Durere dupa plombare – obturatie coronara

O durere dupa plombare sau durerea dentara dupa obturatia coronara nu are intotdeauna legatura cu nerespectarea protocolului clinic de catre medicul stomatolog, ci poate fi cauza unei sensibilitati mai accentuate a tesuturilor dentare ale pacientului la materialele stomatologice utilizate.

Ce poate sa doara la un dinte?

In exterior, dintele este compus din coroana si radacina, prima fiind acoperita de smalt si dentina, iar radacina de cement si dentina. Acestea sunt structuri dure, lipsite de terminatii nervoase, deci nu au cum sa doara. In schimb, in interiorul dintelui se gaseste o cavitate numita pulpa dentara, care contine ramificatii nervoase si un pachet vasculo-nervos. Pulpa dentara se intinde atat in partea coronara a dintelui, cat si de-a lungul radacinii. Orice tip de afectare pulpara, precum pulpita sau trauma pulpara, provoaca dureri accentuate.

Inca o afectiune destul de dureroasa este parodontita, adica afectarea parodontiului – ligamentele care sustin dintele in os – deoarece si aici se gasesc o multitudine de ramificatii nervoase.

Cauzele principale de durere dupa plombare

Se intampla deseori ca un dinte obturat coronar (plombat) sa doara. Cateodata, o usoara durere dupa plombare, in momentul masticatiei unor alimente mai dure, in primele 6-8 saptamani, este considerata normala.

Cauzele pot fi:

  • o trauma usoara a pulpei in cazul unor procese carioase avansate, durere ce dispare treptat in urmatoarea perioada;
  • utilizarea luminii UV in procesul de obturare a dintelui, lumina ce poate duce la o afectare temporara a pulpei dentare.

Cauzele unei dureri semnificative pot fi:

  • defecte in tratarea pulpitei si a parodontitei;
  • nerespectarea protocolului clinic in tratarea cariei dentare;
  • o sensibilitate ridicata a tesuturilor dentare la materialele stomatologice utilizate in procesul de obturare.

Durere dupa plombare in caz de pulpita sau parodontita

Caria afecteaza structurile dure dentare, iar in cavitatea carioasa se poate instala o infectie ce poate afecta pulpa dentara. Daca infectia nu este tratata, aceasta poate duce la aparitia parodontitei, una dintre cele mai dureroase afectiuni. In concluzie, daca dintele nu este tratat adecvat, atunci poate aparea durerea post – obturatie dentara.

Durerea in urma nerespectarii protocolului clinic de obturatie apare dupa:

  • traumatizarea pulpei dentare in procesul de curatare a cariei;
  • utilizarea unor materiale dentare neadecvate situatiei clinice;
  • utilizarea intensiva a acidului pe suprafata dentara, ce poate duce la afectarea pulpei si la aparitia durerii dentare.

O durere intensa sau o durere dupa plombare ce persista mai mult de 2 luni nu este o durere normala si necesita investigare de catre un medic stomatolog. In asemenea situatii, se recomanda indepartarea obturatiei coronare si identificarea cauzei durerii.

Dupa diagnosticarea corecta a cauzei ce da durere dupa plombare, se recomanda retratarea dintelui, la finalul sedintei punandu-se o obturatie provizorie. Doar dupa ce durerea dispare complet se trece la obturarea finala a dintelui.

Autor: Dr. Iana Lozovan, medic dentist ABC Eurodent; Bibliografie: www.oreh-dent.ru; www.medicina.dobro-est.com; Foto: www.medicina.dobro-est.com; www.oreh-dent.ru; www.sfatulmedicului.ro; www.davidvaughandentalcare.co.uk