Decimentarea si fracturarea coroanelor dentare, cand devin urgenta

Potrivit comunicatelor emise de autoritati, daca vorbim despre decimentare si fracturare coroana dentara, atunci nu discutam despre o urgenta stomatologica. Totusi, in protocoalele de specialitate, decimentarea unei coroane dentare este clasificata ca fiind o urgenta dentara. Motivul este dat de faptul ca nepurtarea unei coroane dentare duce, pe termen lung, la o serie de dezechilibre, migrari ale dintilor, inflamatii gingivale, fracturi ale bonturilor protetice si lista poate continua.

Stim ca este un disconfort, prin urmare incercam sa gasim o solutie care sa poata fi aplicata acasa. In masura in care este posibil, este de preferat sa mentineti coroana dentara pe dinte. Solutiile propuse sunt temporare. Trebuie sa reveniti in cabinetul medicului stomatolog in momentul in care activitatea va fi reluata.

Coroana metalo-ceramica pe implant cu insurubare ocluzala

Inainte de a aplica solutiile de mai jos, va rugam sa ne sunati la 021 9924 si sa discutati cu unul dintre medicii nostri. Ne puteti contacta si online, pe chat sau pe pagina de Facebook, aici.

Ce poti face in caz de decimentare si fracturare coroana dentara

Decimentarea coroanei dentare

In cazul in care avem o coroana care doar s-a decimentat, iar dintele este intact si coroana poate fi pusa la loc, atunci puteti folosi un adeziv de proteze. ATENTIE! Adezivul nu va fixa foarte bine coroana si este posibil sa fiti nevoit sa repetati procedura. Dupa repozitionarea coroanei, evitati sa mancati alimente lipicioase pe partea respectiva deoarece va duce la dezlipirea rapida a coroanei. De fiecare data cand avem o cadere a coroanei dentare, adezivul folosit anterior trebuie curatat din interiorul lucrarii dentare. Acest lucru se poate face cu o periuta de dinti. Nu lasati adeziv vechi in interior pentru ca este posibil ca lucrarea dentara sa nu se mai fixeze pe pozitia corecta si dintele sa para inalt. Inainte de aplicarea coroanei dentare este necesar sa realizati un periaj dentar.

periaj dentar
sursa: unsplash.com

Coroana dentara decimentata cu pivot

De data aceasta, coroana nu va mai putea fi pusa la loc. Se va pastra pana atunci cand veti putea merge in cabinetul stomatologic, iar medicul va putea interveni si recimenta, daca situatia o impune. In acest caz, nu veti folosi adeziv de proteze in modul in care ati fi procedat in situatia anterioara. Motivul este dat de faptul ca pivotul nu va sta fix in dinte si este foarte posibil sa apara fractura radiculara. Daca acest lucru se intampla, de obicei dintele devine irecuperabil. Va ramane o cavitate – radacina cu canalul radicular expus. Va recomandam sa urmati aceeasi pasi ca in cazul unui abces dentar, in ceea ce priveste igiena si incercarea de a nu permite alimentelor sa patrunda in canalul radicular.

Fracturare coroana dentara

Daca lucrarea dentara este fracturata si aceasta poate fi atasata la loc fara a fi anfractuoasa – adanca si cu neregularitati – sau fara a crea leziuni gingivale, ale limbii sau obrazului, puteti recurge la varianta lipirii cu adeziv de proteze.

fracturare coroana dentara
sursa: unsplash.com

Daca lucrarea este fracturata si nu mai poate fi reatasata, marginile sunt anfractuoase si zgarie sau taie, va recomandam sa mancati alimente lipicioase pentru a facilita si indeparta fragmentul ramas atasat de dinte, daca nu se poate obtine asta de la inceput prin indepartarea cu mana.

ATENTIE! Daca fragmentul nu poate fi indepartat si apar sangerari, leziuni sau ulceratii, acest fapt reprezinta o urgenta dentara si este nevoie de interventia medicului stomatolog.

Nu folositi niciun alt adeziv, cu exceptia celui special pentru proteze. Substantele cu scop de lipit, dar nu de uz dentar, pot duce la probleme mult mai grave.

Va recomandam sa nu recurgeti la aceste metode inainte de a discuta cu unul dintre medicii nostri.

Suntem alaturi de dumneavoastra si va stam la dispozitie pentru orice informatie.