Alergie la anestezice cu adrenalina

Cele mai multe acte terapeutice realizate de catre medicul stomatolog presupun anestezie, pentru asigurarea unei sedinte confortabile, fara durere si anxietate. De ce pacientilor le este frica de alergia la anestezia cu adrenalina si ce riscuri implica aceasta? Raspunsul te va face sa intelegi felul in care aceasta actioneaza asupra organismului.

Acum sunt utilizate substante anestezice locale cu calitati superioare. Ele actioneaza prin blocarea conductibilitatii nervoase si provoaca disparitia temporara a sensibilitatii. Pe langa aceasta, au un efect vasodilatator. Are ca rezultat o absorbtie rapida a anestezicului in circulatie si scaderea duratei de actiune a acestuia. Din acest motiv, majoritatea preparatelor contin si un vasoconstrictor, cum este adrenalina. Se contracareaza efectul vasodilatator al anestezicului de baza si oferind un efect anestezic cu durata crescuta.

Despre adrenalina

Adrenalina este un hormon secretat in organism (endogen), direct in sange, de catre glanda suprarenala. In situatii de stres sau efort, creste aportul de oxigen si glucoza in creier, declansand alergia. In cea mai severa forma de reactie alergica, se poate ajunge la soc anafilactic.

Alergie la anestezice cu adrenalina

In cazul depasirii dozei recomandate de adrenalina, exista si reactii toxice precum cresterea ritmului cardiac, ameteli, dureri de cap sau agitatie. Efectul este de scurta durata si nu este periculos.

Si atunci ce anume provoaca alergia? In cazul anesteziei locale, majoritatea accidentelor alergice sunt provocate de:

  • substanta anestezica (lidocaina/xilina, articaina, mepivacaina, bupivacaina etc);
  • conservantii din solutia anestezica (methylparaben, metabisulfit de sodiu-E223).

Metabisulfitul de sodiu sau E223

Daca ai alergie la anestezicul propriu-zis, se pot folosi alte substante. Metabisulfitul de sodiu sau E223 este un aditiv alimentar folosit pe post de conservant, antioxidat, dezinfectant și este un cunoscut conservant pentru diverse soluţii din industria cinematografica, farmaceutica si cosmetica. Acesta este utilizat si ca excipient si stabilizator pentru adrenalina din fiolele cu substante anestezice.

Testarea pentru alergie

Alergologii sfatuiesc, inainte de a utiliza lidocaina si alte medicamente capabile sa provoace o alergie, sa faca un test subcutanat pentru sensibilitate. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele predispuse la reactii alergice (astm bronsic, alergie la polen, praf, etc.), dar nu numai. Este si pentru cei carora nu li s-a mai efectuat vreo anestezie pana atunci. Testul rapid presupune injectarea unei cantitati extrem de mici din fiola anestezica, subcutanat, la nivelul antebratului. Se observa reactia locala in urmatoarele 10-15 minute. O reactie alergica se observa fara dubii.

Persoanele care se stiu cu teren alergic, astmatic sau plurialergici sunt sfatuite sa realizeze teste de tip patch-uri dermice la departamentele de alergologie, pentru a vedea exact la ce anestezice reactioneaza si la care nu.

Deseori, din cauza fricii si a durerii din timpul tratamentului stomatologic efectuat cu o anestezie fara adrenalina, in organism se elibereaza cantitati de zeci de ori mai mari decat cele din anestezic, ce determina anxietate, hipertensiune arteriala si alte reactii nedorite. Un exemplu sunt persoanele cunoscute hipertensive ce sunt stabilizate sub tratament corespunzator. Acesti pacienti, cat si persoanele varstnice, sunt cele ce solicita deseori medicului realizarea anesteziei fara adrenalina. Au teama de reactii sau sustin alergia la ele, confundand accidente din trecut cu acest lucru.

Alergie la anestezice cu adrenalina: fiole cu cantitate redusa

Este bine sa stii ca exista fiole cu anestezic ce au mai putina adrenalina sau mai multa. Astfel, anestezia cu putina adrenalina este chiar recomandata pentru a avea o experienta placuta la stomatolog.

Recomandarea este de a discuta deschis cu medicul despre istoricul medical general, medicatia luata, istoricul stomatologic si experientele trecute. Poti citi mai multe despre costul unei consultatii stomatologice, aici. Orice amanunt poate conta pentru ca medicul stomatolog sa faca alegerea corecta in ceea ce priveste actul medical.

Autor: Dr. Violeta Botnari, medic stomatolog ABC Eurodent; Sursa articol: proprii si Urgente medico-chirurgicale in cabinetul de medicina dentara, Voroneanu M., Iordache N., Bucur A., Balan H. (2011); Sursa foto: www.pioneerhillsdental.com