul isi expune problemele pe care le are, cum ar fi o durere de dinti. Sigur, daca aceste probleme exista.

O consultatie presupune o verificare a fiecarui dinte, a cavitatii bucale, a limbii, a obrajilor, a buzelor, a regiunii submandibulare, auriculare, pentru a vedea daca sunt sau nu probleme. Am descris, astfel, o consultatie completa.

consultatie stomatologica
Dr. Cristian Irimia

Radiografia dentara in situatiile in care exista o durere de dinti

Daca venim doar pentru o consultatie de rutina si nu in urma unei probleme, nu este nevoie de o radiografie dentara. Este de preferat ca radiografiile sa fie facute doar la indicatia medicului curant.

Durata unei consultatii stomatologice

La o simpla consultatie, care dureaza intre 15 si 30 de minute, ne putem astepta sa aflam ce probleme avem in cavitatea bucala. Daca sunt carii, daca sunt inflamatii gingivale, daca sunt formatiuni anatomice anormale in interiorul cavitatii orale – e drept ca mai rar.

Dr. Cristian Irimia, despre consultatia stomatologica

Costul unei consultatii stomatologice

Un pret mic poate presupune un tratament medical pe masura.

Pretul mic implica scaderi de costuri – de la pregatirea medicului stomatolog, la felul in care este tratat pacientul, la calitatea materialelor folosite. In momentul in care alegem un medic stomatolog trebuie sa il alegem in functie de experienta pe care o are si dupa nivelul sau de pregatire.

Dr. Cristian Irimia, medic dentist, competenta implantologie

Consultatia profilactica are rolul de a preveni aparitia problemelor dentare. Este necesara o vizita in cabinetul stomatologic macar o data la 6 luni. In clinicile ABC Eurodent, iti punem la dispozitie tehnologie de ultima generatie, tratamente moderne si specialisti cu experienta. Cea mai importanta este insa prevenirea afectiunilor grave, motiv pentru care te invitam sa ne contactezi tu, din timp, doar pentru un simplu control de rutina.

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x