Dinti mai albi: solutii sanatoase

In zilele noastre majoritatea oamenilor stiu ce este albirea dentara in linii generale. Oare se poate aplica aceasta la toti pacientii care isi doresc dinti mai albi? In cele ce urmeaza, vom incerca sa detaliem toate solutiile ca in final sa avem dinti mai albi, dar sanatosi.

Dinti mai albi cu ajutorul albirii dentare

Aceasta metoda este indicata pacientilor fara probleme dentare (carii, plombe, gingivite etc.). La ora actuala, exista trei metode de albire dentara.

  1. Albire la domiciliu
  2. Albire in cabinet cu ajutorul unei lampi UV si gel de tip peroxid
  3. Albire cu laser

Avantajul principal al albirilor este rapiditatea obtinerii efectului dorit. Se obtine nuanta mai deschisa in aproximativ o sedinta (daca este albire de cabinet). Albirea cu laser este cea mai putin invaziva si cu efecte secundare minime pentru dinti mai albi.

Dezavantajele se resimt in timp. In primul rand trebuie stiut ca dupa orice metoda de albire aleasa, pacientului ii sunt recomandate o serie de instructiuni de urmat. Ca de exemplu, excluderea din alimentatie a bauturilor colorate (cafea, cola, vin rosu) sau a fructelor si legumelor colorate (rodii, rosii). Durata efectului albirii este invers proportionala cu consumul de alimente colorate. Acestea pot scurta perioada tratamentului de albire. De asemenea, trebuie luat in calcul ca albirea dentara este o procedura de scurta durata. Dintii revin la culoarea initiala dupa o perioada de aproximativ 6 luni.

Exemplu de albire dentara: inainte si dupa

Bineinteles ca poate aparea durerea si sensibilitatea dentara. Imediat dupa procedura de albire sau chiar la 1-2 saptamani dupa. La vorbire (mai ales iarna), lichide reci, alimente reci sau chiar spontan.

Procedeele de albire fiind de natura chimica, elementele cu pigmenti sunt extrase din profunzimea smaltului fortat, dintii ramanand astfel putin mai porosi. In timp si dupa multiple repetari ale albirii (mai mult de 2 pe an) acest fenomen poate afecta integritatea smaltului. Respectiv, el se poate fisura sau fractura mai usor decat de obicei.

Dinti mai albi cu fatete dentare

Ce este de facut daca ne dorim dinti albi mai mult de 6 luni si nu vrem sa devitalizam dintii? Solutia sunt fatetele dentare.
Acestea sunt niste lucrari dentare foarte fine, care se aplica pe suprafata smaltului si se mentin prin cimentare rasinica. Finetea acestora se poate compara cu cea a unor lentile de contact, care se aplica pe suprafata cristalinului. Fatetele dentare pot fi la randul lor “no-prep”, adica se aplica direct pe suprafata smaltului sanatos fara slefuire cu freza, sau “prep” – suprafata smaltului este slefuita de medicul dentist aproximativ 0,3 – 0,5 mm.

De asemenea, acestea pot fi realizate doar din ceramica (E-max), din ceramica pe suport de zirconiu sau integral din zirconiu (acesta din urma neavand transparenta sau tonuri graduale de culoare).

Tot cu ajutorul fatetelor dentare se poate nu numai corecta culoarea dintilor, ci si forma acestora si aranjamentul lor pe arcade, ele fiind indicate atat pacientilor cu inghesuiri dentare, cat si celor cu spatii intre dinti. De asemenea in cazul inghesuirilor dentare se recomanda tratamentul ortodontic de indreptare a dintilor si ulterior aplicarea fatetelor.

Caz rezolvat cu fatete dentare: inainte si dupa

Pacientii cu astfel de lucrari dentare trebuie sa isi mentina o igiena orala buna si sa se prezinte la control periodic o data la 6 luni. Avantajele fatelelor ar fi obtinerea rezultatului dorit intr-un timp scurt, dar mai ales pe o perioada indelungata fara ca pacientul sa fie nevoit sa excluda alimentele indragite.

Pe de alta parte aceste lucrari insa reprezinta si cateva dezavantaje, cum ar fi descimentarea sau fracturarea lor daca nu se respecta indicatiile date de medic. Un pacient cu fatete dentare va fi sfatuit sa nu muste din samburi de masline, samburi sau coji de nuci pentru a evita fisurarea si fracturarea fatetelor.

Coroanele integral ceramice si ceramice pe suport de zirconiu

Caz rezolvat cu coroane ceramice cu suport de zirconiu pe incisivii centrali superiori

Dar ce pot face pacientii care au dintii tratati anterior, adica prezinta plombe, tratamente de radacina sau lucrari vechi? Exista solutii si pentru aceste situatii si anume coroanele integral ceramice. Acestea sunt realizate din ceramica de o duritate superioara, care pe langa un aspect estetic de nota 10, ofera si o rezistenta deosebita.

Coroanele integral ceramice sunt indicate in zonele frontale iar cele pe suport de zirconiu – pentru zonele laterale. Cu ajutorul acestor lucrari orice vis al pacientilor poate deveni realitate, culoarea si forma dintilor fiind intocmai cum si-a dorit pacientul. De asemenea, controlul periodic si igiena vor fi prioritare.

Principalele avantaje sunt restabilirea estetica si functionala a dintilor. Cu ajutorul acestor coroane se poate corecta forma, culoarea si muscatura. Dezavantajele acestei solutii cu coroane sun in principal de natura biologica. Adica sacrificiul mare de substanta dura dentara, prin slefuirea implicata. Cat si faptul ca necesita devitalizare (indepartarea nervului si pulpei dentare).

Autor: dr. Iana Lozovan, medic dentist, specialist in Protetica Dentara in cadrul clinicii ABC Eurodent; Surse foto: www.drjdentalgroup.com; www.usadentistinformation.wordpress.com; www.dentalaestheticimplant.com; www.houstondental.com; www.aestheticdentalcenters.com.

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
2 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

vrem dinti casa

2
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x