Plombe dentare estetice, cand poti sa apelezi la ele si care sunt costurile

Obturatia sau plomba dentara, asa cum este cunoscuta in limbajul uzual, are rolul de a reface complet dintele dupa curatarea unei carii. In functie de pozitia dintelui afectat si de dorinta pacientului, se poate opta pentru obturatiile cu matrice ocluzala. Plombele dentare estetice refac perfect anatomia ocluzala a dintelui, oferindu-i un aspect 100% natural si maxima rezistenta in timp.

Pacientii cauta sa aiba un zambet sanatos, frumos si la un pret avantajos. Un raspuns la toate aceste solicitari poate fi obturatia. Realizate corect si cu ultimele tehnici din domeniu, plombele dentare estetice indeplinesc toate criteriile de functionalitate si aspect. Explicam pas cu pas care sunt etapele de realizare si beneficiile lor.

Obturatii cu matrice ocluzala: plombe dentare estetice fara cusur

Obturatiile de compozit cu sablon ocluzal (in engleza: „stamp technique”) sunt mai putin folosite in practica curenta. Motivele ar fi tehnicile de lucru mai pretentioase si un risc mai mare de esec in realizarea lucrarii, comparativ cu plombele clasice.

Rezultatele obtinute sunt exceptionale din punctul de vedere al aspectului natural redat dintelui, foarte aproape de cel original. Acesta se datoreaza reliefului ocluzal extrem de bine definit, care se obtine folosind tehnica obturatiilor cu matrice ocluzala. Plombele dentare estetice redau perfect relieful fetei ocluzale gratie materialelor speciale folosite, care pot amprenta fidel fata dintelui.

plombe dentare estetice aspect natural

Un alt avantaj al acestei tehnici este confortul oferit pacientului. Daca operatiunea este realizata corect, obturatia nu necesita adaptare si finisare dupa montare.

Materiale necesare obturatiei cu matrice ocluzala

Pentru ca rezultatul final sa fie impecabil, de lunga durata si cu aspect cat mai natural, in realizarea plombelor dentare estetice sunt folosite materiale speciale, de inalta calitate, si anume:

  • compozit fluid de orice fel (folosit in realizarea sablonului, nu pentru obturatia in sine);
  • silicon transparent pentru tehnica cu sablon ocluzal.

Inainte de a incepe excavarea cariei, se realizeaza sablonul ocluzal, fie din silicon transparent, fie din compozit fluid. In ambele cazuri, tehnica este similara:

  • In cazul compozitului, acesta se aseaza pe suprafata ocluzala a dintelui. Se inglobeaza in el un microbrush (cel folosit pentru aplicarea bondingului), apoi se polimerizeaza. Microbrush-ul va servi ca maner pentru pozitionarea sablonului ocluzal.
  • Daca se foloseste siliconul, acesta se pozitioneaza pe suprafata ocluzala a dintelui si se asteapta sa se intareasca. In acest caz, microbrush-ul nu este necesar.
tratament carii bucuresti

Etapele obturatiei cu matrice ocluzala

In mare parte, dupa realizarea sablonului ocluzal, totul decurge ca o obturatie clasica. Se indeparteaza caria si sunt parcurse etapele normale de realizare a unei plombe dentare, pana la reconstructia smaltului. In aceasta etapa se poate folosi atat compozit fluid, cat si compozit clasic. Se umple cavitatea usor in exces si, in functie de ce material s-a folosit pentru sablonul ocluzal, se procedeaza astfel:

  • Daca s-a folosit silicon transparent, acesta se pozitioneaza peste dinte, in pozitia initiala si se aplica presiune moderata. Se polimerizeaza prin silicon prima data, apoi sablonul ocluzal de silicon se indeparteaza si se repolimerizeaza.
  • Daca s-a folosit compozit fluid, pe suprafata dintelui se pozitioneaza o banda de teflon (da, acel teflon care se foloseste la tevi si instalatii sanitare) si se pozitioneaza deasupra sablonul ocluzal, cu ajutorul manerului pe care l-am inglobat in el (microbrush-ul). Se polimerizeaza prin teflon, se inlatura atat sablonul ocluzal, cat si teflonul, si se repolimerizeaza.

In general, la finalul procedurii, nu mai este nevoie de adaptare sau finisare atunci cand se apeleaza la plombe dentare estetice. Datorita suprafetei foarte netede a soliconului/compozitului folosit pentru sablonul ocluzal, pacientul se bucura direct de tot confortul necesar si de aspectul natural al dintelui original.

procedura plombe dentare estetice

Obturatiile cu matrice ocluzala se folosesc, in principal, pentru dintii frontali. Acestia sunt mult mai vizibili decat ceilalti, iar aspectul lor este foarte important pentru pacienti.

Fiind o procedura diferita, cu rezultate estetice deosebite, presupune un cost mai mare decat o plomba clasica. Avand in vedere beneficiile enumerate pana acum, pacientii care au optat pentru aceasta varianta considera ca diferenta de pret merita.

Poti beneficia de tehnica obturatiilor cu matrice ocluzala in toate clinicile ABC Eurodent. Intra in Shop si comanda online! Sau poti suna la 021 9924 pentru detalii si pentru o programare.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x