Molarii de minte: decat cu ei, mai bine fara I Singurii dinti de care poti sa te desparti linistit

Maseaua de minte sau molarul M3, in literatura de specialitate, poate fi un subiect de ingrijorare si de disconfort pentru multi dintre pacienti. Nu stii daca a erupt complet, nu stii daca trebuie sa o scoti inainte sa se carieze si nici daca e bine sa o tratezi atunci cand s-a intamplat asta deja. Articolul nostru iti raspunde la toate intrebarile despre molarii de minte pentru ca, la final, tu sa stii exact ce trebuie facut.

Maseaua de minte, molarul despre care toata lumea se intreaba daca e necesar

Molarul de minte erupe intre varstele de 17 si 25 de ani, uneori chiar si dupa 30 de ani. El se gaseste in zona laterala a cavitatii bucale, fiind deci ultimul molar. Pot exista unu, doi, trei sau patru molari de minte. A nu se confunda molarul de 12 ani cu molarul de minte, chiar daca acesta este ultimul. Tine minte: molarul de minte este al treilea dintre molari.

molari de minte

In cursul evolutiei filogenetice, oamenii tind sa piarda dinti. Mai exact, se nasc cu mai putini muguri dentari. O fac pentru a se adapta noului stil de viata. Acest lucru este cauzat de procesarea alimentelor, context in care nu mai avem nevoie de atat de multi dinti in masticatie. In preistorie, acestia erau necesari pentru sfaramarea alimentelor. Discutam despre perioadele in care oamenii mestecau alimente crude, in mare parte. Am putea concluziona, deci, ca molarii de minte nu mai prezinta un rol semnificativ in masticatie.

In acest proces, nu doar ca tindem sa avem mai putini dinti (de obicei, se pierd ultimii dinti dintr-un grup dentar: incisivii laterali, premolarii 2, molarul 3), ci si oasele maxilare se adapteaza totodata, micsorandu-si dimensiunile. De multe ori, apar anomalii dento-maxilare cu inghesuire atunci cand se reduc dimensiunile oaselor maxilare si se pastreaza molarii de minte. Practic, dintii nu mai au destul spatiu pentru a erupe intr-o pozitie corecta pe arcada.

Maseaua de minte, intre dorinta de a fi salvata si indicatia de extractie

Molarii de minte pot fi pastrati daca indeplinesc urmatoarele criterii simultan:

  • sunt sanatosi;
  • sunt complet erupti;
  • sunt pozitionati corect din punct de vedere ocluzal si nu afecteaza muscatura in raport cu dintii antagonisti;
  • pot fi igienizati corect, zilnic.

Problemele molarilor de minte

Molarii de minte sunt considerati structuri rudimentare ale aparatului dento-maxilar, prin urmare se prefera extractia, in detrimentul tratamentelor coventionale. Pozitionarea dintelui in cavitatea bucala il face greu accesibil in comparatie cu alti dinti, pentru a fi tratat corespunzator.

Sunt cateva situatii care trebuie luate in calcul. Exista posibilitatea unei influente negative a M3 asupra formarii aparatului dentomaxilar – dezvoltarea anomaliilor de ocluzie, deformatia arcadelor dentare. In plus, avem riscul aparitiei unui sir de maladii legate de patologia M3: pericoronarita, periostita, osteomielita, limfadenita, abcesul, flegmonul, procesul carios la molarul II, chist folicular si pararadicular, ameloblastomul.

Urmareste video de mai jos si afla de la Dr. Marian Rosca, medic specialist chirurgie dento-alveolara ce complicatii pot aparea la molarii de minte, daca le poti trata sau este indicat sa scoti aceste masele.

Tinand cont de toate situatiile enumerate mai sus, cu atat mai mult se recomanda extractia molarilor de minte intacti, pentru a preintampina diversele complicatii, in defavoarea tratamentelor clasice aplicate dintilor, cum ar fi obturatia, populara plomba, tratamente endodontice etc.

Complicatii frecvente ale molarilor de minte

Conform datelor diferitor autori, anomaliile de dezvoltare si eruptie ale M3 induc complicatii. De exemplu: formarea pungilor osoase patologice, distructia tesuturilor dure ale dintelui vecin, formarea chisturilor foliculare, dureri nevralgice, periostite, osteomielite, abcese, flegmoane, complicatii septice loco-regionale si generale etc.

Conform American Dental Association, necesitatea extractiei molarului de minte apare atunci cand sunt prezente unul sau mai multe dintre urmatoarele semne si simptome:

  • durere;
  • infectii repetate ale partilor moi, in partea posterioara a ultimului dinte;
  • aparitia chisturilor;
  • aparitia unei tumefactii (zona molarului de minte se umfla);
  • afectarea dintilor vecini;
  • formarea unor pungi parodontale;
  • aparitia unor carii dentare ale molarului de minte.
masele de minte

Decizia de extractie a molarului de minte nu este una usoara. Sunt necesare investigatii radiologice si, impreuna cu medicul curant, se poate stabili planul de tratament.

Indicatia de extractie a molarilor de minte

Uneori, pe langa radiografia panoramica, poate fi necesara efectuarea unui CBCT (Computer Tomograf cu Fascicul Conic) pentru a vedea exact relatia molarului de minte cu structurile anatomice. Mai exact, la mandibula se poate intersecta cu nervul alveolar inferior, la maxilar poate fi cu radacinile in sinus. Prin urmare, poate fi nevoie de un medic chirurg care sa efectueze extractia sau odontectomia molarului de mite, in cazul in care este inclus sau semi-inclus.

In cazul in care a aparut deja o infectie la molarul de minte, este necesara o cura cu antibiotic, la indicatia medicului. Dupa reducerea procesului inflamator si/sau infectios, se poate proceda la extractia molarului de minte. In cazul in care extractia se realizeaza „la cald”, pot aparea complicatii, cum ar fi diseminarea infectiei, aparitia unei tumefactii, dureri mult mai mari. In plus, anestezia „nu prinde” in plin proces infectios ori inflamator.

Dupa extractia molarului de minte, este necesar sa respectati indicatiile medicului stomatolog, pentru a avea o recuperare usoara si o vindecare rapida in zona edentata. Am scris mai multe despre cum sa te vindeci rapid in Nu te teme de extractia dentara: sfaturi utile pentru o vindecare usoara a gingiei.

Cum poti indeparta in siguranta o masea de minte

Extractia molarilor de minte presupune, in multe cazuri, o interventie complexa a medicului dentist sau a specialistilor in chirurgie orala.

Pentru a minimiza disconfortul si a asigura finalizarea cu succes a interventiei, este recomandat sa apelezi la o echipa medicala cu certificari si experienta. Totodata, tehnologia de top si tratamentele moderne sunt factori esentiali in realizarea rapida si fara durere a procedurii de extractie.

extractie masea de minte

La ABC Eurodent, te bucuri de toate aceste avantaje. Poti veni in oricare dintre clinicile noastre pentru a evalua starea maselelor de minte sau pentru a realiza extractia:

Daca te confrunti deja cu dureri puternice sau cu infectie, ne poti suna rapid la 021 9924 si te primim in regim de urgenta.

Concluzii si recomandari

  1. Complicatiile inflamatorii provocate de o masea de minte au o frecventa semnificativa, fapt ce poate argumenta largirea indicatiilor catre extractie.
  2. Reducerea frecventei complicatiilor inflamatorii grave (abcesul, flegmonul) poate fi obtinuta prin efectuarea extractiei M3 numai dupa calmarea fazei acute a procesului inflamator provocat de acest dinte.
  3. Extractia M3 inferiori “la rece”, la o varsta pana in 25 de ani, sub protectia de antibiotic micsoreaza considerabil complicatiile postoperatorii, scurtand perioada de reabilitare a pacientilor.
  4. Perioada asociata eruptiei M3 este perioada de risc marit de aparitie a complicatiilor; adresarea tarzie a pacientilor sporeste severitatea lor; deci este necesara instruirea pacientilor tineri pentru adresarea cat mai timpurie la medic.
  5. La diminuarea frecventei complicatiilor poate contribui atentionarea medicilor stomatologi generalisti despre problema in cauza, care au tendinta de a trata conservator M3, ignorand indicatia catre extractie.

Cu o vizita in cabinet, poti afla exact care este starea molarilor tai de minte. Daca ai intrebari ni le poti trimite in comentarii sau poti initia o conversatie pe chat. Specialistii nostri iti vor oferi cele mai bune recomandari.

Articol realizat de Dr. Roxana Tite, medic stomatolog la ABC Eurodent.

oferte speciale

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x