Probleme care apar dupa pierderea dintilor: ce solutii avem

Dintii lipsa sunt o consecinta a unei igiene precare sau a unui traumatism. Cariile, parodontoza, gingivita sau infectiile la radacina dintelui sunt urmarile unui periaj incorect, a nefolosirii atei dentare si a apei de gura, dar si a amanarii vizitelor la stomatolog.

Toate acestea pot duce la necesitatea extragerii dintelui afectat si, de aici, la o serie de complicatii despre care vom vorbi astazi. Dr. Cristian Irimia, medic stomatolog cu competenta in implantologie in clinicile ABC Eurodent, ne vorbeste despre implant dentar dupa extractie.

Spoiler alert: un dinte extras trebuie inlocuit cat mai repede, pentru a evita nu doar o serie de probleme de sanatate, dar si costuri tot mai mari de la o luna la alta.

Implant dentar dupa extractie: cand apar problemele

Efectele apar imediat dupa pierderea unuia sau a mai multor dinti. In primul rand, este afectata masticatia. Alimentele nu mai sunt maruntite corect, iar asta poate duce la probleme digestive. In plus, poate duce la afectarea gingiilor, capului, gatului si a muschilor maxilari. De asemenea, pot aparea migrene si dureri musculare.

Dintii joaca un rol fundamental in conturarea fetei, asa ca lipsa unui dinte afecteaza si din punct de vedere estetic. Afectata va fi si dictia pacientului. Dintele lipsa duce la pronuntia incorecta a unor sunete.

implant dentar dupa extractie
Restaurare orala realizata de Dr. Narcisa Mehedintu si Dr. Cristian Irimia

Fara implant dentar la 6 luni de la extractie: migrarea dintilor

Efectele se agraveaza dupa 6 luni de la pierderea dintelui. Dintii de langa spatiul ramas liber incep sa migreze spre locul respectiv. Spatiul liber lasa loc celorlalti dinti sa se miste in voie, producandu-se un efect de domino. Astfel, acestia incep sa se incline si pot chiar sa iasa din os. Acest lucru va duce, inevitabil, la pierderea altor dinti. Bineinteles, toate celelalte probleme care apar imediat dupa extractie se agraveaza.

Un an fara implant dentar: apar durerile

Dupa un an de la pierderea dintelui, incep sa apara si spatiile intre dintii ramasi. In zonele respective se acumuleaza mancare, placa bacteriana si tartru. De aici rezulta carii, gingivite si chiar probleme parodontale. Afectarea functiilor masticatorii si estetice este acum mult mai evidenta.

De asemenea, in aceeasi perioada, incep sa fie afectati si dintii antagonisti, adica cei opusi spatiului ramas liber. Acestia incep, la randul lor, sa migreze spre spatiul edentat. In felul acesta, apar miscari de ocluzie, iar dintii se incaleca.

dr. Cristian Irimia – despre implantul dentar

Dupa 3 ani: blocarea articulatiilor

Dupa primii 3 ani, apar si dezechilibrele in articulatiile temporo-mandibulare, manifestate initial prin pocnituri in articulatii. Cu timpul, acestea se pot transforma in blocaje in articulatii. De exemplu, pacientii pot ramane cu gura intredeschisa sau chiar larg deschisa, fiindu-le imposibil sa o mai inchida complet. Aceste efecte pot aparea pana la 10 ani dupa extractia unui dinte.

Costurile cresc in timp

Cu cat amanam mai mult inlocuirea unui dinte, cu atat cresc costurile. Daca o consultatie costa 50 de lei, un detartraj 200 de lei si tratarea unei carii, in medie 200 de lei, un implant dentar costa in jur de 450 de euro, fara bonturi protetice. La acesta se adauga si costul coroanei dentare, peste 200 de euro.

Daca inlocuirea dintelui nu se face imediat, pretul creste si mai mult, fiind nevoie si de aditii osoase, membrane PRP si alte tratamente suplimentare. De asemenea, pierderea unui dinte poate duce si la pierderea celor de langa. Asadar, costurile cresc exponential.

Ar putea fi nevoie si de aparat dentar, avand in vedere migrarea si incalecarea dintilor ramasi. Costurile variaza intre 500 de euro, pentru un aparat metalic, si aproape 1.500 de euro pentru unul din safir.

implant dentar dupa extractie

Efectele secundare mentionate mai sus difera de la o persoana la alta. Acestea pot sa apara mai devreme, mai tarziu sau niciodata, in functie de calitatea si cantitatea de os a pacientului, de varsta acestuia si de starea generala de sanatate.

O vizita o data la 6 luni la stomatolog te scapa de probleme care pot sa apara din cauza tartrului si a placii bacteriene si previne complicatiile cauzate de acestea.

ABC Eurodent vine constant in intampinarea nevoilor pacientilor cu reduceri substantiale si posibilitati de finantare in rate a lucrarilor complexe. Regasesti toate ofertele pentru achizitionarea unui implant dentar de calitate aici.

Daca vrei un plan de tratament complet, cu cele mai bune optiuni calitate-pret, programeaza-te acum intr-una dintre cele cinci clinici ABC Eurodent.