Protetica dentara: cum faci cea mai buna alegere pentru zambetul tau

Servicii stomatologice de calitate, rapide, adaptate nevoilor tale si care sa aiba rezultate estetice deosebite. Ca pacient, stim ca iti doresti sa beneficiezi de toate aceste servicii, fara sa fii nevoit sa pierzi mult timp si la un cost corect. Daca esti in cautare de servicii de protetica dentara in Sector 6 si Sector 3, ai ajuns unde trebuie. Clinicile ABC Eurodent iti ofera servicii complete, la preturi competitive, cu un raport corect calitate-pret.

Cu ce te ajuta protetica dentara

Protetica dentara este ramura medicinei dentare ce se ocupa de protezarea zonelor edentate, adica cele fara dinti. Cand vorbim despre protetica dentara, ne referim la lucrari estetice, fixe sau mobile. Rolul lor este sa imbine armonios functia masticatorie, fonetica si estetica a organismului.

In primul rand, o lucrare bine realizata inseamna o colaborare reusita intre medicul dentist si/sau medicul specialist in protetica dentara si tehnicianul dentar. Pentru a-ti face o idee despre solutii, hai sa vedem ce variante exista si cand sunt ele recomandate.

Inlay si onlay? pentru dinti perfecti

Onlay-urile si inlay-urile sau “obturatii coronare de laborator” sunt piese protetice realizate in laborator. Sunt fie din ceramica, fie din zirconiu.

Rolul acestor parti protetice este de a reabilita o parte dintr-un dinte afectat de carie. Pasii pentru aplicarea acestor elemente protetice sunt:

  • prepararea cavitatii – indepartarea tesutului alterat;
  • amprentare;
  • alegerea culorii incrustatiei;
  • trimiterea datelor catre laborator;
  • cimentarea incrustatiei in cavitatea bucala.

Durata: 3 – 5 zile

Protetica dentara in Sector 6: despre coroane dentare

Lucrarile fixe sau coroanele dentare sunt lucrari dentare ce acopera sau “invelesc” partea vizibila a unui dinte ce este distrus de leziuni carioase profunde.

protetica dentara

Dupa slefuirea dintelui si indepartarea tesutului alterat, se va amprenta, apoi se va trimite in laborator pentru realizarea suportului. Urmeaza proba si alegerea nuantei, apoi suportul este trimis din nou in laborator pentru realizarea componentei estetice. Odata ajunsa inapoi in cabinet, coroana este cimentata de catre medic.

Durata: 10 – 14 zile

Pretul coroanelor dentare difera in functie de materialul din care sunt realizate. Coroanele dentare pot fi realizate din:

  • suport metalic si componenta estetica din ceramica (portelan);
  • suport de zirconiu si componenta estetica din ceramica;
  • integral din zirconiu;
  • integral din ceramica.

Astfel, pretul pentru o coroana dentara variaza intre 400 si 900 lei. Vezi preturile noastre aici.

In pedodontie – stomatologia pentru copii – pot fi confectionate coroane metalice pentru pastrarea dintilor temporari pe arcada pana la eruptia dintilor permanenti. In cazul lucrarilor metalice, sunt necesare doua sedinte: in prima sedinta se realizeaza amprentarea, iar in a doua, cimentarea. Durata de executie este intre 3-5 zile.

Lucrari protetice pe implant dentar

In cazul pacientilor ce opteaza pentru inserarea implanturilor dentare, varianta de protezare sau acoperire a implanturilor este coroana pe implant. Si aceasta poate fi realizata din diferite materiale, precum cele de mai sus, iar pretul difera in functie de acesta, intre 180 si 600 de euro.

In urma descoperirii implantului, pacientul va avea un bont de vindecare pentru cateva zile. In acest timp, se va modela profilul gingival al viitoarei coroane. Amprentarea se va face in lingura individuala si cu ajutorul unui bont de transfer.

clinica implant dentar drumul taberei

Dupa ce aceste materiale ajung la laborator, tehnicianul va confectiona suportul pentru capa. In urmatoarea sedinta, va fi facuta proba si alegerea culorii, iar in ultima sedinta se va cimenta/insuruba lucrarea. Lucrarile pe implanturi pot fi cimentate asemanator coroanelor pe dinti naturali sau pot fi insurubate.

In imaginea de mai sus, va prezentam un caz rar, generat de o afectiune dentara rara, abordata cu succes in clinicile ABC Eurodent. Anodontia este o boala genetica ce se manifesta prin lipsa, din nastere, a unuia sau a mai multor dinti. Despre ea puteti citi mai multe in Dinti lipsa din nastere. Anodontia.

Pacienta de 27 de ani a purtat timp de 10 ani proteza Kemeny, dar acum si-a dorit o schimbare. Planul de tratament propus de Dr. Tania Trifan a constat in disjunctor si aparat ortodontic, implant dentar si coroana pe implant. Solutia temporara si estetica este o punte din acrilat ce inlocuieste dintele lipsa pana la finalul tratamentului.

Protetica dentara in Sector 6 – protezele dentare

Protezele sunt lucrari protetice ce “imbraca” campul protetic. Pot fi totale sau partiale. Cele totale au indicate in edentatiile totale, adica atunci cand pacientul nu mai are niciun dinte pe arcada. Acestea acopera toata mucoasa fixa mandibulara (gingia) si/sau bolta palatina (cerul gurii). Cele partiale sunt indicate in cazurile in care pacientul are dinti integri ce pot sustine proteza partiala.

lucrare protetica complexa

Transformare completa de mai sus a fost realizata de specialistului nostru, Dr. Bilal Takouzli, cu ajutorul Dr. Cristian Irimia, care s-a ocupat de partea protetica. Tratamentul a constant in lucrari protetice mobilizabile, cu sprijin pe bare Dolder, realizate pe implanturi dentare. Vorbim despre o solutie optima, care imbina nevoia de masticatie corecta, zambet si confort cu un buget limitat. Este nevoie de o echipa cu multa experienta, implantolog, protetician si tehnician dentar pentru realizarea unor astfel de lucrari dentare.

Exista o gama variata de proteze:

  • din acrilat (clasice);
  • flexibile;
  • cu crosete estetice (biodentaplast);
  • cu crosete metalice.

Protezele au in componenta dinti din acrilat, dar pot fi realizate si proteze cu dinti din compozit. Pasii pentru confectionarea sunt:

  • amprentarea campului cu o lingura standard, urmand ca in laborator sa fie realizata lingura individuala – fiecare cavitate bucala are particularitatile sale;
  • proba sablonului de ocluzie: sedinta in care va fi stabili inaltimea ocluzala optima pentru pacient – in aceasta sedinta se alege forma si culoarea dintilor;
  • proba machetei: se va constata aspectul fizionomic, estetic;
  • exercitii de adaptare cu noua piesa protetica: vorbit in oglinda, citit, zambit.

Dezavantajele protezelor mobile, in cazul celor superioare, sunt acelea ca pacientul nu poate simti gustul alimentelor, iar pacientii cu reflex de voma au o dificultate mai mare in acceptarea acestor tipuri de proteze. Pretul unei proteze porneste de la 1500 lei.

Durata: 10 – 15 zile

Proteza scheletata

Proteza scheletata constituie imbinarea lucrarilor fixe cu parti mobile, pentru restaurarea completa a aparatului dento-maxilar. Are doua componente:

  • lucrarea fixa – punti cimentate pe bonturi dentare;
  • lucrarea mobila – proteza metalica, confectionata dintr-un titan biocompatibil ce are contact cu mucoasa bucala, pe o suprafata minima, ce ii permite pacientului sa isi pastreze simturile gustative.

Protetica dentara cu fatete

Fatetele dentare reprezinta un tratament minim invaziv, ce consta in corectarea formei si culorii dintelui natural. Cu ajutorul fatetelor va fi imbracata doar fata vestibulara a dintilor.

In functie de cazul clinic, exista doua tipuri de fatete:

  • prep: dintele natural va fi slefuit minim invaziv;
  • no-prep: nu este nevoie de slefuire. sunt folosite in special pentru inchiderea spatiilor dintre dinti.

Fatetele pot fi confectionate din zirconiu sau ceramica. Dupa o discutie cu medicul curant se stabileste forma, culoarea si tipul de material folosit pentru realizarea fatetelor. In urma discutiei, va fi luata amprenta si trimisa laboratorului de tehnica dentara, unde tehnicianul va realiza fatetele. Apoi urmeaza sedinta de cimentare a fatetelor.

Durata: 5 – 10 zile

In protetica dentara exista doua tipuri de amprentare:

  • cea clasica: cu materiale de amprenta
  • cea digitala: scanarea cavitatii bucale
fatete dentare sector 6

In acest fel sunt economisiti timpi in realizarea lucrarilor protetice, iar acuratetea este mai mare in cazul scanarilor digitale.

In functie de necesitatile fiecarui pacient si de concluziile unui consult clinic si o analiza a radiografiei panoramice, medicul decide care este cea mai buna solutie protetica. Apoi, in functie de buget si asteptarile pacientului, se creeaza planul de tratament.

In clinicile noastre, te asteptam cu tehnologie de top, materiale de ultima generatie si specialisti cu experienta in implant dentar. Totodata, te bucuri de un excelent raport calitate-pret. Intra aici si vezi cu ce oferte te surprindem in aceasta perioada!


oferte speciale

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x