Protetica dentara: cum faci cea mai buna alegere pentru un zambet natural si o masticatie buna

Coroana, puntea dentara, o lucrare pe implant sau o proteza dentara toate pot inlocui cu succes unul sau mai multi dintre dintii tai lipsa. Cu ajutorul proteticii dentare, poti obtine o lucrare estetica, fixa sau mobila, cu un aspect cat mai natural. Dincolo de aspect, asigura-te ca lucrarea ta de protetica dentara ti se va potrivi perfect si iti va reda intocmai functia masticatorie si fonetica. Pentru acest lucru, apeleaza la o cu echipa cu experienta, a unei clinici de incredere. Iata de ce este atat de important sa procedezi astfel.

O lucrare de protetica dentara bine realizata inseamna o colaborare reusita intre medicul dentist si/sau medicul specialist in protetica dentara si tehnicianul dentar. Pentru a-ti face o idee despre solutii, iti prezentam in continuarea acestui articol ce variante exista si cand sunt ele recomandate.

Protetica dentara sau inlocuirea cu succes a dintilor lipsa

Protetica dentara este ramura medicinei dentare care se ocupa de protezarea zonelor edentate, adica cele ramase fara dinti. Acest lucru poate fi facut cu ajutorul lucrarilor estetice, fixe sau mobile.

De asemenea, tot in categoria proteticii dentare intra si “onlay-urile” si “inlay-urile”. Acestea sunt “obturatii coronare de laborator”, respectiv piese protetice realizate de tehnicieni. Ele sunt realizate fie din ceramica, fie din zirconiu.

Pasii pentru aplicarea de parti protetice

Rolul acestor parti protetice este de a reabilita doar o parte dintr-un dinte afectat de carie. Pasii pentru aplicarea acestor elemente protetice sunt:

 • pregatirea cavitatii – indepartarea tesutului alterat;
 • amprentare;
 • alegerea culorii incrustatiei;
 • trimiterea datelor catre laborator;
 • cimentarea incrustatiei in cavitatea bucala.

Intregul proces dureaza intre trei si cinci zile.

Protetica dentara Sector 6: coroane dentare

Lucrarile fixe sau coroanele dentare sunt lucrari stomatologice ce acopera sau “invelesc” partea vizibila a unui dinte ce este distrus de leziuni carioase profunde.

lucrari protetica dentara sector 6

Dupa slefuirea dintelui si indepartarea tesutului alterat, medicul iti va realiza amprentarea, iar apoi o va trimite la laborator, pentru realizarea suportului. Ulterior, medicul iti va pune o coroana de proba, dupa ce ati ales impreuna nuanta, dintr-un paletar. Apoi, suportul este trimis din nou in laborator pentru realizarea componentei estetice. Odata ajunsa inapoi in cabinet, coroana este cimentata de catre medic.

Pentru realizarea unei lucrari protetice de coroana dentara este necesara o perioada cuprinsa intre 10 si 14 zile.

Pret coroane dentare

In ceea ce priveste pretul coroanelor dentare, acesta difera in functie de materialul din care sunt realizate. Coroanele dentare pot fi realizate din:

Clinicile ABC Eurodent practica, periodic, oferte si reduceri de preturi pentru serviciile si lucrarile stomatologice, pentru a veni in sprijinul pacientilor. Lista actualizata de preturi o poti consulta aici.

Coroana dentara pentru copii

Coroana dentara este o solutie de tratament ce poate fi aplicata si in cazul copiilor. Si asta cu scopul de a pastra dintii temporari pe arcada, pana la eruptia dintilor permanenti. In cazul lucrarilor metalice, sunt necesare doua sedinte: in prima sedinta se realizeaza amprentarea, iar in a doua, cimentarea. Durata de executie este cuprinsa intre 3 si 5 zile.

Desi o procedura mai putin obisnuita in cazul copiilor decat al adultilor, coroana dentara la copii este recomandata de foarte multe ori. Ea este necesara in momentul in care copilul are o distructie destul de mare a dintelui temporar. Si asta deoarece un copil de 3-4 ani nu poate fi lasat fara dinte pana la 9 ani, de exemplu, dupa cum spune medicul stomatolog Tatiana Oancia, in videoul urmator.

Lucrari protetice pe implant dentar

In cazul pacientilor care opteaza pentru inserarea implanturilor dentare, varianta de protezare sau acoperire a implanturilor este coroana pe implant.

In urma descoperirii implantului, pacientul va avea un bont de vindecare pentru cateva zile. In acest timp, se va modela profilul gingival al viitoarei coroane. Amprentarea se va face in lingura individuala si cu ajutorul unui bont de transfer.

clinica implant dentar drumul taberei

Dupa ce materiale ajung la laborator, tehnicianul va confectiona suportul pentru capa. In urmatoarea sedinta, va fi facuta proba si alegerea culorii. In ultima sedinta, se va cimenta/insuruba definitiv lucrarea. Lucrarile pe implanturi pot fi cimentate asemanator coroanelor aplicate pe dinti naturali sau pot fi insurubate.

In imaginea de mai sus, poti vedea un caz rar, generat de o afectiune dentara rara, abordata cu succes in clinicile ABC Eurodent. Este vorba despre o pacienta cu anodontie. Anodontia este o boala genetica ce se manifesta prin lipsa, din nastere, a unuia sau a mai multor dinti. Despre ea puteti citi mai multe in articolul Dinti lipsa din nastere. Anodontia

Pacienta de 27 de ani a purtat timp de 10 ani proteza Kemeny, dar acum si-a dorit o schimbare. Planul de tratament propus de Dr. Tania Trifan a constat in disjunctor si aparat ortodontic, implant dentar si coroana pe implant. Solutia temporara si estetica este o punte din acrilat ce inlocuieste dintele lipsa pana la finalul tratamentului.

Protetica dentara Sector 6: protezele dentare

Protezele sunt lucrari protetice ce “imbraca” campul protetic. Pot fi totale sau partiale. Cele totale sunt indicate in edentatiile totale. Acest lucru inseamna ca pacientul nu mai are niciun dinte pe arcada. Proteza dentara poate sa acopere toata mucoasa fixa mandibulara (gingia) si/sau bolta palatina (cerul gurii). Cele partiale sunt indicate in cazurile in care pacientul are dinti ce pot sustine proteza partiala.

lucrare protetica complexa

In imaginile de mai sus, poti vedea o transformare completa a danturii, cu ajutorul protezei. Ea a fost realizata de specialistii ABC Eurodent, Dr. Bilal Takouzli, cu ajutorul Dr. Cristian Irimia, care s-a ocupat de partea protetica. Tratamentul a constant in lucrari protetice mobilizabile, cu sprijin pe bare Dolder, realizate pe implanturi dentare. Vorbim despre o solutie optima, care imbina nevoia de masticatie corecta, zambet si confort cu un buget limitat. Si asta in ciuda faptului ca pentru realizarea unor astfel de lucrari dentare este nevoie de o echipa cu multa experienta, compusa din:

 • implantolog;
 • protetician;
 • tehnician dentar.

Tipuri de proteze

De precizat este faptul ca exista o gama variata de proteze, realizate din:

 • din acrilat (clasice);
 • flexibile;
 • cu crosete estetice (biodentaplast);
 • cu crosete metalice.

Protezele au in componenta dinti din acrilat, dar pot fi realizate si proteze cu dinti din compozit. Pasii pentru confectionarea sunt:

 • amprentarea campului cu o lingura standard, urmand ca in laborator sa fie realizata lingura individuala – fiecare cavitate bucala are particularitatile sale;
 • proba sablonului de ocluzie: sedinta in care va fi stabili inaltimea ocluzala optima pentru pacient – in aceasta sedinta se alege forma si culoarea dintilor;
 • proba machetei: se va constata aspectul fizionomic, estetic;
 • exercitii de adaptare cu noua piesa protetica: vorbit in oglinda, citit, zambit.

In pozele de mai jos, poti vedea o proteza care imita perfect dantura naturala, realizata de medicul dentist Irina Chivulescu, pe care o poti gasi in clinica ABC Eurodent Luica.

Proteza dentara clasica sau rigida

Proteza dentara mobila poate fi una clasica/rigida, sau elastica. Specialistii ABC Eurodent sunt de parere ca recomandat este sa optezi pentru o proteza clasica, care este o proteza rigida. Despre avantajele unei proteze clasice comparativ cu una elastica vorbeste dr. Irina Chivulescu, in videoul de mai jos.

𝐏𝐫𝐨𝐭𝐞𝐳𝐞 𝐜𝐥𝐚𝐬𝐢𝐜𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐮𝐬 𝐏𝐫𝐨𝐭𝐞𝐳𝐞 𝐞𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢𝐜𝐞 Dacă ai nevoie de o proteză dentară, probabil ai căutat deja pe internet și ai văzut că există mai… | Instagram

Dezavantaje proteza mobila

Principalul dezavantaj al protezelor mobile, in cazul celor superioare, este ca pacientul nu poate simti gustul alimentelor. De asemenea, pacientii cu reflex de voma au o dificultate mai mare in acceptarea acestor tipuri de proteze.

Un alt dezavantaj este acela ca oricat de bine ar fi facute, exista riscul de a se misca. Sunt pacienti carora le este frica de situatii precum stranutul, cand proteza ar putea sari.

Desi protezele mobile sunt o modalitate corecta de a restabili functia aparatului dento-maxilar o solutie mai eficienta sunt protezele fixe. Ele se recomanda tot pacientilor edentati total sau cu “dinti terminali”, care nu mai au, neaparat, o functie. Implantul este cel care face o proteza sa fie mobila. Este vorba despre sistemul deja cunoscut all-on-4, all-on-6, dinti ficsi in 24 de ore. Despre avantajele acestui sistem, afla mai multe din articolul Implant dentar in 24 de ore, cu sistemul Fast and Fixed, pentru un zambet de neegalat

Tot despre aceasta solutie de tratament vorbeste, in videoul urmator, si dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog cu competenta in chirurgie dento-alveolara, coordonator al ABC Eurodent, dentist adulti si copii.

Igienizare si intretinerea protezelor

La fel ca dintii naturali, si protezele – indiferent ca este vorba despre una clasica sau mobila- au nevoie de igienizare si intretinere. In functie de tipul de proteza, igienizarea va avea loc insa diferit. Dr. Mihai Ganea, medic stomatolog, explica ce trebuie facut, de la caz la caz si de ce este atat de importanta intretinerea ei.

Preocupat de tratamente si ingrijirea dentara? Urmareste canalul Youtube pentru a afla raspunsuri la intrebari pe care ai putea sa ti le pui chiar tu. Aboneaza-te aici.

Proteza scheletata

Proteza scheletata este un alt tip de tratament stomatologic. Ea constituie imbinarea lucrarilor fixe cu parti mobile, pentru restaurarea completa a aparatului dento-maxilar. Proteza scheletata are doua componente:

 • lucrarea fixa – punti cimentate pe bonturi dentare;
 • lucrarea mobila – proteza metalica, confectionata dintr-un titan biocompatibil ce are contact cu mucoasa bucala, pe o suprafata minima, ce ii permite pacientului sa isi simta gustul alimentelor.

Protetica dentara cu fatete

Fatetele dentare reprezinta un tratament minim invaziv, ce consta in corectarea formei si culorii dintelui natural. Cu ajutorul fatetelor va fi imbracata doar fata vestibulara a dintilor.

In functie de cazul clinic, exista doua tipuri de fatete:

 • prep: dintele natural va fi slefuit minim invaziv;
 • no-prep: nu este nevoie de slefuire. sunt folosite in special pentru inchiderea spatiilor dintre dinti.

Fatetele pot fi confectionate din zirconiu sau ceramica. Dupa o discutie cu medicul curant se stabileste forma, culoarea si tipul de material folosit pentru realizarea fatetelor. In urma discutiei, va fi luata amprenta si trimisa laboratorului de tehnica dentara, unde tehnicianul va realiza fatetele. Apoi urmeaza sedinta de cimentare a fatetelor. Durata intregii proceduri de realizare a fatetelor este de 5-10 zile.

Afla mai multe despre aceasta solutie de tratament estetic din articolul Fatete dentare din compozit, sinonime cu un zambet perfect, la un pret mai mic

Tipuri de amprentare

Indiferent de tipul de lucrare de protetica de care ai nevoie sau pentru care vrei sa optezi, ai nevoie de amprentare. In protetica dentara exista doua tipuri de amprentare:

 • cea clasica: cu materiale de amprenta;
 • cea digitala: scanarea cavitatii bucale.
fatete dentare sector 6

Cu ajutorul scanarilor digitale, se obtine o acuratete mai mare si se scurteaza timpul de realizare a lucrarilor protetice.

In functie de necesitatile fiecarui pacient, de concluziile unui consult clinic si o analiza a radiografiei panoramice, medicul decide care este cea mai buna solutie protetica in cazul tau. Apoi, in functie de buget si asteptarile pacientului, se creeaza planul de tratament. Despre necesitatea acestuia, poti afla mai multe din articolul Plan de tratament stomatologic: pas cu pas, spre o dantura sanatoasa, la cele mai bune costuri

Daca si tu ai nevoie de o lucrare protetica pentru un zambet perfect, te asteptam in clinicile ABC Eurodent. Programeaza-te chiar acum telefonic 021 9924 sau online.

In clinicile noastre, te asteptam cu tehnologie de top, materiale de ultima generatie si specialisti cu experienta in implant dentar. Totodata, te bucuri de un excelent raport calitate-pret. Intra aici si vezi cu ce oferte te surprindem in aceasta perioada!


oferte speciale

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x