Abces dentar, urgenta stomatologica

Abcesul dentar este o acumulare de puroi care se formeaza in diferite parti ale dintelui infectat si care apare la nivelul gingiei. Poate fi dureros sau nu, dar in orice circumstanta, este o urgenta stomatologica.

Resturile alimentare ramase in cavitatile dintilor, pansamentele provizorii mentinute timp indelungat etc., impreuna cu imposibilitatea consultarii unui medic stomatolog (cum se intampla in situatia starii de urgenta impuse de raspandirea COVID-19), vor duce la o intensificare a durerii sau la o umflare accentuata.

abces dentar copii
sursa: pixabay.com

Inainte de a aplica solutiile de mai jos, va rugam sa ne sunati la 021 9924 si sa discutati cu unul dintre medicii nostri. Ne puteti contacta si online, pe chat sau pe pagina de Facebook, aici.

Va rugam sa nu luati niciun medicament inainte de a avea indicatia unui medic.

Ce poti face in caz de abces dentar

Medicul stomatolog este cel care va poate indruma si va poate spune daca urmatoarele solutii sunt aplicabile sau nu in cazul dumneavoastra.

  1. Aveti nevoie de un tratament medicamentos, deci de o reteta prescrisa de un medic. Pentru acest lucru, veti fi evaluat telefonic de catre unul dintre medicii ABC Eurodent. Facem precizarea ca ar putea fi necesare imagini intraorale (poze) sau radiografii, dupa caz.
  2. Un abces dentar nu trebuie intepat ori spart. Daca procedati astfel, intreaga infectie va ajunge in cavitatea bucala, ceea ce nu este de dorit.
  3. Evitati sursele de caldura, cum ar fi mana tinuta pe fata pe partea afectata, dormitul pe acea parte. In cazul unui abces dentar, acest fapt va intensifica durerea.
  4. Daca exista o cavitate in dinte – realizata anterior de un medic dentist, dar acum fara pansament, o carie cavitara etc. – va trebui sa procedati in felul urmator:
    • Inainte de masa, se va pune o buleta de vata curata in cavitate (in dinte), pentru a evita acumularea cu resturi alimentare.
    • Dupa masa, buleta se scoate si se arunca.
    • Dupa masa, se va spala in interiorul cavitatii cu ajutorul unui dus/irigator bucal, in care veti pune apa combinata cu apa de gura sau doar apa de gura. Dusul/irigatorul gucal va indeparta resturile prin presiunea apei pe care o exercita in cavitatea dintelui. Va recomandam o apa de gura care sa contina clorhexidina (o substanta antiseptica). Acest tip de apa de gura este una tratament si este recomandat sa nu fie folosita mai mult de 2 saptamani. Se poate prelungi doar in cazuri exceptionale si doar la indicatia medicului.
    • In lipsa unui dus/irigator bucal, se poate folosi o seringa careia ii vom taia varful acului o foarfeca curata, dezinfectata anterior. Vom indoi acul astfel incat sa avem un acces facil in cavitate si pentru a evita accidentele prin intepare. In seringa punem o parte ser fiziologic si o parte apa de gura tratament. Veti spala foarte bine cavitatea, astfel incat sa nu ramana deloc resturi alimentare in interior.
  5. Se poate face masaj gingival in jurul abcesului doar daca exista o cavitate creata anterior. Infectia va drena astfel prin canalele dintelui. Masajul se va face cu mana curata si eventual cu degetul infasurat intr-o banda de tifon. Daca nu exista cavitate in dinte, nu faceti acest lucru!
  6. Daca exista cavitate in dinte, se poate face in permanenta succiune din dinte. Mai exact, se poate suge din dinte.
  7. Daca ati ramas cu un pansament provizoriu aplicat inaintea suspendarii activitatii cabinetelor stomatologice si acesta inca exista, iar acum se observa prezenta abcesului, iata ce sa poate face. Cu ajutorul unui ac sau a unei scobitori, va trebui sa scoateti acel pansament. Mai apoi, urmati pasii de mai sus, in conditiile in care veti ramane cu o cavitate in dinte. Unele pansamente se aplica temporar, si daca timpul lor de actiune este depasit cu mult, abcesul dentar poate sa apara. Imaginati-va ca abcesul este ca o oala sub presiune, iar gazele de fermentatie nu au pe unde sa iasa. Cu pansamentul provizoriu pe dinte, asa se va comporta – ca o oala sub presiune. Odata indepartat capacul, eliberarea gazelor de fermentatie se va produce, iar durerea si abcesul vor scadea in intensitate.
  8. Utilizarea periutei dentare nu va fi usoara in aceasta situatie. Daca avem o cavitatie, este posibil ca utilizarea periutei sa impinga alimentele mai tare in interiorul dintelui. Este utila o metoda de curatare in interiorul cavitatii, cum sunt dusul bucal si seringa cu varful acului taiat.
  9. Mentineti o igiena impecabila prin periaj dimineata si seara, dar si dupa mese. Utilizati ata dentara si apele de gura.
abces dentar
sursa: pixabay.com

Recomandari dupa remiterea unui abces

Toate aceste sfaturi de mai sus vor ajuta la depasirea acestui moment. ATENTIE: recomandarile de igienizare explicate anterior vor trebui respectate si dupa depasirea momentului, deci dupa remiterea unui abces dentar. Acumularea de noi resturi alimentare ce fermenteazain interiorul dintelui pot duce la reaparitia lui. Recomandarile trebuie urmate pana la prima vizita la medicul dentist, atunci cand ea va fi posibila, la cel mai apropiat cabinet. Lista clinicilor ABC Eurodent, aici.

Ce nu trebuie sa faci daca ai un abces dentar

Nu este recomandat tratamentul prin ceea ce numim metode traditionale, cum ar fi: vata cu spirt in urechi, usturoi pus in dinte, ulei de cuisoare samd. Acestea nu vor face decat sa inrautateasca situatia sau vor duce la alte complicatii.

igiena dentara abces dentar
sursa: pixabay.com

Va recomandam sa nu recurgeti la aceste metode inainte de a discuta cu unul dintre medicii nostri.

Suntem alaturi de dumneavoastra si va stam la dispozitie pentru orice informatie.

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
4 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Buna seara ! Am si eu o problema cu un abces dentar aparut deasupra maselei scoase (mentionez ca a trecut o lună jumatate de atunci ) , abcesul s-a spart singur deasupra dintelui sccos.. nu mă mai doare , m am mai desumflat la fata , dar tot imi este teama . Este ok daca s-a spart singur?!

Buna ziua. Va recomandam un consult la medicul dvs. curant pentru o analiza mai exacta a situatiei. Daca aveti nevoie de o programare, ne puteti suna la 021 9924. Multa sanatate!

Buna ziua am o măsea umflata cu tot cu gat am loat antibiotic 7 zile dar degeaba tot mă doare ce îmi recomandați

Buna ziua. Va recomandam un consult de urgenta la medicul dvs curant pentru a vedea exact care este situatia. Doar in urma unui control, specialistul poate pune un diagnostic, lua masurile necesare si recomanda un tratament eficient. In clinicile ABC Eurodent, urgentele stomatologice sunt tratate cu prioritate. Ne puteti suna rapid la 021 9924 si va vom ajuta cu drag, in cel mai scurt timp.

4
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x